Ο τρόπος ν’ αποκτήσεις τον έλεγχο στα 5 επώδυνα συναισθήματα

13:47 27/1/2020 - Πηγή: iPop

Ο έλεγχος των συναισθημάτων δεν είναι εύκολη υπόθεση αλλά δεν θα αφήσεις τα συναισθήματά σου να σαμποτάρουν την επιτυχία και την ευτυχία σου.

Υπάρχει μια σειρά από συναισθήματα που όλοι βιώνουμε και μας αποτρέπουν απ’ το να ζήσουμε πραγματικά ευτυχισμένοι. Όταν δεν υπάρχει ο έλεγχος των συναισθημάτων, τότε αυτά σε κατακλύζουν και σε επηρεάζουν αρνητικά.

Είναι εκεί για να εμποδίσουν κάθε στόχο που έχεις θέσει στη ζωή σου, είτε πρόκειται για την καριέρα σου, είτε για ένα υγιές μυαλό και σώμα,για μια υγιή

και ευτυχισμένη σχέση είτε για απώλεια βάρους.

Ο έλεγχος των συναισθημάτων είναι το Α και το Ω. Αλλά πώς θα τον πετύχεις;Φόβος

Τι προκαλεί τον φόβο; Η αίσθηση ότι είσαι εκτός ελέγχου. Βιώνουμε τον φόβο επειδή η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε τον έλεγχο. Κανείς από εμάς δεν γνωρίζει πότε θα πεθάνει.

Υποσυνείδητα, μπορεί να φαίνεται πως μπορείς ν’ αποσπάσεις τον εαυτό σου με συγκεκριμένα τρόφιμα, αλκοόλ, κοινωνικοποίηση, δουλειά, ψώνια και τότε μπορείς να αποφύγεις τον απίστευτο φόβο ότι η ζωή αναπόφευκτα θα τελειώσει.

Αλλά με το να ζεις κατά αυτόν τον τρόπο, εμποδίζεις τον εαυτό σου να βιώσει την αληθινή ευτυχία αλλά και να πετύχεις πολλά περισσότερα από αυτά που νομίζεις πως μπορείς. Το αντίδοτο για τον φόβο είναι η πίστη. Η πίστη ότι μπορεί μια μέρα όλοι να πεθάνουμε, αλλά η ζωή πραγματικά αξίζει και έχει μεγάλο νόημα.

PexelsΘυμός

Ο θυμός είναι ένα δύσκολο συναίσθημα και προκαλεί μια εσωτερική αγωνία. Σκέψου πώς νιώθεις όταν είσαι θυμωμένος. Είναι πιθανό να σφίξεις κάποιο μέρος του σώματός σου, ίσως τις γροθιές, τη γνάθο ή την κοιλιά. Νιώθεις την ένταση.

Η αναπνοή σου είναι κατά πάσα πιθανότητα ρηχή και οι σκέψεις σου επαναλαμβάνουν ένα γεγονός ή ένα σενάριο που είναι πολύ οδυνηρό για σένα. Μπορεί να νιώθεις προδομένος ή ότι δεν σε σεβάστηκαν.

Το αντίδοτο για τον θυμό είναι η συμπόνια. Πόσο δύσκολο είναι να είσαι εσύ για την ώρα; Προσπάθησε να επεκτείνεις τη συνείδησή σου και να συνειδητοποιήσεις πως δεν συμβαίνει μόνο σε σένα. Είσαι άνθρωπος κι αυτό μερικές φορές είναι δύσκολο. Ακόμη κι αυτός που σε στεναχώρησε ή σε πρόδωσε, νιώθει τον πόνο και την ανασφάλεια.

Να είσαι γενναιόδωρος με τον εαυτό σου και να τον συμπονάς. Να θυμάσαι δεν είσαι μόνος σου.

Όταν καταπιέζεις τα συναισθήματά σου, κάνεις κακό στην υγεία σου!

Ζήλια

Όταν νιώθεις ζήλια, το ego σου θεωρεί πως κάποιος άλλος έχει παραπάνω από σένα και αυτό δεν είναι δίκιο.

Το αντικείμενο της ζήλιας σου φαίνεται πιο έξυπνο, πιο ευτυχισμένο ή πιο όμορφο; Μεγαλώνει με μεγαλύτερο πλούτο, αγάπη και αφθονία από εσένα;

Αν συμβαίνει αυτό, τότε να θυμάσαι πως τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Οι χαρούμενοι άνθρωποι έχουν τις δυσκολίες τους κι αυτές τις έντονα φορτισμένες συναισθηματικά στιγμές. Η σκληρή ζωή δεν είναι δίκαιη και όλοι κάνουμε έναν κύκλο εντός κι εκτός σχέσεων, αγάπης, επιτυχίας, πλούτου.

Όλοι θα χάσουμε τη νεότητά μας και θα βιώσουμε πολλές απώλειες στη διαδρομή. Να είσαι ευγνώμων για αυτά που έχεις.

Ίσως η ζήλια προκύπτει από το συναίσθημα ότι χρειάζεσαι περισσότερη προσοχή.

Το αντίδοτο σε αυτό το συναίσθημα είναι να καλλιεργήσεις μια καρδιά γεμάτη ευγνωμοσύνη και υπομονή. Είναι αλήθεια ότι μπορεί να μην έχεις την προσοχή, τον πλούτο, τα νιάτα, την αγάπη ή την επιτυχία που επιθυμείς τη δεδομένη στιγμή. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα τα έχεις και στο μέλλον.

Στο μεταξύ, επικεντρώσου στα δώρα που ήδη έχεις, στο όμορφο σπίτι σου και στην οικογένειά σου και τους φίλους σου που σ’ αγαπούν. Ξεκίνα να νιώθεις ευγνώμων για όλα αυτά που έχεις και αποδέξου όλα αυτά που δεν έχεις τη δεδομένη στιγμή.

Photo: Unsplash/Vince FlemingΣτεναχώρια

Το να είσαι χαρούμενος δεν σημαίνει ότι δεν θα νιώθεις και στεναχωρημένος. Όλοι έχουμε μια πληγή που μας πονά και μπορεί να είναι ένας συνδυασμός στεναχώριας και μοναξιάς.

Οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν ό,τι μπορούν για να αποσπάσουν τον εαυτό τους απ’ το θρήνο και τη θλίψη. Από πού προκύπτει αυτή η έντονη και βαθιά θλίψη; Πηγάζει απ’ την ψευδαίσθησή μας ότι είμαστε ξεχωριστοί – αποκομμένοι απ’ τη μεγαλύτερη φύση μας.

Το αντίδοτο σε αυτή τη θλίψη -είτε το πιστεύεις, είτε όχι- είναι να τη ζήσεις. Πρέπει να βρεις το κουράγιο και να καθίσεις με τη θλίψη σου, να συνδεθείς μαζί της και με ό,τι σε τρομάζει.

Ντροπή

Η ντροπή είναι τοξική. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο για τους περισσότερους ανθρώπους που νιώθουν ντροπή ή ταπείνωση. Είναι το συναίσθημα που σε κάνει να νιώθεις ότι βρίσκεσαι στον πάτο.

Το αντίδοτο στη ντροπή είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτός ο ανθρώπινος πόνος υπάρχει σε όλους τους ανθρώπους. Για ν’ απελευθερώσεις τον εαυτό σου απ’ τη ντροπή, θα πρέπει να απελευθερώσεις και όλους τους άλλους. Πρέπει να γνωρίζεις ότι το λάθος σου σε απελευθέρωσε, σε έκανε καλύτερο, πιο σοφό και ισχυρό. Και όχι να ντρέπεσαι για αυτό.

Ο έλεγχος των συναισθημάτων είναι σημαντικός για να νιώσεις ελεύθερος και ευτυχισμένος.

Διαβάστε επίσης:

Κοινά συναισθήματα που είναι σημάδι κατάθλιψης!

Photo: Unsplash/Yoann Boyer

Το άρθρο Ο τρόπος ν’ αποκτήσεις τον έλεγχο στα 5 επώδυνα συναισθήματα εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα