Οι δανειστές φεύγουν , η διαπραγμάτευση συνεχίζεται

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών αναχωρούν σήμερα από την Αθήνα, αν και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν στο ενδιάμεσο διάστημα μέχρι την επιστροφή τους, που υπολογίζεται σε ένα μήνα περίπου από σήμερα. Εξάλλου το επόμενο σημαντικό ραντεβού για την κυβέρνηση είναι το Euro Working Group της 29ης Σεπτέμβρη όπου και

θα διενεργηθεί η τελική αξιολόγηση της πορείας εφαρμογής των εκκρεμοτήτων.

Τι απομένει, τι προγραμματίζεται

Πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι οι εκκρεμότητες και τα προαπαιτούμενα που αφορούν στην πρώτη αξιολόγηση δεν έχουν ακόμη «κλείσει» με αποτέλεσμα οι σχετικές συζητήσεις να συνεχιστούν μέχρι και την διευθέτηση όλων των ανοικτών ζητημάτων. Ένα από αυτά, εξαιρετικά σημαντικό, είναι το πακέτο λύσης που αφορά στον εξωδικαστικό συμβιβασμό των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων , όπου υφίσταται μια καταρχήν συμφωνία η οποία όμως πρέπει να αναλυθεί στα επιμέρους σημεία της. Σημεία που αφορούν σε αλλαγές που πρέπει να λάβουν την μορφή νομοσχεδίων τόσο σε ότι αφορά στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, όσο και στο νέο πτωχευτικό δίκαιο.

Αν και οι Ευρωπαίοι δανειστές αναχωρούν, οι εκπρόσωποι ΔΝΤ παραμένουν καθώς έχουν επωμιστεί με την υποχρέωση της νέας έκθεσης για την κατάστασης της ελληνικής οικονομίας που θα αποτελέσει και το κύριο κριτήριο για την ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους. Επισημαίνεται ότι η τελευταία ανάλογη έκθεση του ΔΝΤ είχε συνταχθεί το 2013 και τότε είχε τεθεί το ζήτημα της γενναίας ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ως προϋπόθεση για την ανάκτηση θετικών προσήμων στην ελληνική οικονομία.

Εξάλλου ανοικτό παραμένει και το ζήτημα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2019 και μετά κάτι που επιθυμεί διακαώς η κυβέρνηση, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα μετέβαλλε σημαντικά το πεδίο της δημοσιονομικής προσαρμογής δίνοντας ανάσες στο οικονομικό επιτελείο και την δυνατότητα στην κυβέρνηση να σχεδιάσει ένα μοντέλο αναστροφής της κατάστασης ύφεσης της ελληνικής οικονομίας.

Άλλωστε σε ζητήματα όπως είναι το πλαστικό χρήμα και το νομοσχέδιο για τα αδήλωτα εισοδήματα θεωρείται ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών. Καθώς πίσω από τις επιμέρους διαφωνίες σε σειρά ζητημάτων, αυτό που πραγματικά διακυβεύεται, είναι η στρατηγική επιδίωξη της κυβέρνησης για την ελάφρυνση του χρέους και της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, ζητήματα για τα οποία οι δανειστές επιμένουν να μην δίνουν «πράσινο φως».

Το άρθρο Οι δανειστές φεύγουν , η διαπραγμάτευση συνεχίζεται εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα