Κατά των «φραστικών ακροβατισμών» ο Υπουργός Εργασίας

15:29 5/5/2016 - Πηγή: iPop

Για το φλέγον ζήτημα των ημερών που δεν είναι άλλο από το ασφαλιστικό μίλησε στις Επιτροπές Κοινωνικών και Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο Γιώργος Κατρούγκαλος ο οποίος τάχθηκε κατά των «φραστικών ακροβατισμών».

Ο Υπουργός Εργασίας ανέφερε κατά την ομιλία τους πως στόχος της Κυβέρνησης είναι να «υπερτριπλασιάσει την άμεση συμμετοχή του κράτους στην σύνταξη και ταυτόχρονα να μειωθούν

τα ελλείμματα του ασφαλιστικού».

Για την μεταρρύθμιση ο αρμόδιος Υπουργός ξεκαθάρισε πως έχει καθυστερήσει δεκαετίες ενώ τόνισε: «κορώνες και φραστικοί ακροβατισμοί», διότι πρόκειται για «εθνική υπόθεση».

Για τους βουλευτές:

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος μίλησε για το θέμα που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις και ανακοίνωσε ότι «δεν θα υπάρξει καμία εξαίρεση για τους συνταξιούχους βουλευτές προ του 2012 καθώς θα ενταχθούν στα όρια που ισχύουν για όλους τους συνταξιούχους με πολλαπλές συντάξεις».

Μάλιστα φαίνεται να υπονόησε πως αναμένεται να συνεχίσει η χορήγηση της κατ’ απονομής σύνταξης στους μονοσυνταξιούχους βουλευτές που έχουν εκλεγεί πριν το 2012.

Για την μαύρη επέτειο της MARFIN:

«Να σκύψουμε το κεφάλι στη μνήμη των νεκρών της MARFIN, αλλά και να αποδώσουμε μετά τιμή στους 100.000 διαδηλωτές εκείνης της ημέρας που ήταν οι πρώτοι που διαδήλωσαν κατά της λιτότητας», είπε και πρόσθεσε πως «αν δεν υπήρχε εκείνη η προβοκάτσια, το ποτάμι αυτό των 100.000 ανθρώπων δεν θα γινόταν 500.000 το 2011, αλλά το επόμενο μήνα. Να μην χρησιμοποιούμε νεκρούς ανθρώπους προβάλλοντας ένα πολιτικό επιχείρημα».

Για το νομοσχέδιο:

«Ερχόμαστε σήμερα, που έχουμε μικρότερο ΑΕΠ να μοιράσουμε μία μικρότερη πίτα, αλλά με ίδιους κανόνες για όλους, και τους μισθωτούς και τους αυτοαπασχολούμενους. Μόνο για τους αγρότες έχουμε ευεργετικές ρυθμίσεις, γιατί ξέρουμε ότι το αγροτικό εισόδημα είναι μικρότερο».

«Τηρήσαμε την δέσμευση ότι δεν θα γίνουν οριζόντιες μειώσεις και θα προστατευθεί το εισόδημα. Και στις κύριες και στις επικουρικές εφαρμόζουμε προς τα πίσω το νέο τρόπο υπολογισμού. Για τις κύριες παρέχουμε απόλυτη προστασία και για τις επικουρικές το 90%. Τηρήθηκε η υπόσχεσή μας για τους παλαιούς συνταξιούχους».

Για την εθνική σύνταξη:

«Η δική μας ρήτρα για την αναπροσαρμογή των συντάξεων προβλέπει μόνο αυξήσεις. Στους νόμους του 2010 η σύνταξη αναπροσαρμόζεται ανάλογα με το ΑΕΠ, ενώ στο δικό μας προβλέπει μόνο αυξήσεις. Με βάση το νόμο του 2010 η βασική σύνταξη θα ήταν 341, ενώ με το δικό μας είναι 384».

Ο Υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε και στις προτάσεις για μείωση των εισφορών που πρότεινε η Νέα Δημοκρατία και δήλωσε: «αν θέλετε μείωση εισφορών, θα πρέπει να πείτε ότι επιδιώκετε μείωση των συντάξεων. Δείτε την έκθεση της ΟΚΕ, που είναι εχθρική προς το νομοσχέδιο, και θα δείτε ότι ελεύθερος επαγγελματίες με καθαρό εισόδημα 20.000 ευρώ το χρόνο, θα πληρώσει 170 ευρώ το χρόνο περισσότερο. Και για όσους έχουν κάτω από 25.000 ευρώ εισόδημα υπάρχει ελάφρυνση».

Νωρίτερα ο Γ. Κατρούγκαλος είχε καταθέσει αναλογιστική μελέτη στην οποία τονίζεται πως τα ποσοστά αναπλήρωσης κυμαίνονται από το 75% έως και το 102%.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφερε χαρακτηριστικά:

Το αθροιστικό ποσοστό αναπλήρωσης για τις μικρές συντάξεις έως 500 ευρώ ξεπερνά το 102% και για τις άλλες περιπτώσεις το 75%. Δεν υπάρχει άλλο δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα στην Ε.Ε. που να εξασφαλίζει υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης

photo:Nikos Libertas / SOOC

The post Κατά των «φραστικών ακροβατισμών» ο Υπουργός Εργασίας appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα