Η Γαλλία τιμά την μνήμη των θυμάτων της επίθεσης της 14ης Ιουλίου

14:38 15/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Ημέρα μνήμης και περισυλλογής για τα θύματα του μακελειού με 86 θύματα που προκάλεσε το Ισλαμικό Κράτος στη Νίκαια ένας Τυνήσιος ο οποίος οδήγησε το φορτηγό του πάνω στο συγκεντρωμένο πλήθος τη νύχτα της εθνικής γιορτής της 14ης Ιουλίου.

Προκειμένου να τιμήσει τα θύματα της επίθεσης τη Νίκαια επισκέπτεται ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Η τελετή προς τιμήν των θυμάτων επρόκειτο αρχικά να γίνει την Παρασκευή (χθες), τρεις

μήνες ακριβώς μετά το μακελειό στο θαλάσσιο μέτωπο της Νίκαιας, αλλά μεταφέρθηκε 24 ώρες αργότερα λόγω των κακών μετεωρολογικών συνθηκών στη νοτιοανατολική Γαλλία.

Θα εμπνέεται από τους φόρους τιμής που αποδίδονται σε στρατιωτικούς που έχουν σκοτωθεί για τη Γαλλία.

Αυστηρά απαγορευμένη στο κοινό, θα μεταδοθεί απευθείας από την τηλεόραση.

Τα ονόματα των 86 νεκρών, σχεδόν το ένα τρίτο των οποίων ήταν μουσουλμάνοι, θα αναγνωστούν και ένα λευκό τριαντάφυλλο θα κατατεθεί για καθέναν από αυτούς από μαθητές λυκείου.

Δεκαπέντε παιδιά και έφηβοι σκοτώθηκαν στις 14 Ιουλίου και 98 τραυματίστηκαν. Εκτός από τους Γάλλους, τη ζωή τους έχασαν επίσης και 19 ξένοι.

Δεκαπέντε από τους περίπου 400 τραυματίες εξακολουθούν να νοσηλεύονται στη Γαλλία και στο εξωτερικό.

Τη νύχτα της 14ης Ιουλίου, περίπου 30.000 άνθρωποι παρακολουθούσαν την παραδοσιακή ρίψη πυροτεχνημάτων στην Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ, όταν ο Μοχάμεντ Λαουαϊέζ Μπουχλέλ, ένας Τυνήσιος που είχε εγκατασταθεί στη Νίκαια πριν από περισσότερα από δέκα χρόνια, οδήγησε το φορτηγό το οποίο είχε νοικιάσει μερικές ημέρες νωρίτερα πάνω στο πλήθος.

Μέχρι τώρα οι ερευνητές δεν έχουν στοιχεία ότι υπήρξε άμεση σχέση ανάμεσα στον Τυνήσιο ο οποίος σκοτώθηκε από τις δυνάμεις της τάξης και στο Ισλαμικό Κράτος που ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα