Νέες απαιτήσεις σε 15 ημέρες…

Του Σταύρου Μονεμβασιώτη

Είδαν στις τηλεοράσεις την Ελλάδα να κατεβαίνει στους δρόμους, άκουσαν τους υπουργούς της κυβέρνησης να περιγράφουν εναλλακτικά σχέδια μιας σκληρής φορολογίας και ενός ανελαστικού συνταξιοδοτικού μοντέλου και… κρυφοκοίταξαν πίσω από τις κουρτίνες του πολυτελούς ξενοδοχείου στο οποίο διέμειναν τα καπνογόνα και τις συμπλοκές στους δρόμους της Αθήνας. Οι επικεφαλής των δανειστών άκουσαν, είδαν, σημείωσαν και έφυγαν για να

επιστρέψουν περίπου σε 15 ημέρες μαζί με τις νέες απαιτήσεις τους!

Η Αθήνα διαρρέει ότι στις πολύωρες συναντήσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου, του Γιώργου Σταθάκη και του Γιώργου Κατρούγκαλου με τους τέσσερις εκπροσώπους των Θεσμών, η ατμόσφαιρα ήταν εκρηκτική και η διαπραγμάτευση δύσκολη. Το κλίμα αυτό -σε συνδυασμό με τις… εμπρηστικές δηλώσεις του Β. Σόιμπλε, τις αυστηρές προειδοποιήσεις της Κ. Λαγκάρντ και τις ανησυχητικές προβλέψεις του Π. Μοσκοβισί- βύθισε το χρηματιστήριο, γεμίζοντας με επιπλέον ανασφάλεια τις εκατοντάδες χιλιάδες επιστημόνων, ελευθέρων επαγγελματιών, εμπόρων, αγροτών, ιδιωτικών, δημοσίων υπαλλήλων και αγροτών, οι οποίοι βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν.

Οι τεχνοκράτες των δανειστών, σύμφωνα με πληροφορίες:
δεν έδειξαν καμία διάθεση υποχώρησης στη λήψη μέτρων για να κλείσει η «μαύρη τρύπα» που βλέπουν για φέτος στο 1,2 δισ. ευρώ
και αμφισβήτησαν τη λύση Κατρούγκαλου για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5% αμφισβητώντας ότι θα μπορούσε να αποδώσει τα περίπου 500 εκ. ευρώ που προϋπολογίζει η ελληνική πλευρά.
Τα «Όχι» στο ασφαλιστικό
Αν και δεν το είπαν επισήμως, το έδειξαν… Εφόσον δεν είναι η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών ο «δρόμος» για τις εξοικονομήσεις, η εναλλακτική οδός είναι οι περικοπές των συντάξεων! Η Κριστίν Λαγκάρντ ήταν λίγο πιο αποφασιστική, όταν διαμήνυε πως για να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους, θα πρέπει να υπάρξει και μια πραγματική μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό.

Οι τεχνοκράτες το λένε με τον δικό τους τρόπο:

Στενότερη σύνδεση εισφορών-παροχών
Μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης
Επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων στη χορήγηση της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ
Και μάλιστα όχι με 15 έτη ασφάλισης όπως προτείνει η ελληνική πλευρά, αλλά με 20…

Δεν εξηγούν βέβαια πώς στην Ελλάδα του 1,5 εκατομμυρίου ανέργων και των χιλιάδων μακροχρόνια άνεργων ηλικίας άνω των 50 ετών, θα μπορεί κάποιος να εμφανίζει 20 έτη ασφαλισμένου εργασιακού βίου για να πάρει το ελάχιστο της εθνικής σύνταξης. Η Αθήνα ψάχνει για εναλλακτικές λύσεις. Για να μην οδηγηθεί σε οριζόντια μείωση συντάξεων, η κυβέρνηση εξετάζει σενάρια που προβλέπουν:

Μείωση στις υψηλές συντάξεις άνω των 1500€
Κλιμακωτή μείωση στις επικουρικές
Μείωση στα μερίσματα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων
Ενοποιήσεις ταμείων

Φορολογική «επιδρομή»…
Με φορολογική «επιδρομή» στα φυσικά πρόσωπα ισοδυναμούν οι προτάσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας την τελευταία περίοδο, καθώς περιλαμβάνουν φορολογικούς συντελεστές έως 50%, τιμωρώντας με σκληρή φορολόγηση όσους έχουν καταφέρει μετά από πολυετείς σπουδές και σκληρή δουλειά να έχουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα.
Όπως καταγγέλλουν οι φορείς των επιστημόνων, γιατροί, δικηγόροι, οικονομολόγοι, φαρμακοποιοί, μηχανικοί κ.ο.κ. τα σχέδια φορολόγησής τους θα λειτουργήσουν ισοπεδωτικά, καθώς επιβάλλουν το ίδιο επίπεδο ζωής και σε έναν εργαζόμενο με προσόντα που δουλεύει όλο το 24ωρο, και σε έναν χωρίς καθόλου προσόντα υπάλληλο που απασχολείται λιγότερες ώρες. Το σενάριο που έχει πέσει στο τραπέζι και συζητείται στις συναντήσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς, προβλέπει μια ενιαία φορολογική κλίμακα για μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες με συντελεστές:
22% για εισοδήματα έως 25.000€
32% για εισοδήματα από 25.000€ έως 42.000€
42% για εισοδήματα από 42.000€ έως 60.000€ και
50% για εισοδήματα από 60.000€ και άνω.
Στους συντελεστές αυτούς δεν ενσωματώνεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, που διατηρείται ως πρόσθετη φορολόγηση για όσους έχουν εισόδημα άνω των 12.000€, με συντελεστές που σήμερα κυμαίνονται
από 0,7% έως 8%.
Με άλλα λόγια, για κάποιους ο ανώτερος φορολογικός συντελεστής θα φτάνει το 58%.
Για όσους έχουν εισοδήματα από ενοίκια προτείνονται φορολογικοί συντελεστές: 15% και 35%, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος που δηλώνουν (μέχρι ή πάνω από 12.000€). Όσον αφορά στο αφορολόγητο, το υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με πληροφορίες εισηγείται:
Να διατηρηθεί για μισθωτούς και συνταξιούχους η έκπτωση φόρου των 2.100€ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο 9.550€ και «χτίζεται» μέσω του πλαστικού χρήματος
Ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα φορολογούνται από το πρώτο… ευρώ όπως γίνεται σήμερα.

Η υπερφορολόγηση των πολιτών συμπληρώνεται από:

Τον ΕΝΦΙΑ ή Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας όπως ενδέχεται να ονομαστεί.
Τον Φόρο Πολυτελείας και τα Τεκμήρια
Την προκαταβολή φόρου
Το τέλος επιτηδεύματος

χωρίς να υπολογίζει κανείς την κατάργηση όσων φοροαπαλλαγών έχουν απομείνει και την υψηλή έμμεση φορολογία μέσω του ΦΠΑ που αυξήθηκε το φθινόπωρο.

«Κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια
Έρχονται τα ξένα funds…

Στο θέμα των «κόκκινων» δανείων και την απαίτηση των δανειστών για πλήρη απελευθέρωση της αγοράς, είτε πρόκειται για στεγαστικά πρώτης κατοικίας, είτε για δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων, είτε για καταναλωτικά, η κυβέρνηση προς το παρόν κερδίζει μόνο… χρόνο,

μεταθέτοντας για ένα μήνα, μέχρι τις 15 Μαρτίου την προστασία τους από τα ξένα funds.
επιτρέποντας μετά τις 29 Φεβρουαρίου, την αδειοδότηση των πρώτων εταιρειών διαχείρισης δανείων -τα γνωστά κερδοσκοπικά funds των αγορών που όπως ήδη έχει αποκαλύψει η «Αττική freepress» έχουν έρθει ήδη στην Αθήνα- στο «στόχαστρο» των οποίων θα μπουν τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα της Ελλάδος σκοπεύει μέχρι το καλοκαίρι να έχει διαμορφώσει τον Κώδικα Δεοντολογίας για τη ρύθμιση των «κόκκινων δανείων». Στο πλαίσιο της πρόσφατης παραμονής των επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα, ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας συζήτησε μαζί τους όχι μόνο τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να λειτουργήσουν οι ξένες εταιρείες διαχείρισης στην Ελλάδα (σε συνεργασία με τις τράπεζες μέσω κοινοπραξιών ή αγοράζοντας τα δάνεια αυτά για να τα διαχειριστούν μόνες τους), αλλά και το χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο οι ίδιες οι τράπεζες θα βάλουν τους δικούς τους, ξεχωριστούς στόχους η κάθε μία για να μειώσουν το προβληματικό χαρτοφυλάκιο δανείων που διαθέτουν. «Έχω καλή αίσθηση για την πορεία των διαπραγματεύσεων», φέρεται να δήλωσε κορυφαίος παράγοντας της ΤτΕ, αμέσως μετά τις συναντήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Η έκθεση της Κομισιόν
Και στο βάθος νέα μέτρα…

Αυτό που φοβούνται να ομολογήσουν οι Έλληνες διαπραγματευτές δημοσίως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το περιέγραψε αναλυτικά στην έκθεση με τις χειμερινές της προβλέψεις. Στο βάθος… και αυτής της διαπραγμάτευσης κρύβονται νέα μέτρα!
Η Κομισιόν προβλέπει για το 2016 ύφεση 0,7% και ανάπτυξη για το 2017 της τάξεως του 2,7%, κάνοντας σαφές ότι για να μπορέσει να πιάσει η Ελλάδα τους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα, θα πρέπει να πάρει αποφάσεις για νέα μέτρα.

Το δημόσιο χρέος, σύμφωνα με τις χειμερινές εκτιμήσεις της Κομισιόν, θα ανέβει στο 185% του ΑΕΠ φέτος, από 179% που ήταν το 2015, για να περιοριστεί οριακά το 2017, υποχωρώντας στο 181,8%. Το έλλειμμα θα φτάσει στο 3,4% του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια του 2016 και στο 2,1% το 2017 ενώ περιορισμός προβλέπεται και για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (2016: 1,4% 2017: 0,9%). Με την προϋπόθεση ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί ομαλά και η κυβέρνηση θα υλοποιήσει ότι έχει δεσμευθεί στο πλαίσιο του τρίτου Μνημονίου, οι αναλυτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπολογίζουν ότι η ανεργία θα… υποχωρήσει στο 24% φέτος και στο 22,8% το 2017, από 25,1% στο τέλος του 2015. Όσον αφορά στις τιμές, ο πληθωρισμός θα κινηθεί ανοδικά και φέτος (0,5%) και του χρόνου (0,8%).

Στις επίσημες διαρροές της η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι μέχρι στιγμής κανείς της δεν έχει θέσει θέμα νέων μέτρων και ότι το πλεόνασμα του 2015 θα καλύψει την «τρύπα» του τρέχοντος έτους και ως εκ τούτου δεν θα χρειαστούν νέες παρεμβάσεις με νέες περικοπές ή φόρους. Τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, όμως, που θα παραμείνουν και την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα κάνουν σαφές ότι η απλή αριθμητική δείχνει ότι «κάτι θα πρέπει να γίνει…», δείχνοντας ότι στο βάθος και αυτής της «διαδρομής» κρύβονται νέα μέτρα.


Οι πρωταγωνιστές…

Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών: «Μέχρι στιγμής κανείς δεν μου έχει ζητήσει νέα μέτρα».
Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής ΔΝΤ: «Εάν η ασφαλιστική μεταρρύθμιση δεν είναι σοβαρή και δεν πηγαίνει σε βάθος, αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει και ελάφρυνση του χρέους».
Πιέρ Μοσκοβισί, επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων: «Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι το κλειδί. Η πίεση να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση γρήγορα είναι ευθύνη που έχουν και οι δύο πλευρές».
Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπουργός Οικονομικών Γερμανίας: «Η έξοδος από το ευρώ, το 2011, θα έπληττε τη χώρα άπαξ και θα είχε αποφευχθεί η «ατελείωτη διαδικασία» των σκληρών μέτρων για τους Έλληνες πολίτες. Είναι πολύ δύσκολο για την Ελλάδα να ανακάμψει χωρίς το εργαλείο της υποτίμησης του νομίσματος».
Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής: «Δεν πάλεψα να αποτρέψω το Grexit για να επιτρέψω την έξοδο της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν. Δεν υπάρχει καμία απομόνωση της Ελλάδας. Είμαι αντίθετος στο Grexit από το ευρώ και από τη Σένγκεν. Η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια, όχι στιγματισμό»

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες
Τα ζητούν όλα!
«Μπλακ άουτ» στις εθνικές οδούς…

Κλειστά τελωνεία, αποκομμένα λιμάνια, μπλόκα σε μεγάλους κόμβους του εθνικού οδικού δικτύου και… φαντασία! Οι νεώτεροι σε ηλικία αγρότες που βγήκαν φέτος στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, με πολύωρους αποκλεισμούς δρόμων, διακοπή τροφοδοσίας κεντρικών αγορών και «μπλοκάρισμα» των φορτηγών που μεταφέρουν από ή προς την Ελλάδα εμπορεύματα, πρώτες ύλες και γεωργικά ή κτηνοτροφικά εφόδια.

Με εικονικές κηδείες, happenings με μάσκες και στολές τζιχαντιστών, χύνοντας γάλα στους δρόμους δρόμους και χτίζοντας τείχη με σανό στη μέση των δρόμων, μπλοκάροντας με τα αγροτικά μηχανήματα, ακόμη και με τα… κοπάδια τους το εθνικό οδικό δίκτυο, οι αγρότες ζητούν απόσυρση των σχεδίων για το ασφαλιστικό και το φορολογικό και διάλογο από μηδενική βάση με τον πρωθυπουργό. Τα αιτήματα, όπως διατυπώνονται από τους εκπροσώπους της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Μπλόκων, είναι ιδιαίτερα μαξιμαλιστικά, αποκαλύπτοντας ότι οι αγροτικές αντιδράσεις είναι για την κυβέρνηση ο αστάθμητος παράγοντας…

Φορολογικό: Ζητούν φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 30.000 ευρώ, προσαυξημένο με 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ.
Ασφαλιστικό: Ζητούν να μην γίνε καμιά αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Να ανακληθεί άμεσα η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια που ισχύει σήμερα. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία – Πρόνοια. Και να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Επιδοτήσεις: Ζητούν κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ 2014-2020 της ΕΕ, να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις – ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.

Επίσης διεκδικούν, αφορολόγητο πετρέλαιο, άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, να εξοφληθούν άμεσα όλες οι οφειλές σε νέους αγρότες, να ληφθούν μέτρα ενίσχυσης της κτηνοτροφίας, δωρεάν κρατική σήμανση ζώων, νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, υποδομές για την αντιμετώπιση ζωονόσων και πρόσληψη γεωτεχνικών.
Με δεδομένο τον υπερδανεισμό των αγροτών και το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει πολλές αγροτικές οικογένειες, ζητούν να μην προχωρήσει καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.

Keywords
το φως, εισφορα αλληλεγγυης, γιάννης στουρνάρας, ελλαδα, αθηνα, σόιμπλε, λύση, φως, φαρμακοποιοι, ενφια, ΦΠΑ, funds, τραπεζες, καλοκαιρι, ττε, στουρναρας, νέα, χρεος, αεπ, μνημονιο, ΔΝΤ, σημαίνει, αποσυρση, ογα, πετρελαιο, κουρεμα, εθνικη τραπεζα, χρηματιστηριο, κλειστα επαγγελματα, αυξηση φπα, αποσυρση αυτοκινητων 2011, κλειστα σχολεια, φορολογικη δηλωση 2011, πανελληνιες 2011, διακοπες ρευματος, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, δεη διακοπες ρευματος, διακοπη ρευματος, τελος ακινητης περιουσιας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, σταυρος δημας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, σταυροι, θεμα εκθεσης 2012, λιστα λαγκαρντ, φορολογια 2013, μπλοκα αγροτων, αξιολογηση, αφορολογητο 2020, γιάννης στουρνάρας, επιδοτησεις, αεπ, αφορολογητο, δανεια, δουλεια, δωρεαν, εξοδος, θεμα, νεα μετρα, ογα, πιεση, πλαισιο, ττε, υγεια, υπουργειο οικονομικων, υφεση, υψος, φως, αυξηση, ανεργια, ασφαλιστικο, ατμοσφαιρα, βοηθεια, γαλα, γινεται, γινε, γιατροι, δεδομενο, δημοσιο, δηλωσεις, δειχνει, διοικητης, δικτυο, ευρω, ειπαν, υπαρχει, εκθεση, εβδομαδα, ετη, ετων, ευθυνη, ζωης, ζωων, ιδιο, ηλικια, ισχυει, κεφαλαιο, κυβερνηση, κλιμακα, κλιμα, κουρτινες, ληψη, λύση, λογια, μειωση, οδος, παιδι, πληθωρισμος, ρυθμιση, σενγκεν, σεναριο, σόιμπλε, σχεδια, τειχη, το φως, υψηλη, φυσικα, φτανει, φθινοπωρο, φορολογικη, φορολογια, ωρες, εφαρμογη, εθνικο, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, πληροφοριες, σημαίνει, funds, τηλεορασεις, τραπεζα, υγειας
Τυχαία Θέματα