Προσπάθεια αντιπερισπασμού;- Με όχημα τις τηλεοπτικές άδειες αντεπιτίθεται η κυβέρνηση

Η προαναγγελία του πρωθυπουργού για τη δημοπράτηση τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών πανελλήνιας εμβέλειας κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μετουσιώθηκε εν τέλει σε τροπολογία, η οποία έφτασε αργά το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή, προκαλώντας παράλληλα σφοδρές αντιδράσεις.

Η επιμονή της κυβέρνησης στον αυστηρό καθορισμό των τηλεοπτικών αδειών, ιδίως σε αυτή τη συγκυρία, ερμηνεύεται από πολλούς ως προσπάθεια κυβερνητικού αντιπερισπασμού, την ώρα που τα μαντάτα από την οικονομία, δοθείσης και της προειδοποίησης

του Γιάννη Στουρνάρα από τη Βουλή για ανάγκη γρήγορης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, είναι «γκρίζα», αλλά και με βάση τα αρνητικά δεδομένα στο προσφυγικό που οδηγούν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, όπως τον Γιάννη Δραγασάκη, στην παραδοχή πως ακόμα και το να…μας κλείσουν τα σύνορα είναι στο τραπέζι.

Γράφει ο Γιώργος Ευγενίδης

Ως τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο για την κύρωση των συμφωνιών Ελλάδας-Λευκορωσίας για τις επιβατικές και διαμετακομιστικές μεταφορές έφτασε εν τέλει στη Βουλή η διάταξη, σύμφωνα με την οποία η διαγωνιστική διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες, αλλά και όλα τα λοιπά ζητήματα που αφορούν την εν λόγω διαδικασία, περνούν στον αρμόδιο υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά. Στην εν λόγω τροπολογία, προβλέπονται ρητά τέσσερις άδειες πανελλήνιας εμβέλειας, όπως άλλωστε είχε προειδοποιήσει ο πρωθυπουργός από το πρωί της Τετάρτης. Όπως είναι φυσικό, η εν λόγω διάταξη που προκύπτει λόγω της αδυναμίας συγκρότησης του ΕΣΡ, λειτουργεί ως κόκκινο πανί για την αντιπολίτευση.

Πάντως, σημειώνεται πως η εν λόγω διάταξη, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το ιδρυτικό νόμο του ΕΣΡ (1866/1989 που περιγράφει τις αρμοδιότητές του). Πιο συγκεκριμένα, στο άρθρο 4 του εν λόγω νόμου αναφέρεται πως «με κοινή απόφαση των Υπουργών Προεδρίας Κυβερνήσεως, Εσωτερικών, Οικονομικών και Μεταφορών και Επικοινωνιών, που εκδίδεται ύστερα από γνώμη του Εθνικού Συμβούλιου Ραδιοτηλεοράσεως, είναι δυνατή η χορήγηση σε ανώνυμες εταιρείες ή οργανισμούς τοπικής αυτοδιοικήσεως άδεια ιδρύσεως και λειτουργίας τηλεοπτικών σταθμών τοπικής εμβέλειας, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι σταθμοί καλωδιακής μεταδόσεως, ως επίσης και σταθμοί κωδικοποιημένων μέσων μεταδόσεως και δορυφορικών προγραμμάτων», ενώ στη συνέχεια περιγράφεται ρητά η δέουσα διαδικασία. Με άλλα λόγια, αν δεν υπάρξει γνωμοδότηση του ΕΣΡ, σύμφωνα με αυτό τον νόμο, δεν μπορεί να τρέξει ο διαγωνισμός. Και, αν δεν προκύψει το ΔΣ του ΕΣΡ, όπως περιγράφεται στο αρ. 101Α για τις ανεξάρτητες αρχές, τέτοια γνωμοδότηση δεν μπορεί να υπάρξει.

Με άλλα λόγια, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, κάθε διάταξη σε κυβερνητικό νομοσχέδιο που παρακάμπτει το ΕΣΡ είναι δυνάμει αντισυνταγματική. Πάντως, να σημειωθεί πως, βάσει του ρεπορτάζ, προκύπτει πως το εν λόγω ενδεχόμενο κώλυμα γνώριζε και το Μέγαρο Μαξίμου, πλην όμως προχώρησε κανονικά με την κατάθεση της επίμαχης διάταξης.

Κίνηση αντιπερισπασμού;

Όπως είναι προφανές, η κυβέρνηση βρίσκεται σε κλοιό πολιορκίας, με αιχμή του δόρατος την οικονομία και το προσφυγικό. Το Χρηματιστήριο κατέγραψε για έβδομη σερί συνεδρίαση πτώση, έστω και μικρότερη εν σχέσει με τις άλλες φορές, ενώ την παράσταση έκλεψε ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος από τη Βουλή προειδοποίησε πως πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση, αλλιώς ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι για την οικονομία, ενώ μίλησε με μεγάλη προσοχή για τις προβλέψεις για ανάπτυξη στο δεύτερο εξάμηνο του 2016. Αν συνδυάσει κανείς το αρνητικό οικονομικό κλίμα με την εκλογολογία, την οποία βέβαια ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να κλείσει στο υπουργικό συμβούλιο, τότε προκύπτει μια πολύ δύσκολη εξίσωση για την κυβέρνηση. Σε αυτή θα πρέπει να προστεθεί και η παράμετρος του προσφυγικού, όπου η Ελλάδα καλείται να ανταποκριθεί αφενός πλήρως στις υποχρεώσεις της, ενώ αφετέρου κινδυνεύει και με κλείσιμο συνόρων, όπως παραδέχθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Τούτων δοθέντων, είναι σαφές πως η κυβέρνηση αναζητά ένα αντίβαρο, προκειμένου να κερδίσει πόντους και να ξεφύγει από την ασφυκτική μέγγενη δανειστών-χρηματιστηρίου και προσφυγικού. Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν πως η κυβερνητική/ή επιμονή στο ζήτημα των τηλεοπτικών σταθμών και μάλιστα με έναν τόσο αυστηρό ορισμό τηλεοπτικών συχνοτήτων είναι μεν συνεπής με όσα έλεγε και έκανε το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση, πλην όμως λειτουργεί, υπό τις δεδομένες συνθήκες, ως μια κίνηση αντιπερισπασμού, προκειμένου να αποφευχθεί το σπιράλ της φθοράς, το οποίο κάθε κυβέρνηση φοβάται.

«Ρουκέτες» Γεωργιάδη για προσπάθεια πολιτικών συμφωνιών με αιχμή τις άδειες

Όπως και να έχει, ο Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας το απόγευμα της Τετάρτης στον τηλεοπτικό σταθμό Ε εξαπέλυσε δριμεία επίθεση εναντίον της κυβέρνησης όσον αφορά τις τηλεοπτικές, άδειες, χρεώνοντάς της προσπάθεια «πολιτικών συμφωνιών με επιχειρηματίες» με μοχλό πίεσης τις άδειες για κανάλι εθνικής εμβέλειας. Βέβαια, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ δεν έμεινε εκεί, κατηγορώντας και τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Παππά, με τον οποίο συντηρεί πολιτική κόντρα σε υψηλούς τόνους, για προσπάθεια ελέγχου της πληροφόρησης.

Πάντως, ο Νίκος Παππάς, μιλώντας λίγο αργότερα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega στηλίτευσε τη στάση της ΝΔ, λέγοντας πως η κυβέρνηση εξάντλησε κάθε περιθώριο διαλόγου, ώστε να εξευρεθεί συναίνεση και να προχωρήσει κανονικά η διαδικασία στελέχωσης του ΕΣΡ, ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ πως δεν θέλει στην ουσία να γίνει ο διαγωνισμός και εφευρίσκει προς αυτή την κατεύθυνση διάφορες προφάσεις εν αμαρτίαις.

Πάντως, γαλάζιοι παράγοντες επιμένουν πως έχουν συνολικό πρόβλημα με το νομοθέτημα Παππά, ενώ η τροπολογία που κατέθεσε το βράδυ στη Βουλή η κυβέρνηση προκάλεσε αντιδράσεις στο γαλάζιο στρατόπεδο, με κεντρικό κοινοβουλευτικό στέλεχος να επισημαίνει στο KoolNews.gr πως πρόκειται για μια «αντισυνταγματική διάταξη, η οποία έχει ως στόχο τη χειραγώγηση της διαδικασίας». Μάλιστα, μια γαλάζια πτέρυγα υποπτεύεται πως η κυβέρνηση επιμένει στο ζήτημα, διότι στην πραγματικότητα οδεύει προς τις εκλογές και θέλει να έχει ένα προεκλογικό χαρτί, αυτό της μάχης με τη διαπλοκή δηλαδη.

The post Προσπάθεια αντιπερισπασμού;- Με όχημα τις τηλεοπτικές άδειες αντεπιτίθεται η κυβέρνηση appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα