Πράξη πραξικοπηματικού χαρακτήρα χαρακτηρίζει ο Μουζάλας το κλείσιμο των συνόρων της Ελλάδας

12:32 23/2/2016 - Πηγή: iPop

Πράξη πραξικοπηματικού χαρακτήρα χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, το πρωί της Τρίτης, το κλείσιμο των συνόρων της χώρας μας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σε πρόσφατη του συνέντευξη ο κ.Μουζάλας, σχολιάζοντας την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, όπου παραμένουν παγιδευμένοι χιλιάδες προσφύγων και μεταναστών, μη μπορώντας να μετακινηθούν προς της χώρες της βόρειας Ευρώπης, υπογράμμισε

πως «βρισκόμαστε μπροστά σε μία ενέργεια με στοιχεία πραξικοπηματικά, πέντε αρχηγοί αστυνομιών αλλάζουν την απόφαση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, άφησε σοβαρές αιχμές, απέναντι στην Αυστρία σχετικά με την απόφαση της χώρας για την αυριανή των Διάσκεψη Υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, για το προσφυγικό, χωρίς την παρουσία της Ελλάδας: «Τους καλεί όλους, εκτός της Ελλάδας, μια κίνηση πολύ εχθρική κατά της χώρας μας», υπογράμμισε ο κ.Μουζάλας, σημειώνοντας πως η Αυστρία ουσιαστικά «παραβιάζει όλες τις αποφάσεις της ΕΕ και ονομάζει την Ελλάδα πύλη εισόδου, ελπίζοντας ότι έτσι θα μειώσει τις προσφυγικές ροές, επιβαρύνοντας την δική μας χώρα. Στην πραγματικότητα θα αυξήσει τόσο πολύ την παράνομη μετανάστευση που τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα».

Διάβημα διαμαρτυρίας από το Υπουργείο Εξωτερικών

Η πρωτοβουλία της Αυστρίας, για τη διοργάνωση διάσκεψης των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων για το προσφυγικό, στη Βιέννη, χωρίς την παρουσία της Ελλάδας, οδήγησε το ελληνικό ΥΠΕΞ σε διάβημα διαμαρτυρίας, το οποίο απέδωσε ο πρέσβης Πέτρος Μαυροειδής, σε πρέσβη της Αυστρίας στην Αθήνα, ενώ αντίστοιχο διάβημα διαμαρτυρίας δόθηκε και από την ελληνική πρεσβεία στη Βιέννη, προς το υπουργείο Εξωτερικών στην Αυστρία.
Χαρακτηριστική είναι η στάση του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, απέναντι στις προκλήσεις της Αυστρίας, για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών στην Ευρώπη: «Πέντε αστυνομικοί διευθυντές των χωρών του Βίσεγκραντ και δυστυχώς της Αυστρίας καταργήσανε την απόφαση που πήραν οι πρωθυπουργοί 15 ώρες πριν. Αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα για την ευρωπαϊκή ιδέα», σημειώνει ο ίδιος επισημαίνοντας ωστόσο πως οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, οι οποίοι απομακρύνθηκαν από τις σιδηροδρομικές γραμμές θα μεταφερθούν σε ειδικούς διαμορφωμένους χώρους, ενώ πρόκειται να δημιουργηθούν κι άλλοι.

Aξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό, πως τα κέντρα φιλοξενίας σε Ελαιώνα, Ελληνικό και Σχιστό είναι ήδη πλήρη και αναλόγως με τις αποχωρήσεις και τις κενές θέσεις που θα δημιουργηθούν σχεδιάζονται και ανάλογες τοποθετήσεις προσφύγων.

Στο μεταξύ, τουλάχιστον 700 Αφγανοί πρόσφυγες οι οποίοι βρίσκονταν παγιδευμένοι στην Ειδομένη, μετά την επιχείρηση εκκένωσης των σιδηροδρομικών γραμμών του ΟΣΕ, μεταφέρονται με 15 λεωφορεία στην Αθήνα. Τοποθετήσεις προσφύγων σε κενές θέσεις στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, πρόκειται να σημειωθούν και για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στον Πειραιά, χωρίς τα απαιτούμενα έγγραφα, τα οποία επιτρέπουν τη μεταφορά τους προς τα βόρεια σύνορα της χώρας.

Είναι λυπηρό για την Αυστρία κι εγώ δεν την χαρίζω στους Βίσενγκραντ, γιατί έχει δεχτεί 90.000 πρόσφυγες κι αυτοί δεν έχουν δώσει ούτε μια κουβέρτα, λυπάμαι πάρα πολύ, αλλά οι ίδιοι οι Αυστριακοί κάνουν τα πάντα για να μπουν στην ομάδα αυτή και κάνουν λάθος

Θα σκληρύνουμε τη στάση μας προς τις γειτονικές χώρες που δε δέχονται τους πρόσφυγες

Αξίζει να σημειωθεί πως ο αναφερόμενος στη στάση που πρόκειται να τηρήσει η Ελλάδα, απέναντι στις χώρες εκείνες, οι οποίες δεν δέχονται πρόσφυγες, ο Γιάννης Μουζάλας τόνισε πως η χώρα μας θα αυξήσει τις διπλωματικές πιέσεις, καλώντας παράλληλα τους Έλληνες πολίτες να βοηθήσουν, σημειώνοντας πως σύντομα η κατάσταση πρόκειται να τεθεί υπό έλεγχο. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού:

Τα προβλήματα θα τα υποστούμε για λίγο, αλλά θα τα αντιμετωπίσουμε, ενωμένοι θα τα καταφέρουμε. Ήδη κατασκευάζουμε καινούριους χώρους για τους ανθρώπους αυτούς, υπάρχει μια αναστάτωση, αλλά δεν θα υπάρχει για πολύ. Τακτοποιούνται, με βάση τους νόμους της χώρας, με σεβασμό της αξιοπρέπειας των Ελλήνων και των ανθρώπων αυτών. Τα πράγματα θα μπουν σε έναν ρυθμό και θα αντιμετωπιστούν, αν και στην αρχή δεν μπορούμε να αποφύγουμε την αναστάτωση

photo:Nikos Libertas / SOOC

The post Πράξη πραξικοπηματικού χαρακτήρα χαρακτηρίζει ο Μουζάλας το κλείσιμο των συνόρων της Ελλάδας appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα