Το τέλος του περιπάτου για τον Αλέξη Τσίπρα

Η εικόνα του πρώτου διημέρου του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ξεκάθαρη: το κόμμα, η ηγεσία του και τα στελέχη του διακατέχονται από ένα τρομακτικό άγχος.

Αυτό που τους προξενεί η άσκηση του δύσκολου έργου (ή της απόπειρας) διακυβέρνησης της χώρας. Οι γνωστές δικαιολογίες για την μνημονιακή στροφή δεν έλειπαν από καμία ομιλία, η αναφορά στην απειλή ανατροπής της κυβέρνησης από «τα συμφέροντα» κυριαρχούσε και η επωδός «θα τα καταφέρουμε« ακουγόταν διαρκώς, σαν να έπρεπε και να χρειαζόταν όλοι να πειστούν και να το εμπεδώσουν.

Η

ομιλία του Αλέξη Τσίπρα ελάχιστα νέα στοιχεία είχε, αν και περιελάμβανε μία είδηση: ότι υπάρχει ένα νέο σχέδιο «διαπραγμάτευσης», σύμφωνα με το οποίο η ολοκλήρωση της αξιολόγησης πρέπει να γίνει ταυτόχρονα (το τόνισε δις) με την ρύθμιση του χρέους και την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Μία μαξιμαλιστική αξίωση, που οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή και που πάντως είναι εκ των προτέρων μη συζητήσιμη από τον Σόιμπλε, διάφορες άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που έχουν εκλογές μπροστά τους και τις Βρυξέλλες…

Πλην όμως, το ερώτημα που αιωρούνταν στους διαδρόμους του σταδίου του Τάε Κβον Ντο (για το οποίο πολλοί σύνεδροι έχουν ακόμη να λένε με χλευαστική διάθεση «να πού πήγαν τα λεφτά»), ήταν «τι κάνουμε τώρα;».

Δύο άνθρωποι φάνηκαν να έχουν σκεφτεί κάποια απάντηση σε αυτό, έστω και αν επρόκειτο για αόριστες και γενικόλογες απόπειρες τόνωσης του κομματικού ηθικού και ενίσχυσης του δικού τους προφίλ.

Ο Ευκλείδης Τσκαλώτος, ο οποίος αφότου παρέπεμψε στον Κούντερα και τον ορισμό του για το φλερτ («η υπόσχεση του σεξ, χωρίς εγγυήσεις»), αναφέρθηκε στον Απόστολο Παύλο, τον Κοσμά τον Αιτωλό και τον Φραγκίσκο της Ασίζης, ανέφερε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα κριθεί από το πώς θα ενσωματώσει τις δικές του ιδέες και το παράλληλο πρόγραμμα στους συμβιβασμούς που έχει κάνει καιΟ Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος είπε ότι στο εξής το κρίσιμο ζήτημα είναι «η δεσμευτικότητα στην υλοποίηση των υποσχέσεών μας» και πως «ό,τι λέμε, πρέπει να το κάνουμε».

Παρά ταύτα, τα όσα είπαν οι κύριοι Τσακαλώτος και Δραγασάκης δεν επαρκούν για την επόμενη ημέρα.

Ποια είναι η επόμενη ημέρα;

Αυτή βρίσκει τον ΣΥΡΙΖΑ μόνον με τη διακυβέρνηση και τον Πάνο Καμμένο, τον Αλέξη Τσίπρα υποχρεωμένο να προχωρήσει σε διευθετήσεις στο κόμμα και σε έναν προαναγγελθέντα και προεξοφλημένο ανασχηματισμό και με τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την δική του διακυβέρνηση σε εκκρεμότητα. Κάτι που θυμίζει την διακυβέρνηση Σαμαρά και το πώς ο ανασχηματισμός ήταν μία προσπάθεια διαχείρισης της εκλογικής ήττας του 2015.

Η προεξόφληση του κομματικού και κυβερνητικού ανασχηματισμού και η κατ΄ουσίαν προαναγγελία τους από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό δείχνουν ότι κάτι τέτοιο θα πρέπει να αναμένεται σύντομα. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας δήλωσε άλλωστε: «Θα πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι είναι πιο σημαντικό για ένα μέλος του κόμματος να είναι εκλεγμένο μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, δηλαδή της ηγεσίας, παρά να είναι υπουργός» και ότι «οι υπουργικοί θώκοι δεν έχουν εκχωρηθεί ούτε παραχωρηθεί σε κανέναν με κριτήρια μονιμότητας».

Μετά τη λήξη των εργασιών του συνεδρίου και την εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής την Κυριακή, το νέο όργανο θα συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες (πιθανώς το επόμενο Σαββατοκύριακο), για να εκλέξει τον νέο γραμματέα του κόμματος και την Πολιτική Γραμματεία. Αν ο νέος κομματικός παράγων είναι μεταγραφή από το υπουργικό συμβούλιο, οι αλλαγές και στην κυβέρνηση θα πρέπει να αναμένονται σύντομα.

Αφότου το απόγευμα του Σαββάτου ουσιαστικά θα έχει πέσει η αυλαία του συνεδρίου, τα στοιχήματα όλα για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα θα κριθούν στις ψηφοφορίες της Κυριακής.

Και καθώς οι «53+» δεν εκδήλωσαν καμία διάθεση ανοιχτής σύγκρουσης με την ηγεσία – πέραν της προειδοποίησης ότι «δεν θα γίνουμε το νέο ΠΑΣΟΚ» – και ο κ. Τσακαλώτος αρκέστηκε σε μία επίδειξη των λογοτεχνικών, θρησκευτκών και πολιτικών του ευαισθησιών, η εικόνα της επόμενης ημέρας θα διαμορφωθεί από την ψηφοφορία της Κυριακής.

Αν η φημολογία ων διαδρόμων του συνεδρίου επιβεβαιωθεί και επικυρωθεί από τα αποτελέσματα, οι σκληροί κομματικοί (Φίλης, Σκουρλέτης, Βούτσης) θα έχουν συμμαχήσει με τους «53+» και θα ελέγξουν το κόμμα.

Και κάτι τέτοιο δεν θα προδιαγράφει περίπατο για τον κ. Τσίπρα την επομένη του συνεδρίου (και των εκλογών, για τις οποίες κανείς δεν μιλά, αλλά όλοι ξέρουν ότι κάποια στιγμή θα γίνουν).

The post Το τέλος του περιπάτου για τον Αλέξη Τσίπρα appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα