Τσίπρας: Χωρίς μέτρα το ασφαλιστικό θα καταρρεύσει – «Είστε γιαλαντζί μεταρρυθμιστής, κύριε Μητσοτάκη»

Αν δεν πάρουμε μέτρα άμεσα, το ασφαλιστικό σύστημα θα καταρρεύσει, και στο μέλλον θα χρειάζονται τεράστια ποσά από τον προϋπολογισμό, που δεν θα είναι δύνατο βρεθούν, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκαλώντας την αντιπολίτευση να πάρει θέση επί της κυβερνητικής πρότασης, λέγοντας: «Θα στηρίξετε τη συμφωνία που πετύχαμε με τους εργοδοτικούς φορείς ή θα συνταχθείτε με τη θέση του ΔΝΤ, που οδηγεί σε νέες περικοπές

συντάξεων;».

Παράλληλα, υπήρξε έντονα επικριτικός όσον αφορά στις ευθύνες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την κατάσταση του ασφαλιστικού, ενώ απέρριψε τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης ότι για την επιδείνωση έχει ευθύνη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Προχωράμε σε μεταρρύθμιση από κοινωνική και εθνική ευθύνη και όχι εξαιτίας της συμφωνίας του Ιουλίου, είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι οι δανειστές ζητούν μείωση δαπάνης στο 1% του ΑΕΠ.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν άφησε ασχολίαστη την «πρωτοφανή» -όπως την χαρακτήρισε- απόφαση των αγροτών να μην συναντηθούν μαζί του, λέγοντας ότι παγίως είχαν αίτημα να συνομιλήσουν με την ηγεσία της χώρας και τώρα που τους δίνεται αυτή η δυνατότητα, μερίδα τους δεν δέχεται.

«Αν δεν υπάρξει διάλογος, οι διεκδικήσεις τους δεν θα έχουν αποτέλεσμα. Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο, δεν είμαστε σε αντιπαράθεση με τους αγρότες, είμαστε σε αντιπαράθεση με τα προβλήματα των αγροτών» είπε.

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό σύστημα, ο πρωθυπουργός είπε πως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την πραγματικότητα, ότι δεν είναι βιώσιμο, πως το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και χρόνια, και ότι επιδεινώθηκε ραγδαία τα τελευταία χρόνια της κρίσης.

«Αν δεν ανατραπεί αυτή η πορεία, θα οδηγηθούμε σε κατάρρευση και αδυναμία αποπληρωμής συντάξεων» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας συνέχισε εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τις πολιτικές επιλογές των τελευταίων 40 χρόνων.

«Το έλλειμμα βιωσιμότητας σχετίζεται με τη λεηλασία των αποθεματικών των Ταμείων από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τα τελυταία 40 χρόνια» είπε και συνέχισε:

«Θα μπορούσαμε να κάνουμε ότι και οι προηγούμενοι, να κρύψουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί και κάποια στιγμή αιφνιδιαστικά να παραλύσουμε. Όμως, θα ήταν μια στάση κοινωνικά και εθνικά ανεύθυνη, όπως βαθειά ανεύθυνη ήταν και η στάση που κράτησαν τα κόμματα που κυβέρνησαν και έχουν εθύνη για τα αδιέξοδα και έρχονται τώρα να ασκήσουν κριτική και να κουνάνε το δάχτυλο».

Συνέχισε λέγοντας ότι από τη δεκαετία του '70 οι κυβερνώντες αφήναν τον κουμπαρά των Ταμείων να μηδενίζεται, ενώ υπήρχαν επιτόκια 25%, τα έγιναν τις δεκαετίες του 1990 και του 2000 «με την αλόγιστη συμμετοχή των ταμείων στο χρηματιστηριακό πάρτι. Χωρίς λογική τζογάρανε τα αποθεματικά και καλούσαν κόσμο να συμμετάσχει στο παραλήρημα.

» Και όταν έσκασε η φούσκα, θύματα ήταν και τα Ταμεία, όμως δεν σταμάτησαν εκεί, ήρθαν τα δομημένα όμολογα, για να φτάσομε στην επιτομή της καταστροφής με τις εγκληματικές συνέπειες του PSI, όταν τα Ταμεία έχασαν συνολικά 12 δισ. ευρώ. Αυτή είναι η πραγματικότητα, χρησιμοποιούσαν τα Ταμεία για κουμπαρά για κομματικές επιδιώξεις και πελατειακές εξυπηρετήσεις. Βρισκόμαστε μπροστά στο αδιέξοδο που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις σας».

Ανέβηκαν οι τόνοι στη δευτερολογία

Σε αντίθετη με την πρωτολογία του, ο πρωθυπουργός ανέβασε ιδιαίτερα τους τόνους στη δευτερολογία, χαρακτηρίζοντας στο κλείσιμό της τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως «γιαλαντζί μεταρρυθμιστή» και υποστηρίζοντας ότι οι θέσεις του «είναι πιο ακραίες και από αυτές των δανειστών».

Ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε μάλιστα αρκετές φορές, με εμφανή δόση ειρωνείας, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για όσα είπε στην ομιλία του, θεωρώντας ότι δίνει πλεονέκτημα στον ΣΥΡΙΖΑ και τις θέσεις του και δίνει την ευκαιρία, όπως είπε, στον κόσμο να κατανοήσει τις ιδεολογικές τους διαφορές, ενώ τον «κάρφωσε» υποστηρίζοντας ότι είναι υπέρ των περαιτέρω μειώσεων των συντάξεων και της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές.

«Στο μόνο που συμφωνούμε είναι στο ότι το ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο. Εσείς, όμως, τι λέτε; Να πληρώσει ο κόσμος ιδιωτική ασφάλιση, όταν δεν έχει για εισφορές;», είπε ο κ. Τσίπρας.

Κατηγόρησε παράλληλα τη ΝΔ για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η οικονομία και υποστήριξε ότι οι παραδοχές Μητσοτάκη βασίζονται σε ελλιπή στοιχεία και εκτιμήσεις και όχι σε ντοκουμέντα, όπως είναι η αύξηση της απορροφητικότητας των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

Στο τέλος της ομιλίας του, εξάλλου, έκανε αναφορά στους μετακλητούς, κατηγορώντας τις προηγούμενες κυβερνήσεις για «στρατό» συμβούλων και μετακλητών και επαναλαμβάνοντας ότι ο αριθμός τους μειώθηκε στο μισό επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

The post Τσίπρας: Χωρίς μέτρα το ασφαλιστικό θα καταρρεύσει – «Είστε γιαλαντζί μεταρρυθμιστής, κύριε Μητσοτάκη» appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τσίπρας,tsipras