Πρόγραμμα «ΣΚΥΡΟΣ» – Ένας πολυβραβευμένος θεσμός από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Λιμενικό Ταμείο Σκύρου

11:03 8/7/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Φοιτητές της Σχολής Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μέσα από την καινοτόμο και πολυβραβευμένη καμπάνια «Σκύρος», γίνονται κάθε χρόνο αγγελιοφόροι της περιβαλλοντικής προστασίας, προτρέποντας και άλλους να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα που αφορούν τη φύση και τον σεβασμό προς τη ζωή.

Το πρόγραμμα «Σκύρος» είναι η «χρυσή» συνεργασία του Πανεπιστημίου Αιγαίου με το Λιμενικό Ταμείο Σκύρου. Από το 2015, αποτελεί μόνιμο και επαναλαμβανόμενο θεσμό, πυλώνα περιβαλλοντικής έμπνευσης, με σταθερή βάση το λιμάνι της Λιναριάς στη Σκύρο. Μια συνεργασία που πυροδοτήθηκε

από την αναζήτηση ενός χώρου όπου η ακαδημαϊκή θεωρία θα εφαρμόζεται σε πραγματικές συνθήκες.

Επικεφαλής των δύο αυτών δημόσιων φορέων είναι η διευθύντρια του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας και Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθηγήτρια Κωνσταντίνα Σκαναβή, και ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σκύρου, Κυριάκος Αντωνόπουλος.

«Οι πολυσυζητημένες επιδόσεις και το ισχυρό περιβαλλοντικό προφίλ του μικρού δημόσιου λιμανιού της Λιναριάς, το οποίο θεωρείται το πληρέστερο και πλέον βραβευμένο δημόσιο λιμάνι της χώρας, έφεραν στο προσκήνιο τον ιδανικό συνεργάτη για τις ανάγκες της ερευνητικής κοινότητας του Πανεπιστημίου Αιγαίου στα θέματα περιβαλλοντικής επικοινωνίας και εκπαίδευσης» επισημαίνει η κ. Σκαναβή.

Οι κυριότερες δράσεις που διενεργούνται κάθε χρόνο είναι το Παρατηρητήριο Θαλάσσιου Τουρισμού Σκύρου, το Τουριστικό Παρατηρητήριο, η Θερινή Ακαδημία Περιβαλλοντικών Εκπαιδευτών και η Ημερήσια Παιδική Περιβαλλοντική Κατασκήνωση.

Το πρόγραμμα, με βοηθό το «πράσινο» λιμάνι της Λιναριάς, μεταφέρει το μήνυμα της προστασίας της φύσης σε διάφορα μέρη της Ελλάδας αλλά και όλου του πλανήτη. Μέσα από τη δράση “Το ΣΚΥΡΟΣ ταξιδεύει”, μια ομάδα φοιτητών εκπαιδεύει τη νέα γενιά, δημιουργώντας ένα τεράστιο δίκτυο περιβαλλοντικών υποστηρικτών σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.

«Το Εργαστήριο, το οποίο διευθύνω, προσφέρει τη δυνατότητα στους φοιτητές να εκπονήσουν την πρακτική τους άσκηση στον Λιμένα Λιναριάς, δοκιμάζοντας τις δημιουργικές τους ικανότητες σε πραγματικές συνθήκες. Η καινοτομία εδώ είναι ότι για πρώτη φορά ένα λιμάνι γίνεται μοχλός εκπαίδευσης και κατάρτισης σε θέματα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. Το εγχείρημα προσελκύει εκατοντάδες φοιτητές κι έχει αναδείξει την πρωτοποριακή αυτή σχέση του Πανεπιστημίου Αιγαίου με το Λιμενικό Ταμείο Σκύρου ως ένα μοντέλο προς μίμηση σε παγκόσμια κλίμακα» τονίζει χαρακτηριστικά η κ. Σκαναβή.

Ως το «παιδί» δύο δημόσιων φορέων, που φιλοδοξούν να μεταλαμπαδεύσουν τις κοινές δράσεις τους για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, θεωρεί το πρόγραμμα ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σκύρου Κυριάκος Αντωνόπουλος, ο οποίος σημειώνει:

«Οι αλλεπάλληλες βραβεύσεις του Λιμένα και του προγράμματος έχουν σκοπό τον παραδειγματισμό των φορέων και των κατοίκων του νησιού, την ισχυροποίηση της περιβαλλοντικής ταυτότητας και εικόνας του. Το 2016, ο ΟΗΕ το χαρακτήρισε ‘‘Το γαλάζιο λιμάνι με την πράσινη απόχρωση’’, το 2017 πιστοποιήθηκε ως ‘‘πράσινο’’ κι έγινε το 93ο μέλος των ευρωπαϊκών Eco Ports. Πρόσφατα, κέρδισε τη Γαλάζια Σημαία 2018, αποτελώντας το μόνο ελληνικό ‘‘γαλάζιο’’ λιμάνι. Ακόμη, το πρόγραμμα ‘‘Σκύρος’’ απέσπασε το Χρυσό Βραβείο στα Εκπαιδευτικά Βραβεία 2018 Education Leaders Awards -θεσμός-αναφορά για την αριστεία στην εκπαίδευση».

Η Βαλεντίνα Πλάκα, περιβαλλοντολόγος, υποψήφια διδάκτωρ του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας του Π.Α., η οποία συμμετείχε στο πρόγραμμα ως προπτυχιακή αρχικά φοιτήτρια, μας μεταφέρει τη δική της εμπειρία…

«Όλα ξεκίνησαν από τη συμμετοχή μου σε μια ερευνητική εργασία του Εργαστηρίου, στη Σκύρο, όπου συναντήσαμε τον κ. Αντωνόπουλο. Η θεωρία που διδάχθηκα άρχισε να γίνεται πράξη, μέσα σε πραγματικές συνθήκες. Το πρόγραμμα ‘‘Σκύρος’’ αποδεικνύει σε όλους μας καθημερινά ότι η περιβαλλοντική εκπαίδευση δεν είναι μια στείρα πηγή γνώσεων, αλλά μια μέθοδος βιωματικής μάθησης που οδηγεί σ’ έναν νέο τρόπο ζωής. Στόχος μου, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα ως υπεύθυνη πολίτης και ως διδακτορική φοιτήτρια, μαζί με μια δημιουργική και επίμονη ομάδα φοιτητών, είναι να δουλεύουμε σκληρά τους χειμώνες, για να καταφέρουμε να αλλάξουμε την καθημερινότητα των πολιτών, ακούγοντας δυνατά τη φωνή μας, τα καλοκαίρια, στο λιμάνι της Λιναριάς. Τίποτα, όμως, δεν θα μπορούσαμε να πετύχουμε χωρίς τους πιο πιστούς μας συμμάχους, την κ. Σκαναβή και τον κ. Αντωνόπουλο, οι οποίοι μας ενθαρρύνουν και μας δίνουν ένα ασφαλές βήμα να πατήσουμε και να καταφέρουμε να βάλουμε τη δική μας πινελιά».

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα