Φράσεις που λέμε στα παιδιά και… απαγορεύεται!

17:51 16/9/2019 - Πηγή: iPop

Κανείς δεν είπε πως το να μεγαλώνεις ένα παιδί είναι εύκολη υπόθεση και σε κανέναν γονιό δεν δίνεται ένα βιβλίο με οδηγίες… χρήσης. Ποια είναι τα πράγματα που απαγορεύεται να πεις στα παιδιά;

Οι λέξεις έχουν μεγάλη δύναμη. Όσα ακούμε από τους γονείς μας όταν είμαστε παιδιά, αποτυπώνονται στη μνήμη μας για πάντα. Λόγια αγάπης και σοφίας μας καθοδηγούν και μας κάνουν να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, ενώ τα λόγια θυμού μας κάνουν να αμφισβητούμε τους εαυτούς μας.

Ακόμη και μια κοινή φράση που μοιάζει ασφαλής και αθώα, μπορεί

να μειώσει την αυτοεκτίμηση των παιδιών και να το κάνει να νιώσει ανασφαλής.

Ποια είναι τα πράγματα που απαγορεύεται να πεις στα παιδιά;Απόφυγε: «Είμαι περήφανος για σένα» ή «Καλή ιδέα»Πες: «Πρέπει να είσαι τόσο περήφανος για τη δουλειά σου» ή «Έκανες αυτό το puzzle τόσο γρήγορα»

H πρώτη φράση μοιάζει αθώα και tricky. Όταν οι γονείς επιβραβεύουν τα παιδιά τους για κάθε μικρό πράγμα που κάνουν, τότε επιβράβευση χάνει την ουσία της. Δώσε τα… εύσημα στο παιδί σου για συγκεκριμένα κατορθώματα και ενθάρρυνέ το να έχει κριτική και να είναι περήφανο για ό,τι κάνει σωστά!

Απόφυγε: «Περίμενε τώρα θα έρθει ο μπαμπάς στο σπίτι…»Πες: «Μην το κάνεις αυτό ξανά. Με κάνει και στεναχωριέμαι επειδή….»

Όταν λες την πρώτη φράση «αναβάλλεις» τις συνέπειες της συμπεριφοράς του παιδιού σου και ίσως όταν ο άλλος γονιός έρθει στο σπίτι και μέχρι να επιστρέψει, το παιδί θα έχει ξεχάσει τι έγινε. Παράλληλα, κάνεις τον έναν γονιό «κακό» στα μάτια του παιδιού!

Photo: unsplash/Edi LibedinskyΑπόφυγε: «Πώς ήταν η μέρα σου;»Πες: «Ποια ήταν η καλύτερη στιγμή της ημέρας σου»

H πρώτη ερώτηση είναι κενή και θα σου απαντήσει με μια ή δύο λέξεις. Αν θέλεις πραγματικά να μάθεις πώς ήταν η μέρα του παιδιού σου, τότε κάνε συγκεκριμένες ερωτήσεις για να μπει το παιδί σου σε λεπτομέρειες.

Τα λάθη που κάνουν οι γονείς με τα παιδιά μετά από ένα διαζύγιο!

Απόφυγε: «Δεν θα φας γλυκό μέχρι να τελειώσεις το γεύμα σου»Πες: «Πρώτα τρώμε τη σούπα μας και μετά τρώμε το γλυκό μας»

Με το να λες την πρώτη φράση αυξάνεις την αξία του γλυκού και μειώνεις την αξία του κυρίως πιάτου. Άλλαξε λίγο τη φράση σου, η σούπα και η τούρτα φαίνονται νόστιμα, αλλά, όπως γνωρίζουμε, πρέπει να τρώγονται με μια συγκεκριμένη σειρά!

Απόφυγε: «Βιάσου»Πες: «Ας κάνουμε πιο γρήγορα» ή «Ας δούμε ποιος μπορεί να βάλει πρώτος τα παπούτσια»

Όταν πιέζεις τα παιδιά σου να κάνουν πράγματα πιο γρήγορα, αυξάνεις το άγχος τους και τα κάνεις να φοβούνται ότι θα δεν θα προλάβουν ή ότι θα χάσουν κάτι. Προσπάθησε να αλλάξεις τη φράση και να δείξεις στο παιδί σου ότι είστε ομάδα!

Απόφυγε: «Μην κλαις»Πες: «Τι συνέβη;» ή «Τι σε στεναχώρησε»

unsplash/Ben White

Το κλάμα είναι φυσιολογικό ακόμη κι αν ο λόγος που κλαίει το παιδί σου δεν είναι σημαντικός. Με το να του λες «μην κλαις» μειώνεις τα συναισθήματα του παιδιού και το κάνεις να νιώθει πως τα συναισθήματά του δεν είναι σημαντικά. Δείξε το ενδιαφέρον σου και ότι μπορείς να βοηθήσεις.

Δείτε και αυτό:

Η ζωή με παιδιά VS χωρίς παιδιά: Βρες τις.. ομοιότητες! (Photos)

Photo: unsplash/Caleb Woods

Το άρθρο Φράσεις που λέμε στα παιδιά και… απαγορεύεται! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα