Αποκατάσταση του κόλπου Δερματά

08:51 16/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Η σύμβαση για την αποκατάσταση των κατολισθήσεων στον κόλπο του Δερματά και την αντιδιαβρωτική προστασία του, υπογράφηκε χθες από το δήμαρχο Ηρακλείου, Βασίλη Λαμπρινό και τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας, που ανέλαβε το έργο προϋπολογισμού 93 χιλιάδων ευρώ.

Ο Δήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίησή του για αυτήν την εξέλιξη καθώς και την πεποίθηση ότι οι εργασίες θα προχωρήσουν άμεσα από εδώ και εμπρός σημειώνοντας: «Η σημερινή κατάσταση του κόλπου ενέχει μεγάλους κινδύνους για τους πολίτες και γι αυτό ήταν για εμάς ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας να προχωρήσουμε

όσο το δυνατόν γρηγορότερα στις εργασίες. Απώτερος στόχος, εκτός από την ασφάλεια των διερχομένων, είναι να δημιουργήσουμε με προσάμμωση μια παραλία, η οποία θα αποδοθεί στους δημότες για κολύμβηση, όπως συνέβαινε στο παρελθόν».
Τα τελευταία χρόνια, δύο απανωτά πρωτοφανή φαινόμενα κακοκαιρίας, το Νοέμβριο του 2010 και του 2014, τα οποία δεν είχαν παρατηρηθεί εδώ και 40 χρόνια, με ανέμους εντάσεως 11-12 μποφόρ, προκάλεσαν καταστροφές στα παράλια όλης της Κρήτης και είχαν ως συνέπεια την ολίσθηση ολόκληρου του υφιστάμενου πρανούς που συμπαρέσυρε τμήμα του κιγκλιδώματος.
Η παρέμβαση θα γίνει σε ένα μήκος ακτής περίπου 90 μέτρων. Η προστασία της ακτής θα επιτευχθεί με την κατασκευή λιθορριπής από φυσικούς ογκολίθους σε τρεις στρώσεις. Το μήκος της ακτής που θα επενδυθεί είναι περίπου 90 μέτρα και η επιφάνεια που θα καλυφθεί υπολογίζεται στα 900 τετραγωνικά μέτρα.
Η νέα αυτή θωράκιση αποσκοπεί στην αναχαίτιση της κυματικής δράσης που στο πρόσφατο παρελθόν προκάλεσε ανυπολόγιστες ζημιές και δημιούργησε συνθήκες υψηλού κινδύνου για τους πολίτες.

Keywords
Τυχαία Θέματα