Νέα κόντρα στο Κοινοβούλιο – Η εξεταστική για το τρίτο μνημόνιο

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Νέα «μάχη» σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών θα δοθεί το βράδυ στο ελληνικό κοινοβούλιο. Η σκληρή αντιπαράθεση αναμένεται για την πρόταση της ΝΔ για εξεταστική επιτροπή σχετικά με την διερεύνηση των αιτιών που επέβαλαν την υπογραφή του τρίτου μνημονίου και την επιβολή των capital controls.

Οι «συμμαχίες»

Όλα δείχνουν ότι την πρόταση της Συγγρού για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής θα στηρίξει το Ποτάμι και η Δημοκρατική Συμπαράταξη ενώ θα την απορρίψουν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝ.ΕΛ και η Ένωση Κεντρώων. Το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή αναμένεται να ψηφίσουν παρόν.

Η σκληρή αντιπαράθεση θα «φουντώσει» όταν αρχίσουν μετά τις 18.00 με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών. Η ονομαστική ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί μετά τις 21.00 προκειμένου να ολοκληρωθεί η συζήτηση για την πρόταση της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

Ποιοι θα μιλήσουν

Εκτός από τους πολιτικούς αρχηγούς, θα μιλήσουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος κι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιάρακης.

Όπως ορίζει ο κανονισμός της Βουλής, η συζήτηση θα τελειώσει με την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη λόγω του αιτήματος που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία.

Οι θέσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Η «γαλάζια» παράταξη με τον εισηγητή της, Χρήστο Σταϊκούρα θα επιτεθεί στην κυβέρνηση κατηγορώντας της για τη διαδικασία της συζήτησης, η οποία καθυστέρησε τέσσερις μήνες να εισαχθεί στην ολομέλεια προς συζήτηση αλλά κι επί της ουσίας μιλώντας για λάθος χειρισμούς στην διαπραγμάτευση που οδήγησαν την χώρα σε οικονομική «καταστροφή».

Θα κάνει λόγο, επίσης, για το κόστος της «δημιουργικής ασάφειας» στην οικονομία, το κόστος της «έντιμης διαπραγμάτευσης» στις τράπεζες αλλά και το κόστος του δημοψηφίσματος. Η Ν.Δ θα αναφερθεί στις εκτιμήσεις του Γιάννη Στουρνάρα ότι η διαπραγμάτευση στοίχισε 86 δισεκατομμύρια ευρώ αλλά και στις δηλώσεις του για εισβολή στο Νομισματοκοπείο και τη δημιουργία διπλού παράλληλου νομίσματος.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας θα αντιπαραθέσει στις κατηγορίες της Συγγρού στοιχεία για το πόσο κόστισε η διαπραγμάτευση της δικής του κυβέρνησης, σε σύγκριση με την προηγούμενη του Αντώνη Σαμαρά. Ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί και στις θέσεις στελεχών της Νέας Δημοκρατίας όπως του Βαγγέλη Μεϊμαράκη για την ανάγκη ύπαρξης ενός plan b στη διαπραγματευτική διαδικασία.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα καλέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τοποθετεί ξεκάθαρα στις προτάσεις που παρουσίασε το χθες το βράδυ στο προαύλιο της Βουλής για την αναθεώρηση του Συντάγματος και το πέρασμα στη «Νέα Μεταπολίτευση».

Το άρθρο Νέα κόντρα στο Κοινοβούλιο – Η εξεταστική για το τρίτο μνημόνιο εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα