Krav Maga: Από τη Μοσάντ …στα γυμναστήρια

Της Κωνσταντίνας Γιαννακοπούλου

Η άκρως αποτελεσματική πολεμική τέχνη των Ισραηλινών ειδικών δυνάμεων και της Μοσάντ κερδίζει, όλο και περισσότερους, φανατικούς οπαδούς στην Ελλάδα. Στο Κραβ Μαγκά, οι περίτεχνες κινήσεις εντυπωσιασμού και τα ακροβατικά κολπάκια δεν έχουν θέση, οι μάχες γίνονται σώμα με σώμα, χωρίς όρια και κανόνες με στόχο την επιβίωση.

Το Krav Maga (Κραβ Μαγκά) που στα Εβραϊκά σημαίνει μάχη επαφής, είναι ένα σύστημα πρακτικής και τακτικής που διδάσκει πώς να αποφεύγονται, να αντιμετωπίζονται και να ξεπερνιούνται όλων των ειδών οι επιθέσεις και η βία.
Επικεντρώνεται στην αυτοάμυνα και την προστασία άλλων προσώπων και οι πρακτικές του προσομοιάζουν πραγματικές συνθήκες δρόμου.

Έτσι ξεκίνησαν όλα

Η ιστορία του Κραβ Μαγκά είναι ενδιαφέρουσα. Το ισραηλινής προέλευσης κραβ μαγκά δημιουργήθηκε μετά την ίδρυση του ισραηλινού κράτους, το 1948, από τον δάσκαλο πολεμικών τεχνών Ίμι Λίχτενφελντ, όταν η IDF (Israeli Defense Force) του ζήτησε να δημιουργήσει ένα σύστημα μάχης και αυτοάμυνας, βασισμένο στην εμπειρία του από τη διδασκαλία σε ομάδες όπως οι Χαγκανά, Παλμάκ και Παλγιάμ.

Αντλώντας από την προσωπική του εμπειρία τόσο από την πάλη και την πυγμαχία, όσο και από πολλές αναμετρήσεις σε πραγματικές συνθήκες (λόγω αντισημιτικών επεισοδίων) στην Μπρατισλάβα όπου μεγάλωσε, ο Λίτενφελντ διαμόρφωσε ένα σύστημα μάχης. Στη συνέχεια, το εξέλιξε ακόμα περισσότερο όταν υπηρέτησε στον ισραηλινό στρατό δανειζόμενος στοιχεία από πολλές πολεμικές τέχνες. Σήμερα είναι η επίσημη πολεμική τέχνη/μαχητικό σύστημα του Ισραήλ και διδάσκεται τόσο στον στρατό της χώρας, όσο και στις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας (Μοσάντ και Σιν Μπετ).

Επίγνωση – Αυτοπεποίθηση – Φυσική κατάσταση

Πολλαπλά είναι τα οφέλη τις Ισραηλινής πολεμικής τέχνης τόσο για ενήλικες όσο και παιδιά. Οι μαθητές μαθαίνουν να συνδυάζουν κινήσεις που έχουν διδαχτεί ανάλογα με την κατάσταση την οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν, μαθαίνουν να προσαρμόζονται και να βελτιώνονται συνεχώς. Γεγονός που απαιτεί εκτός από το σώμα να δουλεύουν και το μυαλό τους. Καθένας χρησιμοποιεί τις φυσικές του ικανότητες και αντιδρά με την τεχνική που είναι στο πλαίσιο των δικών του δυνατοτήτων, έτσι αναπτύσσει και ένα αίσθημα εμπιστοσύνης στον εαυτό του. Τέλος, η φυσική κατάσταση είναι στενά συνδεδεμένη με το Κραβ Μαγκά, η προπόνηση περιλαμβάνει έναν αριθμό από καρδιαγγειακές και ενδυναμωτικές ασκήσεις γυμναστικής, καθώς και ασκήσεις για την απόκτηση ελαστικότητας. Έμφαση δίνεται σε ταχύτητα, αντοχή, ακρίβεια και συγχρονισμό, ειδικά όταν πρόκειται για εντατική εκπαίδευση στο Κραβ Μαγκά.

Το Κrav Maga ενάντια στο bullying

Το 2008 ο Χρήστος Βάπτισμας ξεκίνησε το Κραβ Μαγκά, σήμερα είναι εκπαιδευτής (επίπεδο G5) στο Revive Studio στην Καλλιθέα και μέλος της ΙΚΜF. Όπως υπογραμμίζει, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Αlfa freepress, με την πάροδο των ετών αυτή η επαναστατική τεχνική μάχης και αυτοάμυνας κερδίζει θαυμαστές με γεωμετρική πρόοδο. «Το ενδιαφέρον του κόσμου είναι αυξημένο, ειδικά, τον τελευταίο καιρό που η βία στους δρόμους είναι καθημερινό φαινόμενο . Όλο και περισσότεροι γονείς ανησυχούν για την έξαρση του σχολικού εκφοβισμού. Έτσι έχουμε δημιουργήσει παιδικά τμήματα που βοηθούν τους λιλιπούτειους μαθητές μας να αποφεύγουν τους κινδύνους του περιβάλλοντος, το bullying στο σχολείο, καθώς και να προστατεύονται από ενήλικες που θέλουν να τους βλάψουν».

Το Κραβ Μαγκά κάνει για όλους όπως μας επισημαίνει ο κ. Βαπτίσμας: «Επικεντρώνεται σε τακτικές ενάντια σε επιθέσεις από έναν ή πολλούς άοπλους ή ένοπλους επιτιθέμενους και απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως ηλικίας, σωματικής διάπλασης ή φυσικής κατάστασης. Το μόνο που χρειάζεται είναι θέληση και επιμονή». Όσο αφορά στα οφέλη του Κραβ Μαγκά ακόμα και αν δεν χρειαστεί ποτέ να το εξασκήσουμε στη καθημερινότητά μας είμαστε περισσότερο ασφαλείς, όπως μας εξηγεί: » Οι θύτες ψάχνουν τα εύκολους στόχους, εκείνους που περπατούν φοβισμένοι και χωρίς αυτοπεποίθηση, αυτούς προσεγγίζουν. Αυτό που κερδίζουμε μεταξύ άλλων από το Κραβ Μαγκά είναι να βαδίζουμε σταθερά και με ασφάλεια».

Στόχος είναι να πορευόμαστε εν ειρήνη

Πρόληψη, αποτροπή, αποφυγή και διαφυγή, είναι οι αρχές του Κραβ Μαγκά όπως μας εξηγεί η Στέλλα Χριστουδουλάκη, εκπαιδεύτρια Κραβ Μαγκά στο Plexousakis Camp στο Περιστέρι και μέλος της ΙKMF ( International Krav Maga Federation ). Πρόκειται για μια από τις πρώτες γυναίκες που ασχολήθηκε με την ισραηλινή πολεμική τέχνη όταν ήρθε στην Ελλάδα το 2006. Μία από τις σπουδαιότερες εκπροσώπους του φύλου αυτή τη στιγμή, καθώς κατέχει το υψηλότερο επίπεδο (Ε2) ανάμεσα στις γυναίκες .

«Μια γυναίκα μπορεί να είναι εξίσου καλή με έναν άνδρα στο Κραβ Μαγκά και ίσως και καλύτερη σε κάποιους τομείς», μας λέει. Η κ. Χριστοδουλάκη, χρόνια, αθλήτρια με πολλές και σημαντικές διακρίσεις στο Καράτε και στο Κικ Μπόξινγκ γνώρισε πριν από δέκα χρόνια το Κραβ Μαγκά, και όπως δηλώνει την κέρδισε από την πρώτη στιγμή: «Θεωρώ πως είναι το πιο πλήρες σύστημα. Οι τεχνικές του Κραβ Μαγκά διαφέρουν από αυτές των υπολοίπων πολεμικών τεχνών επειδή, πρώτα και πάνω απ’ όλα ,είναι μακράν πολύ πιο πρακτικές και εφαρμόσιμες σε αληθινές συνθήκες. Ο ασκούμενος χρησιμοποιεί τα φυσικά του ένστικτα στην αυτοάμυνα με σκοπό να αποτρέψει καταστάσεις βίας και να τις αντιμετωπίσει. Η λογική μας είναι να πορευόμαστε εν ειρήνη. Tο πρώτο πράγμα που μαθαίνουμε είναι να προσπαθούμε να αποφύγουμε την εμπλοκή, όταν αυτό είναι εφικτό».

Σύμφωνα με την κ. Χριστουδουλάκη δεν είναι λίγες οι γυναίκες που επιλέγουν να μάθουν Κραβ Μαγκά, οι λόγοι είναι πολλοί όπως μας εξηγεί: «Έχω μαθήτριες όλων των ηλικιών που είτε το επέλεξαν για να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση, είτε γιατί αντιμετώπισαν κάποιο περιστατικό βίας στο παρελθόν ή θέλουν να αποτρέψουν να συμβεί κάτι στο μέλλον».

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το site: kravmaga.gr

Keywords
Αναζητήσεις
βαπτισμας χρηστος, βαπτισμας χρηστος βιογραφικο
Τυχαία Θέματα