Δίκτυο Ακτές Ώρα Μηδέν: Ενάντια στο νομοσχέδιο για τον αιγιαλό

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 26 Ιουνίου η συνέντευξη τύπου του Δικτύου «ΑΚΤΕΣ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ» για το νομοσχέδιο που αφορά τον αιγιαλό. Τα βασικά επιχειρήματα κατά του νομοσχεδίου, ανέπτυξαν οι: κα Μαρία Καραμανώφ, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος, Σύμβουλος Επικρατείας, κα Δέσποινα Κουτσούμπα, ενάλια αρχαιολόγος και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, κα Ελένη Καμπέρη, ερευνήτρια

Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και κ. Γιώργος Καλλιαμπέτσος, μέλος Πανελλήνιου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ). Παρεμβάσεις έγιναν από τον κ. Πάνο Τότσικα, μέλος Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού και τον ηθοποιό-μαραθωνοδρόμο κ. Άγη Εμμανουήλ που οργάνωσε και θα τρέξει τον Υπερ-Μαραθώνιο: 240 χιλιόμετρα για τον αιγιαλό.

Το Δίκτυο «ΑΚΤΕΣ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ», στο οποίο μετέχουν 100άδες επιστημονικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές οργανώσεις, φορείς, συλλογικότητες και πολίτες, καλεί την ελληνική κυβέρνηση να αποσύρει οριστικά το σχέδιο νόμου για τον αιγιαλό, και καλεί τους πολίτες να κινητοποιηθούν ενάντια στην εκποίηση και τσιμεντοποίηση του αιγιαλού με κάθε πρόσφορο τρόπο. Καλεί πολίτες, επιστημονικούς φορείς, ιδρύματα και οργανώσεις της Ελλάδας και του εξωτερικού να υπογράψουν τα Ψηφίσματα και να αποστείλουν επιστολές διαμαρτυρίας στην Ελληνική Κυβέρνηση και τον Τύπο. Ήδη 150.000 και πλέον πολίτες έχουν υπογράψει διαμαρτυρία ζητώντας την άμεση απόσυρση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου στην ιστοσελίδα avaaz, αλλά και αλλού, μαζί με περισσότερες από 135 επιστημονικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές οργανώσεις.

Συγκεκριμένα, οι παραπάνω φορείς και οργανώσεις καταγγέλλουν ότι μετά τη δημόσια γη, τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό και τις διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης, στο βωμό της «ανάπτυξης» επιχειρείται τώρα να θυσιαστεί και το πολυτιμότερο τμήμα της κοινόχρηστης δημόσιας γης, δηλ. ο αιγιαλός και οι παράκτιες και παραλίμνιες περιοχές.Το νομοσχέδιο έχει συνταχθεί κατά παράβαση του άρθρου 24 του Συντάγματος και των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας για την προστασία των ακτών και του τοπίου, χωρίς το αναγκαίο επιστημονικό έρεισμα και χωρίς τη συμμετοχή των αρμόδιων επιστημονικών δημοσίων φορέων, με σκοπό να άρει, μετά τους διαδικαστικούς, και κάθε ουσιαστικό περιορισμό στις επενδυτικές προτάσεις.

Οι ρυθμίσεις πλήττουν ευθέως και ανεπανόρθωτα τον πυρήνα του φυσικού και πολιτιστικού κεφαλαίου της χώρας, ακτές, υγρότοπους, ευπαθή οικοσυστήματα, ενάλιες και παράκτιες αρχαιότητες, τοπίο και φυσικούς σχηματισμούς, για πρώτη δε φορά στην ιστορία, οι ακτές χάνουν τον κοινόχρηστο χαρακτήρα τους και οι πολίτες την ελεύθερη πρόσβαση σ’ αυτές. Ταυτόχρονα, επιβραβεύονται για άλλη μια φορά οι καταπατητές σε βάρος του Κράτους Δικαίου.Η εφαρμογή του νομοσχεδίου, αξιολογούμενη ακόμα και με στυγνή οικονομική λογική, θα στερήσει τη χώρα από το σπουδαιότερο συγκριτικό της πλεονέκτημα και τη μοναδική της ευκαιρία για ανάκαμψη μέσω βιώσιμης ανάπτυξης.

Το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό

Από την πλευρά της η κα Καραμανώφ, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος και Σύμβουλος Επικρατείας στην ομιλία της ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Η Κυβέρνηση έχει προτείνει προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο, για τις συνέπειες του οποίου θέλουμε να σας ενημερώσουμε και παράλληλα να σας εξηγήσουμε γιατί το νομοσχέδιο αυτό προκάλεσε ομόφωνες σφοδρές αντιδράσεις σε πανελλήνιο επίπεδο.

Με λίγα λόγια, όπως γνωρίζετε ήδη, η Ελληνική Κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε μια προσπάθεια εξεύρεσης των αναγκαίων πόρων για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις του Μνημονίου και την πληρωμή του δημόσιου χρέους. Μεταξύ άλλων μέτρων, επέλεξε να αποξενωθεί από σημαντικό τμήμα της δημόσιας κτήσης της χώρας, με πωλήσεις, πολυετείς παραχωρήσεις, εκμισθώσεις κ.λπ., αδιαφορώντας για την ιδιαίτερη φύση και τα ειδικά χαρακτηριστικά κάθε συγκεκριμένου δημοσίου ακινήτου, καθώς και του δημόσιου σκοπού στον οποίο είναι αφιερωμένο και προορισμένο να εξυπηρετεί. Μεταχειρίζεται όλα συλλήβδην τα δημόσια ακίνητα ως ιδιωτική του περιουσία προς πώληση και οικονομική εκμετάλλευση. Με σκοπό, μάλιστα, να τα καταστήσει περισσότερο ελκυστικά στους επίδοξους επενδυτές, έχει υιοθετήσει μια σειρά νομοθετικών μέτρων τα οποία αίρουν ως προς τα ακίνητα αυτά χωροταξικούς, πολεοδομικούς και περιβαλλοντικούς περιορισμούς που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία.

Μέσα στα πλαίσια αυτά, το πρώτο βήμα ήταν η ίδρυση μιας ανώνυμης εταιρείας, το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), στο οποίο μεταβιβάζεται σταδιακά η κυριότητα των δημοσίων ακινήτων. Ως ιδιοκτήτης των ακινήτων αυτών το ΤΑΙΠΕΔ, έχει πλέον, σύμφωνα με τον ιδρυτικό του νόμο, ως σκοπό να τα εκμεταλλευτεί, κυρίως με πωλήσεις και παραχωρήσεις, προκειμένου να επιτύχει το μέγιστο δυνατό τίμημα, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την πληρωμή του δημόσιου χρέους.

Το δεύτερο βήμα, επίσης νομοθετικό, είναι ότι κάθε ακίνητο προικοδοτείται με δικό του, ειδικό χωροταξικό και πολεοδομικό καθεστώς, σχεδιασμένο κατά παρέκκλιση από την ισχύουσα χωροταξική και πολεοδομική νομοθεσία, με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών στόχων του κάθε επενδυτή. Παράλληλα, απλοποιούνται, μέχρις ουσιαστικής εξουδετέρωσης, οι διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης της επένδυσης.

Μέσα στα πλαίσια αυτά, εντάσσεται και το επίμαχο νομοσχέδιο για τον αιγιαλό. Δεδομένου ότι τα περισσότερα από τα ακίνητα, για το οποία υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον, είναι παραθαλάσσια, το νομοσχέδιο παραχωρεί τμήματα του αιγιαλού και της παραλίας, καθώς και θαλάσσιους και λιμναίους χώρους, νησίδες, υφάλους σκοπέλους κ.λπ., στους επιχειρηματίες επενδυτές και επιτρέπει σε αυτούς χρήσεις γης και κατασκευές οι οποίοι παραβιάζουν τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, το άρθρο 24 του Συντάγματος, τις Διεθνείς Συμβάσεις για την προστασία του τοπίου, της βιοποικιλότητας και των ακτών, και την πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ειδικότερα:

•Επιτρέπει στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα την ανοικοδόμηση ακτών και αιγιαλών για κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα.

•Καταργεί ουσιαστικά την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες.

•Καταστρέφει ανεπανόρθωτα το τοπίο, το περιβάλλον και τις αρχαιότητες.

•Παραχωρεί λίμνες, θάλασσες, νησίδες, υφάλους και σκοπέλους.

•Επιτρέπει μπαζώματα για την εξυπηρέτηση στρατηγικών τουριστικών επενδύσεων.

•Νομιμοποιεί αυθαίρετα ξενοδοχεία και επενδύσεις.

•Μας αφαιρεί κάθε προοπτική για οικονομική ανάκαμψη του λαού και βιώσιμη ανάπτυξη.

Το Δίκτυο ΑΚΤΕΣ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ ιδρύθηκε πέρα και πάνω από πολιτικά κόμματα και πολιτικές ιδεολογίες και προτιμήσεις, με σκοπό να πληροφορήσει, να συντονίσει και να ενώσει τις προσπάθειες όλων εκείνων, πολιτών, επιστημονικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών οργανώσεων, οι οποίοι ασπάζονται τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και πιστεύουν ότι οι αρχές αυτές πρέπει να αποτελούν τον οδηγό αλλά και το νομικό όριο για κάθε δημόσια πολιτική και κάθε ιδιωτική δράση. Ένα όριο που δεν επιτρέπεται να παραβιαστεί για κανένα σκοπό, πολύ περισσότερο όταν το διακύβευμα αφορά την απώλεια της πολύτιμης φυσικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Οι ακτές και ο αιγιαλός είναι το εθνικό μας σύμβολο, η πηγή έμπνευσης για την επιστήμη, την τέχνη και τη λογοτεχνία ανά τους αιώνες. Ακόμη και με στυγνή οικονομική λογική, αποτελεί το σημαντικότερο συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας. Είναι ένα δώρο που μας χάρισε η φύση και η καλή μας τύχη, για να το διαφυλάξουμε, να το προστατεύσουμε και να το διατηρούμε ελεύθερο στη διάθεση όλων, Ελλήνων και ξένων, ώστε να το απολαμβάνουν όπως είναι, χωρίς αλλοιώσεις και περιορισμούς. Είναι χρέος μας να το αφήσουμε να επιτελεί το φυσικό του προορισμό: απλά να υπάρχει».

240 χιλιόμετρα για τον αιγιαλό

Η ανεξάρτητη πρωτοβουλία «240 χιλιόμετρα για τον αιγιαλό» έχει ως στόχο την ανάδειξη της εξαιρετικής σημασίας του ελληνικού αιγιαλού ως κοινό αγαθό για όλους, καθώς και την ανάγκη προστασίας του από μελλοντική εντατική εκμετάλλευση. Από τις 8 έως τις 12 Ιουλίου, με χορηγούς τους αιγιαλούς της Αττικής και καύσιμο το θαλασσινό αεράκι, ο Άγης Εμμανουήλ, ηθοποιός και μαραθωνοδρόμος, θα τρέξει από τον Ισθμό μέχρι το Μαραθώνα και θα ενεργοποιήσει όσους περισσότερους πολίτες, ώστε να δημιουργήσουν μια ανθρώπινη αλυσίδα προστασίας στις απειλούμενες παραλίες μας και να μεταφέρουν το μήνυμα ότι η ενεργοποίηση και η ομαδική δράση των πολιτών ενάντια σε περιορισμούς της ελευθερίας και της ποιότητας ζωής τους, μπορεί να ανατρέψει οποιοδήποτε Νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης της φυσικής κληρονομιάς μας. Σε κάθε έναν από τους σταθμούς διανυκτέρευσης και ξεκούρασης [Ελευσίνα, Ελληνικό, Σούνιο, Ναός Αρτέμιδος (Βραυρώνα) και Μαραθώνας] θα διοργανωθούν εκδηλώσεις από μουσικούς, ηθοποιούς, ντι-τζέις, γκραφιτάδες, ιστιοπλόους.

Ενάλιοι αρχαιολογικοί χώροι και ιστορικά τοπία σε κίνδυνο

της Δέσποινας Κουτσούμπα, ενάλιας αρχαιολόγου και μέλους του ΔΣ του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων

Στις ελληνικές ακτές, τις λίμνες και τα ποτάμια, όπως και στο βυθό, εκτείνονται χιλιάδες μικροί ή μεγάλοι ενάλιοι αρχαιολογικοί χώροι: ναυάγια αρχαίων ή νεότερων πλοίων, βυθισμένοι οικισμοί, αρχαίες λιμενικές εγκαταστάσεις.

-120 κηρυγμένοι ενάλιοι αρχαιολογικοί χώροι

Για παράδειγμα., ο βυθισμένος προϊστορικός οικισμός στο Παυλοπέτρι στην Ελαφόνησο Λακωνίας, ο βυθισμένος προϊστορικός οικισμός στο Σαλάντι Αργολίδας, αλλά και οι αρχαίες λιμενικές εγκαταστάσεις στη θέση των σημερινών λιμανιών, όπως στη Θάσο, τη Μυτιλήνη, την Αίγινα.

-Εκατοντάδες χερσαίοι αρχαιολογικοί χώροι στην ακτογραμμή

Για παράδειγμα, ο αρχαϊκός Ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα, στον Λαιμό Βουλιαγμένης, η αρχαία πόλη της Ιτάνου, μια από τις σημαντικότερες πόλης της Κρήτης στα ελληνιστικά και ρωμαϊκά χρόνια, στην Ερημούπολη Λασιθίου.

-Σημαντικά ιστορικά τοπία

Η περιοχή της ναυμαχίας του Ακτίου, ο όρμος Ναυαρίνου όπου έλαβε χώρα η σημαντική για την ιστορία του νεότερου ελληνικού κράτους ναυμαχία του Ναβαρίνου και πολλές άλλες περιοχές αποτελούν ιστορικής αξίας τοπία.

-Νησιά που αποτελούν εξ ολοκλήρου κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους

Η νησίδα Αλιμνιά, δίπλα στη Χάλκη Δωδεκανήσων, το Γαϊδουρονήσι Κρήτης, η Ελαφόνησος Λακωνίας, πέρα από την περιβαλλοντική τους σημασία, αποτελούν εξ ολοκλήρου κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους. Το ίδιο συμβαίνει και με σημαντικά οικοσυστήματα, όπως το Εθνικό Πάρκο Σχινιά ή το Εθνικό Πάρκο Βορείων Σποράδων, που προστατεύονται και από τις διατάξεις της αρχαιολογικής νομοθεσίας.

Όλοι οι παραπάνω χώροι απειλούνται από το σχέδιο νόμου για τον αιγιαλό που προγραμματίζει να εισάγει στη Βουλή η ελληνική κυβέρνηση. Όλοι οι παραπάνω χώροι απειλούνται εξίσου από την παραχώρηση εκτάσεων, μαρίνων, λιμανιών και παραλιών στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, η αποστολή του οποίου είναι η εκποίηση ή ενοικίαση για την εξυπηρέτηση του λεγόμενου «δημόσιου χρέος». Ήδη 150 παραλίες της χώρας, που περιλαμβάνουν ευαίσθητα οικοσυστήματα και αρχαιολογικούς χώρους, καθώς και τα περισσότερα λιμάνια και μαρίνες της χώρας έχουν περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ.

Οι αρχαιολογικοί χώροι, οι ιστορικοί τόποι και οι ενάλιες αρχαιότητες ανήκουν σε όλους τους πολίτες. Αυτό προβλέπει και το Σύνταγμα της χώρας. Αποτελούν μέρος του παρελθόντος και του παρόντος μας. Προσπαθούμε να τους προστατεύσουμε και να τους έχουμε προσιτούς σε όλους τους πολίτες, προστατεύοντας ταυτόχρονα και το φυσικό περιβάλλον τους. Η τσιμεντοποίηση του αιγιαλού, ο αποκλεισμός της πρόσβασης των πολιτών για λόγους επιχειρηματικούς ή τουριστικούς, θα σημάνουν την υποβάθμιση των ενάλιων αρχαιολογικών χώρων και, σε πολλές περιπτώσεις, την ιδιωτικοποίηση της πρόσβασης σε αυτούς. Έτσι, το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μετατρέπεται σε πεδίο κερδοφορίας για λίγους. Είναι χρέος όλων μας να τους αποτρέψουμε.

Το άρθρο Δίκτυο Ακτές Ώρα Μηδέν: Ενάντια στο νομοσχέδιο για τον αιγιαλό εμφανίστηκε πρώτα στο Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση. Τα γεγονότα τώρα.

Keywords
ωρα, δικτυο, μηδεν, ιουνίου, ωρα, μηδεν, ελκεθε, ελλαδα, αποσυρση, δηλ, συμμετοχή, μνημονιο, συλλήβδην, αυθαιρετα, δραση, χρεος, μυτιληνη, κρητη, βουλη, συνταγμα, αποσυρση αυτοκινητων 2011, τελος ακινητης περιουσιας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, κομματα, ελενη, αιγινα, ακινητα, βημα, ηθοποιος, νησια, ξενοδοχεια, σουνιο, τυχη, αρθρο, απλα, αρχαια, απωλεια, αφιερωμενο, βιωσιμη αναπτυξη, γεγονοτα, δευτερο, δεσποινα, δηλ, δωρο, ευκαιρια, υπαρχει, εκμεταλλευση, ελαφονησος, εμμανουηλ, ενημερωση, εξυπηρετηση, ενοικιαση, επενδυσεις, ερεισμα, τεχνη, ζωης, ιδιο, ιδρυση, θασο, ομιλια, κατασκευες, κυβερνηση, λογια, λογοτεχνια, μαρια, ναυαρινου, ναυαγια, ουσιαστικα, ουσιαστικο, πεδιο, πεμπτη, περιβαλλον, πηγη, πωλησεις, ρυθμισεις, σειρα, συμμετοχή, συλλήβδην, σχεδιο, τμημα, τοπια, φυση, φυσικο, φορα, χαλκη, αιωνες, αλυσιδα, εφαρμογη, εθνικο, χωρα, ιουνίου, μια φορα, ναος, ορμος, ποταμια, πωληση, θαλασσες
Αναζητήσεις
σαλαντι 2015 ποληση κσεναδοχειου
Τυχαία Θέματα