Η ενέργεια στο επίκεντρο των συμφωνιών Ελλάδας – Βουλγαρίας

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Σειρά συμφωνιών, με σημαντικότερη αυτή της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας υπογράφηκαν χθες στη Σόφια μεταξύ των αντιπροσωπειών της ελληνικής και της βουλγαρικής κυβέρνησης.

Πρόκειται για την Κοινή Διακήρυξη της Τρίτης Συνόδου ΑΣΣ Ελλάδας-Βουλγαρίας, την Κοινή Διακήρυξη για ενεργειακή συνεργασία, το Κοινό Πρόγραμμα Δράσης στον τομέα του Τουρισμού για την περίοδο 2016-2018, καθώς

και το Εκτελεστικό Πρόγραμμα μορφωτικής και Πολιτιστικής Συνεργασίας για την περίοδο 2016-2018 (Παιδεία-Επιστήμη- Πολιτισμός)

Στις δηλώσεις τους τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όσο και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ στάθηκαν στη σημασία της ενεργειακής συνεργασίας.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η κατασκευή και η λειτουργία του διασυνδετήριου αγωγού IGB καθώς και του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη αποτελούν έργα πρώτης προτεραιότητας για την ενεργειακή ασφάλεια του κάθετου διαδρόμου ενώ ο κ. Μπορίσοφ συμφώνησε λέγοντας ότι οι δύο χώρες πρέπει να αξιοποιήσουν τους ενεργειακούς τους πόρους στοχεύοντας μόνο στη συνεργασία των δύο λαών. Η συμφωνία αυτή επισφραγίστηκε με την Κοινή Διακήρυξη που υπέγραψαν οι δύο κυβερνητικές αντιπροσωπείες.

Υποδομές και εποικοδομητικά πρότζεκτ

Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν για εποικοδομητικά πρότζεκτ σε οικονομία, ενέργεια, μεταφορές, εμπόριο, τουρισμό και ειδικά για τη σιδηροδρομική σύνδεση ανάμεσα στα εμπορικά λιμάνια Μπουργκάς και Αλεξανδρούπολη, η ένωση των δυο θαλασσών Μεσογείου-Μαύρης Θάλασσας, η σύνδεση του ΤΑΡ με Βουλγαρία μέσω του IGB, η κατασκευή του σταθμού αναδιανομής LNG στην Αλεξανδρούπολη, η επέκταση συναλλαγών για αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα και η αύξηση των τουριστικών ροών.

Επίσης, η ελληνική πλευρά αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο ζήτημα της διαχείρισης των φραγμάτων που βρίσκονται στο βουλγαρικό έδαφος, ώστε να αποφεύγονται οι πλημμύρες στον Έβρο κατά τους χειμερινούς μήνες.

Προσφυγικό
Στο επίκεντρο βρέθηκε και η προσφυγική κρίση αλλά και η ανάγκη Ελλάδας και Βουλγαρίας να παίξουν έναν εποικοδομητικό ρόλο εντός ΕΕ ώστε να διατηρηθεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, να παραμείνουν σταθερές και χαμηλές οι ροές προσφύγων και να υπάρξει η αναγκαία πίεση προς τις χώρες της ΕΕ για να συνεχιστεί η μετεγκατάσταση.

Ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε ανοικτή πρόσκληση στον Μπόικο Μπορίσοφ να επισκεφτεί την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Αλεξανδρούπολη, ώστε να διαπιστώσουν βήμα-βήμα την πρόοδο των πρωτοβουλιών τους.

Τουρισμός και εμπορικές συναλλαγές

Ο τουρισμός ήταν επίσης ανάμεσα στα θέματα, που συζητήθηκαν, όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας, και ειδικότερα η πολύ σημαντική αύξηση τουριστών ανάμεσα στις δύο χώρες (σ.σ. οι Βούλγαροι τουρίστες με προορισμό την Ελλάδα αναμένεται να ξεπεράσουν το 1 εκατ.). Σε αυτό θα συμβάλει ουσιαστικά το κοινό πρόγραμμα δράσης που υπεγράφη για τον τομέα του τουρισμού.

Επιπλέον, συμφωνήθηκε ότι θα πρέπει να αναζητηθούν νέα πεδία εμπορικών συναλλαγών στους τομείς των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, αποδίδοντας ιδιαίτερη προσοχή στην προστασία ονομασιών προέλευσης, όπως είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ασφάλεια

Ο Μπόικο Μπορίσοφ επισήμανε ότι οι υπουργοί και των δύο πλευρών καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες ώστε η Βουλγαρία και η Ελλάδα να είναι χώρος ευημερίας και ασφάλειας. «Δεν είμαστε εναντίον άλλων κρατών, κανενός κράτους, είτε μέλους είτε όχι της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αλλά έχουμε υπόψη όλους τους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε», είπε και δήλωσε ικανοποιημένος από την πρόοδο σε όλους τους τομείς.

Πρόσθεσε ότι στον τομέα της άμυνας οι δύο χώρες έχουν πλήρη ομοφωνία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και πως στο πλαίσιο της ΕΕ είναι σύμφωνες ότι «πρέπει να έχουμε μια Ένωση όχι δύο ταχυτήτων, αλλά ενιαία Ένωση με πλήρη αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών της- γιατί στον τομέα της μετανάστευσης έχουμε πολλά θέματα που δεν έχουν επιλυθεί και όταν μιλάμε με μια φωνή θα μας ακούσουν καλύτερα».

«Γιατί», συνέχισε, «τα δυο κράτη είμαστε στα σύνορα της ΕΕ, και δεν είναι σωστό η Βουλγαρία να μη συμμετέχει στη Σέγκεν, παρόλο που η Ελλάδα μάς έχει υποστηρίξει γι’ αυτό το θέμα. Εμείς σαν κράτος πληρούμε όλα τα κριτήρια και νομίζω ότι μπορούμε ακόμη και να υποβάλλουμε την υποψηφιότητα μας για συμμετοχή στην Ευρωζώνη, γιατί από αυτή τη συμμετοχή θα έχουμε μια πρόσθετη ασφάλεια και θα εκπληρώσουμε μια δέσμευση που έχουμε αναλάβει».

«Ελλάδα και Βουλγαρία μπορούν να αποτελέσουν πρότυπο εποικοδομητικής σχέσης»

Με τη σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Βουλγαρίας, δημιουργείται η δυνατότητα για ένα νέο σημαντικό ξεκίνημα σε μια πολύ στενή και εποικοδομητική σχέση ανάμεσα σε δύο πολύ σημαντικές χώρες της Βαλκανικής Χερσονήσου, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση του ΑΣΣ.

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Βούλγαρος ομόλογός του Μπόικο Μπορίσοφ σημείωσαν τον ρόλο των δύο κρατών ως πυλώνες σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, ιδιαίτερα σε μια περίοδο αποσταθεροποίησης της γειτονιάς και τόνισαν τη συμφωνία τους στην εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών εντός της ΕΕ και του ΝΑΤΟ για την ενίσχυση αυτού του ρόλου τους, αλλά και για την εμπέδωση της ασφάλειας, της σταθερότητας, της ειρήνης και της ανάπτυξης της περιοχής, και της ευημερίας των λαών τους.

Με τον πρόεδρο Πλεβνελιέφ

Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Σόφια ολοκληρώθηκε με τη διμερή συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας Ρόζεν Πλεβνελίεφ, ο οποίος τον υποδέχτηκε σε πολύ εγκάρδιο κλίμα. Ο Ρ. Πλεβνελίεφ σημείωσε τη στρατηγικής σημασίας συνεργασία των δύο χωρών, για την Ευρώπη, σε μεταναστευτικό – προσφυγικό, ενέργεια, μεταφορές – υποδομές, τουρισμό και άλλους τομείς και αναφέρθηκε στην ανάγκη για κοινές ενέργειες σε διπλωματικό μέτωπο και για υπεύθυνες αποφάσεις όχι μόνο για τις δύο χώρες, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο Βούλγαρος πρόεδρος -που ήρθε για τη συνάντηση στη Σόφια από τη Χαλκιδική, όπου κάνει διακοπές κάθε καλοκαίρι- ευχαρίστησε τον Αλ. Τσίπρα για τη στήριξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. Ο πρωθυπουργός τον χαρακτήρισε πραγματικό φίλο της Ελλάδας, με όραμα τη στενότερη συνεργασία και σημείωσε ότι «είναι επιτακτική η συνεργασία σε περιόδους αστάθειας». «Δεν πρόκειται για μια συμμαχία απέναντι σε τρίτες χώρες, αλλά για μια στρατηγική συμμαχία για τους λαούς και την περιοχή μας» είπε.

Το άρθρο Η ενέργεια στο επίκεντρο των συμφωνιών Ελλάδας – Βουλγαρίας εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα