Κομισιόν: Ο οδικός χάρτης για αποκατάσταση της λειτουργίας της Σένγκεν

14:17 4/3/2016 - Πηγή: Aixmi

Τον οδικό χάρτη προς την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του χώρου Σένγκεν έως το Δεκέμβριο του 2016 παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Επιτροπή παρουσίασε συγκεκριμένα βήματα για να επιστρέψει η ΕΕ στην κανονική διαχείριση των εξωτερικών και εσωτερικών συνόρων της, επισημαίνοντας ότι η δημιουργία του χώρου Σένγκεν, χωρίς εσωτερικά σύνορα έχει σημαντικά οφέλη για τους Ευρωπαίους πολίτες και τις επιχειρήσεις, όμως τους τελευταίους μήνες το σύστημα έχει δοκιμαστεί σοβαρά λόγω της προσφυγικής κρίσης.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα,

η Επιτροπή τονίζει ότι πρέπει να της παρασχεθεί άμεση υποστήριξη, επισημαίνοντας ότι τα εξωτερικά σύνορα της χώρας υφίστανται τεράστια πίεση λόγω των προσφυγικών ροών και υπάρχει άμεση ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι υφιστάμενες ελλείψεις στην διαχείριση των συνόρων.

Συγκεκριμένα, επισημαίνοντας τα βήματα που πρέπει να ληφθούν τους επόμενους μήνες, η Επιτροπή τονίζει ότι πρέπει να συνεχιστεί η συνεργασία μεταξύ των εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής και των ελληνικών αρχών, να γίνεται 100% ταυτοποίηση και καταγραφή των εισερχομένων και να διενεργούνται συστηματικοί έλεγχοι ασφαλείας με τις βάσεις δεδομένων.

Επίσης, η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει ένα σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση των συστάσεων της Αξιολόγησης Σένγκεν και μια εκτίμηση αναγκών που θα επιτρέψει σε άλλα κράτη-μέλη, σε οργανισμούς της ΕΕ και στην Επιτροπή να παράσχουν έγκαιρη υποστήριξη.

Keywords
Τυχαία Θέματα