Koμοτηνή: Δελτίο Ειδήσεων 12 Σεπτεμβρίου 2016

10:40 12/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Εκπαίδευση
Για πρώτη φορά χωρίς κενό η Α-θμια στην ΑΜ-Θ
Ο επίσημος Αγιασμός για την Α-θμια Εκπαίδευση στη Ροδόπη, θα τελεσθεί στο 2ο Δημοτικό Σχολείο sστις 9 το πρωΐ, ενώ για την Β-θμια θα τελεσθεί στο Μουσικό Σχολείο στις 10 το πρωΐ.
Μιλώντας στην ΕΡΑ Κομοτηνής ο Περιφερειακός Δ/ντης Εκπαίδευσης ΑΜ-Θ, Παναγιώτης ΚΕραμάρης, ανέφερε πως με τους τελευταίους διορισμούς στην Α-θμια Εκπαίδευση, για πρώτη φορά σε κανένα Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο στην ΑΜ-Θ δεν υπάρχουν κενά.
Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο στην Β-Θμια, όπου

εκεί σε ολόκληρη την Περιφέρεια συνολικά τα κενά ανέρχονται στον αριθμό διακόσια και όχι σε όλες τις ειδικότητες και εκεί επικεντρώνεται όλη η προσπάθεια για την κάλυψη των κενών.
Όπως τόνισε ο κ. Κεραμάρης από τις πρώτες μέρες της λειτουργίας των Γυμνασίων και των Λυκείων θα γίνει καταγραφή σε ποιες ειδικότητες υπάρχουν τα κενά και το ζήτημα είναι θέμα λίγων ημερών για να λυθεί.
ΣΕ ότι αφορά τα Μειονοτικά, αυτά θα ανοίξουν την Πέμπτη -Παρασκευή, λόγω της θρησκευτικής τους εορτής του Κουρμπάν Μπαϊράμ, έχουν εξασφαλιστεί οι πιστώσεις για την πρόσληψη 65 αναπληρωτών.
Σε ότι αφορά την Ειδική αγωγή και εκεί έχουν καλυφθεί τα κενά σε εκπαιδευτικούς και μάλιστα πιο νωρίς σε σχέση με τα υπόλοιπα σχολεία, μένει να διευθετηθεί και αυτό είναι θέμα ημερών το ζήτημα με το βοηθητικό προσωπικό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Σχολεία της Θάσου, θα ανοίξουν την Τετάρτη, λόγω της πυρκαγιάς που έπληξε το νησί.
Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Γιώργος Παυλίδης, με την ευκαιρία της έναρξης των μαθημάτων της νέας σχολικής περιόδου, εύχεται, καλή και δημιουργική σχολική χρονιά. Ευχές για τα παιδιά για τη νέα σχολική χρονιά απέστειλε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης, Μαρωνείας και Κομοτηνής, Παντελεήμων.

Αποφάσεις Γενικής Συνέλευσης Εκπαιδευτικών
Στην τακτική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Νομού Ροδόπης υπερψηφίστηκαν από τη συντριπτική πλειοψηφία της Γενικής Συνέλευσης η συμμετοχή στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση της ΔΟΕ στις 15-9-2016 και πορεία διαμαρτυρίας την ίδια μέρα στις 12:00 μ.μ. Αλλά και απογευματινά συλλαλητήρια και πορείες διαμαρτυρίας, όποτε αυτό απαιτείται, στην πόλη της Κομοτηνής με τη συμμετοχή και των γονέων των μαθητών.
Υγεία
Συλλαλητήριο των υγειονομικών στη ΔΕΘ

“Tα μνημόνια τσακίζουν την δημόσια υγεία “ έγραφε το πανό των εργαζομένων του νοσοκομείου Κομοτηνής που έλαβε μέρος σε ένα παν-υγειονομικό συλλαλητήριο το οποίο διοργάνωσε η ΠΟΕΔΗΝ, στη Θεσσαλονίκη το μεσημέρι της Παρασκευής. Παρών στο συλλαλητήριο ήταν το μέλος του ΔΣ του συλλόγου των εργαζομένων του νοσοκομείου Κομοτηνής Αλέκος Σπανός ο οποίος μιλώντας στην Ερα Κομοτηνής έκανε λόγω για ένα καραβάνι 7 χιλιομέτρων που ξεκίνησε από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο και κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.
Παράλληλα ο κ Σπανός δήλωσε αισιόδοξος για την ανάταση του νοσοκομείου Κομοτηνής καθώς άρχισαν οι πρώτες προσλήψεις, ήρθαν στο νοσοκομείο οι πρώτοι 4 γιατροί, ανανεώθηκαν συμβάσεις, πληρώθηκαν προμηθευτές και εκδιώκονται οι εργολάβοι.

ΔΠΘ
Παραιτήσεις μελών του Συμβουλίου του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Μετά τις νέες παραιτήσεις μελών του Συμβουλίου του Δ.Π.Θ., στη σύνθεσή του έχουν μείνει συνολικά 5 μέλη (4 εξωτερικά και 1 εσωτερικό) από τα 15 συνολικά με αποτέλεσμα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Πρυτανείας, να αδυνατεί να λάβει αποφάσεις και να ασκήσει τις εκ του Νόμου οριζόμενες αρμοδιότητές του, οι οποίες , ασκούνται από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου.

Κυβέρνηση-Πολιτική

Επίσκεψη στις Δικαστικές Φυλακές Κομοτηνής από Ε. Φυτράκη
Επίσκεψη στις Δικαστικές Φυλακές Κομοτηνής πραγματοποίησε την Πέμπτη ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Ευτύχης Φυτράκης.
Ο κ Φυτράκης επιθεώρησε τις εγκαταστάσεις στις οποίες κρατούνται πια 190 κρατούμενοι, ενώ παλιότερα ο αριθμός ήταν άνω των 300 ατόμων. «Υπάρχει βούληση από πλευράς κυβέρνησης να ξεκινήσει το σχολείο μέσα στις Φυλακές της Κομοτηνής, αλλά και σε άλλα σωφρονιστικά καταστήματα, όπως και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Δεν ξεχνάμε ότι οι κρατούμενοι είναι κομμάτι της κοινωνίας μας και σκοπός είναι ο σωφρονισμός τους. Θα μπορούσε δε και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης να υποστηρίξει προγράμματα επανένταξης στην κοινωνία», δήλωσε στην ΕΡΑ Κομοτηνής ο συντονιστής της τοπικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ, Σταμάτης Σακκελίων.
Τέλος σε ότι αφορά με την επίσκεψη της διυπουργικής γραμματείας στη Θράκη, ανέφερε πως θα γίνει στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Αυτοδιοίκηση
Αγώνας για να επιλεγεί ο Δήμος Κομοτηνής στα προγράμματα αστικής ανάπλασης
Τις συμπληρωματικές προτάσεις της στο σχέδιο της Διοίκησης στο Δήμο Κομοτηνής, σχετικά με το πρόγραμμα Αστικής Ανάπλασης της ΕΕ, αφού προηγουμένως το στηρίζει, ανέλυσε στην ΕΡΑ Κομοτηνής, η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο, Φελίνα Καζάκου.
Σύμφωνα με τη διαδικασία από τους 6 Δήμους της ΑΜ-Θ θα επιλεγούν τελικά μόνο 2 δήμοι, οι οποίοι θα λάβουν και χρηματοδότηση 8 εκ ευρώ, εφόσον πείσουν για τις ώριμες μελέτες τους, τα σφικτά χρονοδιαγράμματα και κυρίως για την ανταποδοτικότητα των έργων στην καθημερινότητα των πολιτών.
Μέχρι στις 16 Σεπτεμβρίου το σχέδιο θα πρέπει να υποβληθεί στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ.

ΠΟΛΗ-τική Ανατροπή και επιχειρησιακό σχέδιο
Με αφορμή τη συζήτηση που διεξήχθη στο δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής την Παρασκευή, σχετικά με το επιχειρησιακό πρόγραμμα 2015-2019 του Δήμου Κομοτηνής,η παράταξή ΠΟΛΗ-τική Ανατροπή με με επικεφαλής την Ελένη Λαφτσή σε σχετική ανακοίνωσή της αναφέρει πως, «ο δήμος Κομοτηνής στερείται βασικών και αναγκαίων υποδομών οι οποίες θα στήριζαν βασικούς τομείς της τοπικής οικονομίας, όπως είναι ο αγροτικός, οι επιχειρήσεις» Στην ίδια τοποθέτηση σημειώνει ότι: «Το οδικό δίκτυο στην πόλη και τους οικισμούς είναι σε άσχημη κατάσταση,σε πολλά δε σημεία τόσο προβληματικό που καθιστά την καθημερινότητα των πολιτών ανυπόφορη».
Επίσης η κα Λαφτσή τονίζει ότι η διατύπωση του αναπτυξιακού οράματος του Δήμου Κομοτηνής, οφείλει να λαβει υπόψη της τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Δήμου,τις τοπικές ανάγκες και προτεραιότητες.

Ανακοίνωση Σπάρτακου για επιχειρησιακο
Δόθηκε στη δημοσιότητα η θέση της Παράταξης Πολιτών ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, για την ανάδειξη της ιστορικής φυσιογνωμίας της Κομοτηνής, στο πλαίσιο της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης 2016-2020.
«Συμφωνούμε τόσο με τις διαπιστώσεις της πρότασης για την σημερινή κατάσταση, όσο και με την ρεαλιστική στόχευση για ανάδειξη της Κομοτηνής σε διοικητική, εκπαιδευτική και πολιτιστική πρωτεύουσα της Περιφέρειας» αναφέρεται στην πρόταση και σημειώνεται «η συνεκτικότητα της πρότασης χωλαίνει όταν δίπλα στην συντήρηση – ανάδειξη τριών πολιτιστικών μνημείων της βυζαντινής / μεταβυζαντινής εποχής, προστίθενται κάποιες εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης στην …δημοτική αγορά.

Πολιτισμός

Θεατρικό Εργαστήρι στο ΔΗΠΕΘΕ ξανά

Την επαναλειτουργία τού Εργαστηρίου Θεατρικής Παιδείας ανακοίνωσε η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Κομοτηνής για τη θεατρική περίοδο 2016-2017.
Το πρόγραμμα των θεατρικών προγραμμάτων θα είναι προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις τής κάθε ηλικίας στην οποία απευθύνονται. Οι μόνες απαραίτητες προϋποθέσεις συμμετοχής είναι η αγάπη για τον κόσμο του θεάτρου και η διάθεση για δημιουργική δουλειά. Είναι ανοιχτό σε όλους εκείνους που τους μαγεύει το θέατρο. Είναι ένας τόπος γνωριμίας με τον κόσμο του θεάτρου και των παραστατικών τεχνών. Φιλοδοξεί να γίνει ένα πεδίο μιας γόνιμης συνάντησης νέων ερασιτεχνών με διάθεση για δημιουργική δουλειά.
Όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν στα τμήματα θα πρέπει να προσέλθουν στην πρώτη συνάντηση των τμημάτων στην Καπναποθήκη του Δήμου Κομοτηνής:
Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινήσεις μπορείτε να επικοινωνείτε με τη γραμματεία του ΔΗΠΕΘΕ, στα τηλέφωνα: 2531025970 και 2531037770.

Γίνε μέλος της ΦΕΞ
Η ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΗ ΕΝΩΣΗ ΞΑΝΘΗΣ – ΦΕΞ, ο παλαιότερος (1952) και πολυπληθέστερος (950μέλη) πολιτιστικός φορέας της περιοχής μας, προσφέρει εδώ και έξι δεκαετίες μια ιδιαίτερη γεύση πολιτισμού.

Στόχος της είναι να ισορροπεί επιδέξια ανάμεσα στην ποσότητα και την ποιότητα. Να καλύπτει με υψηλή αισθητική τις απαιτήσεις των κατοίκων για εκδηλώσεις.
Να φροντίζει τη διατήρηση της παράδοσής μας και τη διάδοση της νεότερης ιστορίας με υποδομές, αξιοπιστία και επιστημονικό υπόβαθρο.

Αποκατέστησε και συντηρεί τρία από τα ωραιότερα κτήρια στην πόλη της Ξάνθης, όπου στεγάζει και τις περισσότερες από τις δραστηριότητές της και ζητά κι άλλους να στηρίξουν ένα από τα πιο δυνατά πολιτιστικά δίκτυα στην περιοχή της Θράκης.
Η Συνδρομή στη ΦΕΞ είναι 10€ το χρόνο και βοηθά στο να συντηρηθούν τα τρία από τα ωραιότερα κτήρια στην πόλη της Ξάνθης καθώς και τις πολιτιστικές και εκπαιδευτικές της δράσεις.
Υπενθυμίζεται πως, οι εκδηλώσεις της ΦΕΞ τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα