Σε εξέλιξη η τριμερής Ελλάδας- Γαλλίας- Γερμανίας- Η χώρα μας απαιτεί ρητή δέσμευση πως θα παραμείνουν ανοιχτά τα σύνορα της

10:10 19/2/2016 - Πηγή: iPop

Ρητή δέσμευση πως θα παραμείνουν ανοιχτά τα σύνορα της επιδιώκει η χώρα μας να αποσπάσει στο τελικό κείμενο το οποίο θα περιέχει τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής. Σε εξέλιξη από τις 11:00 ώρα Ελλάδος βρίσκεται η κρίσιμη τριμερής συνάντηση Ελλάδας- Γαλλίας- Γερμανίας.

Στην ατζέντα της συνάντησης βρίσκεται το προσφυγικό ζήτημα αλλά και το ελληνικό πρόγραμμα. Λίγο πριν τις 11:00 και οι τρεις ηγέτες πέρασαν την πόρτα του κτηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς να κάνουν δηλώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες μετέδωσαν

παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας μπορεί οι μέχρι τώρα διατυπώσεις να είναι θετικές, αλλά η χώρα μας συνεχίζει να περιμένει το τελικό κείμενο των συμπερασμάτων.

Ο Πρωθυπουργός απαίτησε να υπάρχει κοινή στάση της ΕΕ και στο πλευρό του αυτή τη φορά φαίνεται να έχει τη Γερμανία, ενώ έντονη συνεχίζει να είναι η απογοήτευση για τη στάση που κρατά η Τουρκίας στις Βρυξέλλες. Παράλληλα έντονη είναι και η ανησυχία για τις μονομερείς ενέργειες κρατών, αλλά και την μετεγκατάσταση.

Αξίζει να τονιστεί πως ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε θέμα εφαρμογής των ευρωπαϊκών αποφάσεων για την επανεισδοχή, την μετεγκατάσταση των προσφύγων, αλλά επίσης εστίασε και στην αποτελεσματική παρέμβαση του ΝΑΤΟ με στόχο να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές.

Ο Πρωθυπουργός «απειλεί» πως δε θα υπογράψει το κοινό κείμενο συμπερασμάτων αν δεν δοθούν πρώτα κοινές θέσεις και λύσεις για την αντιμετώπιση των «καυτών» ζητημάτων.

Ποια είναι τα ζητήματα τα οποία άμεσα απαιτούν δεσμεύσεις;

Η διασφάλιση της ακεραιότητας της συνθήκης Σένγκεν.Η αποφυγή των μονομερών και κατ΄επέκταση μη συντονισμένων ενεργειών.Η ανάγκη της επιτάχυνσης της μετεγκατάστασης.Η αξιοποίηση του μηχανισμού επανεγκατάστασης προσφύγων απ’ ευθείας από την Τουρκία.

Η Γερμανία έχει προτείνει να γίνει στις 6 Μαρτίου έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στην οποία θα συμμετέχει και της Τουρκίας. Έως τότε έχει δεσμευτεί πως το ζήτημα των συνόρων θα διατηρηθεί, όπως έχει.

Βέβαια, η Αθήνα περιμένει ότι μέχρι τις 6 Μαρτίου θα υπάρξει χρόνος για να λειτουργήσει πλήρως η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, καθώς και να αποδώσει η συμμετοχή του ΝΑΤΟ με στόχο να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές.

Οι Ευρωπαίοι φάνηκαν ικανοποιημένοι σχετικά με την πρόοδο της Ελλάδας για την δημιουργία hot spots.

Τι αναφέρει το κείμενο των συμπερασμάτων;

«Οι ροές που φτάνουν στην Ελλάδα από την Τουρκία παραμένουν ακόμα πολύ υψηλές. Πρέπει να δούμε μια σημαντική και σταθερή μείωση των αριθμών των παράνομων εισόδων από την Τουρκία στην Ε.Ε.

Στόχος μας πρέπει να είναι να μειωθούν άμεσα οι ροές, η προστασία των εξωτερικών συνόρων, η μείωση της παράνομης μετανάστευσης και η διαφύλαξη της ακεραιότητας της ζώνης Σένγκεν.

Πρέπει να επιστρέψουμε σε μια κατάσταση στην οποία όλα τα κράτη μέλη της ζώνης Σένγκεν θα εφαρμόζουν πλήρως τους κανόνες και θα αρνούνται την είσοδο στα εξωτερικά σύνορα των υπηκόων τρίτων χωρών που δεν ανταποκρίνονται στα κριτήρια εισόδου στην Ε.Ε. ή που δεν έχουν καταθέσει αίτηση για χορήγηση ασύλου παρά το γεγονός ότι είχαν αυτή την ευκαιρία».

Τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας;

«Από τις 66.000 θέσεις μετεγκατάστασης που αναλογούν στην Ελλάδα, ως τώρα έχουν μετεγκατασταθεί λιγότεροι από 250 πρόσφυγες. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για το πόσες θέσεις έχουν καλυφθεί από τις 50.000 θέσεις που είχαν συμφωνηθεί για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Από τον Νοέμβριο που έγινε η αξιολόγηση της Ελλάδας ως προς το αν τηρεί τις δεσμεύσεις της, η Ελλάδα είχε λάβει λιγότερο από το 1/4 από τα στελέχη και τον εξοπλισμό που είχε ζητήσει ήδη από τον Ιούλιο για τη φύλαξη των συνόρων.

Η Ελλάδα έχει τονίσει από το καλοκαίρι την ανάγκη να υπάρχει πίεση στις χώρες προέλευσης μεταναστών, για επιστροφές (Μαρόκο, Πακιστάν Αλγερία) και δεν έχει γίνει ούτε μία επιστροφή».

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την παρέμβασή του στην Σύνοδο Κορυφής καταδίκασε τις μονομερείς ενέργειες και τόνισε πως «αν κάθε χώρα βάζει στο τραπέζι αυτό που εξυπηρετεί τα συμφέροντά της, τότε η συζήτηση δεν θα γίνει στην βάση των αξιών και η Ευρώπη θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο».

Τι είπε η Α. Μέρκελ για την Τουρκία;

«Η σημαντικότερη ανακοίνωση για μένα σήμερα είναι ότι δεν έχουμε μόνο επιβεβαιώσει το σχέδιο δράσης Ε.Ε.-Τουρκίας, αλλά έχουμε πει ότι είναι και η προτεραιότητά μας. Το σχέδιο υποστηρίζει και η Αυστρία παρά την μονομερή απόφασή της να θέσει ένα ανώτατο όριο στον αριθμό των μεταναστών που θα επιτρέψει να εισέλθουν στο έδαφός της. Στην Ευρώπη είμαστε πάντα εταίροι».

Σημειώνεται πως ο Έλληνας Πρωθυπουργός πριν ξεκινήσουν οι εργασίες της Παρασκευής και συγκεκριμένα στις 11:00 θα έχει τριμερή συνάντηση με την Α. Μέρκελ και τον Φ. Ολάντ.

photo:Andrea Bonetti / PM Handout / SOOC

The post Σε εξέλιξη η τριμερής Ελλάδας- Γαλλίας- Γερμανίας- Η χώρα μας απαιτεί ρητή δέσμευση πως θα παραμείνουν ανοιχτά τα σύνορα της appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα