Γιατί νιώθεις συνεχώς φούσκωμα και έχεις πρησμένη κοιλιά; 5 πιθανοί λόγοι

17:52 23/2/2021 - Πηγή: iPop

Υπάρχουν μέρες που το τζιν σου μοιάζει πιο στενό από ποτέ, ενώ μπορεί μετά από μερικές ώρες να είναι σαν κάποιος να ήρθε και να άλλαξε το νούμερό του και ξαφνικά δεν σε στενεύει! Αν νιώθεις φούσκωμα κι έχεις πρησμένη κοιλιά, χωρίς εμφανή αιτία, αρκετές μέρες και για μεγάλο διάστημα μέσα στην ημέρα, τότε ξέρουμε τι μπορεί να φταίει.

Για την πλειονότητα των ανθρώπων, το φούσκωμα σχετίζεται με γαστρεντερικά προβλήματα, ορμονικές διαταραχές ή συνήθειες στον τρόπο ζωής, όπως η διατροφή και η άσκηση, και δεν προκαλεί μεγάλη ανησυχία.

Ωστόσο, για τους γιατρούς και ορισμένους ασθενείς, το φούσκωμα μπορεί να σηματοδοτήσει ένα πιο σοβαρό πρόβλημα υγείας.

«Το φούσκωμα είναι ουσιαστικά απλώς κατακράτηση νερού και αέρας που παγιδεύεται επίσης στην κοιλιά», λέει η Monica Christmas, καθηγήτρια μαιευτικής και γυναικολογίας στο University of Chicago Medicine. Εάν αισθάνεσαι περιστασιακά φούσκωμα σε σημείο όπου συχνά ξεχνάς πότε σου συνέβη τελευταία φορά, τότε δεν χρειάζεται να το ψάξεις περαιτέρω.

Όμως, εάν το φούσκωμα είναι ένα καθημερινό φαινόμενο για σένα και μάλιστα έχει εμφανιστεί ξαφνικά στη ζωή σου, τότε θα πρέπει να συμβουλεύεις έναν γιατρό.

FreepikΠοιοι είναι, όμως, οι πιο κοινοί λόγοι που μπορεί να νιώθεις φούσκωμα και να έχεις πρησμένη κοιλιά;

Περίοδος

Το φούσκωμα συνήθως συνοδεύει τις φυσικές ορμονικές διακυμάνσεις του εμμηνορροϊκού κύκλου. Οι ορμόνες που αυξάνονται μπορούν να προκαλέσουν φούσκωμα, ενώ το οιστρογόνο μπορεί να αυξήσει την κατακράτηση υγρών.

Δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα και επηρεάζει τις γυναίκες περισσότερο από τους άνδρες. Το να μην πίνεις πολύ νερό, να μην τρως αρκετές φυτικές ίνες και να λαμβάνεις κάποια φάρμακα, μπορούν να οδηγήσουν σε δυσκοιλιότητα και κατ΄επέκταση φούσκωμα και πρησμένη κοιλιά.

Καταπίνεις πολύ αέρα!

Πριν γελάσεις, να σε ενημερώσουμε πως η αεροφαγία είναι επίσημος επιστημονικός όρος και συμβαίνει όταν ενώ τρως ή πίνεις, καταπίνεις πολύ αέρα. Πρόκειται για μια πεπτική διαταραχή.

Για να το αποφύγεις αυτό, θα πρέπει να ακολουθείς μια σωστή διατροφή αλλά και να μασάς αργά, καθώς επίσης και να αποφεύγεις ορισμένα τρόφιμα που ευνοούν τη φλεγμονή, όπως σόδα, καραμέλες ή τσίχλες.

Freepik

Δυσανεξία στη λακτόζη

Όταν έχεις δυσανεξία στη λακτόζη, δεν μπορείς να αφομοιώσεις πλήρως τα σάκχαρα του γάλακτος, γνωστά ως λακτόζη. Όταν αυτά τα άπεπτα σάκχαρα φτάσουν στο παχύ έντερο σου, μπορούν να σε κάνουν να νιώθεις φούσκωμα.

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Συνήθως, αυτή η κατάσταση συνοδεύεται κι από άλλα συμπτώματα, όπως πόνος στην κοιλιά και επιρακτική ανάγκη για κένωση. Το συγκεκριμένο σύνδρομο συνδέεται με διαταραχές της κινητικότητας του εντέρου, αλλά δεν θεωρείται μια ανησυχητική κατάσταση. Εάν μειώσεις το άγχος σου, μπορεί να δεις άμεσα βελτίωση!

Κλείνοντας πρέπει να σου πούμε ότι ένα φούσκωμα χωρίς αιτία, μπορεί να είναι σημάδι για μια σοβαρότερη κατάσταση υγείας, αν και είναι αρκετά σπάνιο, σε σύγκριση με τις παραπάνω αιτίες. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να συμβουλευτείς τον γιατρό σου, ο οποίος θα σου προτείνει να κάνεις τις απαραίτητες εξετάσεις.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Γιατί νιώθεις συνεχώς φούσκωμα και έχεις πρησμένη κοιλιά; 5 πιθανοί λόγοι εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γιατί νιώθεις συνεχώς φούσκωμα και έχεις πρησμένη κοιλιά; 5 πιθανοί λόγοι,