Και όμως η Αθήνα έχει πάρκα! (μέρος Β)

11:01 2/4/2014 - Πηγή: iPop

Όταν βρισκόμαστε για τουρισμό σε κάποια μεγάλη Ευρωπαϊκή πόλη, ξεχυνόμαστε στα τεράστια πάρκα τους και αναρωτιόμαστε γιατί στην Αθήνα δεν έχουμε τέτοια πάρκα. Είμαστε λάθος όμως γιατί η Αθήνα έχει μεγάλα πάρκα- δάση τα οποία αγνοούμε! Ναι, ναι, καλά διαβάσατε. Η Αθήνα έχει μεγάλα πάρκα- δάση τα οποία κοντράρουν το Hyde Park.

Εμείς παίρνουμε τα κατοικίδια μας και πάμε κάθε Σαββατοκύριακο σ’ ένα από αυτά. Αυτή τη βδομάδα επισκεφτήκαμε το Αττικό Άλσος, βγάλαμε φωτογραφίες μάθαμε την ιστορία του και τα μοιραζόμαστε μαζί σας!

Το Αττικό Άλσος Καταλαμβάνει μεγάλο τμήμα του ορεινού όγκου των Τουρκοβουνίων, στα όρια των Δήμων Αθηναίων, Γαλατσίου και Νέας Φιλοθέης. Έχει έκταση 550 στρεμμάτων, μέγιστο υψόμετρο 337μ και ελάχιστο 200μ. Αποτελείται από δύο λόφους με βραχώδεις γυμνές πλαγιές και γκρεμούς.

Περιέχει δασύλλια με κυπαρίσσια, πεύκα και άλλα είδη δένδρων και ένα σπήλαιο. Έχει ποσοστό φυτοκάλυψης 67% και ελεύθερους χώρους και εγκαταστάσεις 33%. Στο Άλσος περιλαμβάνεται μια περιοχή κατοικίας, ο οικισμός Γεωργίου Παπανδρέου εκτάσεως 300 στρεμμάτων καθώς και δύο μοναστήρια, αυτό της Αγίας Κυριακής και αυτό του Προφήτη Ηλία.

Η εύκολη και φυσική πρόσβαση στο εσωτερικό του Άλσους το καθιστά οικείο και παρέχει την ευκαιρία στον επισκέπτη να προσανατολιστεί εύκολα και να αντιληφθεί όλες τις χωροθετημένες λειτουργίες ενώ οι χώροι που βρίσκονται στις περιοχές ως κεντρικά ξέφωτα αποτελούν χώρους ανάπαυσης και περιπάτου ηλικιωμένων ατόμων, καθώς και τόπο σχολικών εκδρομών και συγκέντρωσης προσκόπων.

Η ιστορία του χώρου συνδέεται επίσης με την Ελιά, δέντρο σύμβολο της Αθήνας και της Αττικής. Όπως αναφέρει ο Διονύσιος Σουρμελής στην “Ιστορία των Αθηνών”, πάνω στο λόφο βρισκόταν το “Άλσος των Ευμενίδων”. Σ’ αυτό οδηγήθηκε ο Οιδίποδας από την κόρη του Αντιγόνη για να ξεπλυθεί από τα αμαρτήματα της οικογένειας των Λαβδακιδών και να δικαστεί. Σύμφωνα με την ίδια εκδοχή, αφού δικάστηκε, εξαφανίστηκε σε μία σπηλιά που βρισκόταν στα νοτιοανατολικά του βουνού.

Η είσοδος στο Αττικό Άλσος είναι ελεύθερη και το πάρκο λειτουργεί από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου. Ελεύθερη είναι και η πρόσβαση στους χώρους των γηπέδων μπάσκετ και βόλεϋ που υπάρχουν εντός αυτού από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου.

The post Και όμως η Αθήνα έχει πάρκα! (μέρος Β) appeared first on iPop - Από την Πόπη Τσαπανίδου.

Keywords
Τυχαία Θέματα