Τα 5 μαθήματα που θα σου δώσει ένας ψυχολόγος

15:42 13/12/2019 - Πηγή: iPop

Η φροντίδα της ψυχικής μας υγείας καθίσταται πιο αναγκαία από ποτέ. Οι ρυθμοί της καθημερινότητας είναι «τρελοί» , κάνουμε τις σχέσεις μας ολοένα πιο δύσκολες και κυρίως χάνουμε κάπου στη διαδρομή τον εαυτό μας. Μαθήματα από ψυχολόγους που έχεις ανάγκη!

Ένας ψυχολόγος μπορεί να σε βοηθήσει να κοιτάξεις καλύτερα μέσα σου, να δεις τον εαυτό σου, να αναγνωρίσεις κακές συμπεριφορές που επαναλαμβάνεις και να τις σπάσεις και τελικά να επικοινωνήσεις καλύτερα με σένα.

Να δεις τι είναι αυτό που σε εκνευρίζει, τι έχεις περισσότερο ανάγκη, να πολεμήσεις το άγχος σου και να βρεις την ευτυχία

σου.

Μαθήματα από ψυχολόγους που πρέπει να πάρειςΠρέπει να τελειώσεις κάτι για να ξεκινήσεις ξανά

Έχουμε ένα θέμα με το «τέλος». Δεν το πολυσυμπαθούμε γιατί το φοβόμαστε, όσο φοβόμαστε και τα νέα ξεκινήματα.

Δεν βάζουμε ένα οριστικό τέλος σε καταστάσεις, αλλά αφήνουμε ένα μικρό παράθυρο ανοιχτό, το οποίο ανά διαστήματα μας ενοχλεί. Πρέπει να βάζεις μια τελεία. Να κλείνεις ένα κεφάλαιο, για να μπορείς να ξεκινήσεις ένα νέο, το οποίο θα είναι πιο όμορφο, με τις δυσκολίες του αλλά θα σε εξελίξει.

Κι αυτό πρέπει να το έχεις ως «κανόνα» είτε πρόκειται για ερωτικές, είτε για επαγγελματικές σχέσεις.

PexelsΔώσε στο σώμα σου αυτό που θέλει

Να ακούς το σώμα σου και να το αγαπάς. Γιατί αν δεν το κάνεις εσύ, ποιος περιμένεις να το κάνει;

Μην το πιέζεις υπερβολικά και μη ρίχνεις διαρκώς τον εαυτό σου. Σταμάτα να νιώθεις ενοχές, σταμάτα να τιμωρείς τον εαυτό σου και το σώμα σου. Μην κρίνεις πολύ αυστηρά τις επιλογές σου αλλά υποστήριξέ τες γιατί τη δεδομένη στιγμή ήταν αυτό που ήθελες να κάνεις, είτε να λείψεις μια μέρα από το γυμναστήριο, είτε να φας ένα ακόμη κομμάτι πίτσα.

Διώξε τις ενοχές από πάνω σου!

Ένας ψυχολόγος εξηγεί τι να κάνουμε όταν στα αλήθεια μας λείπει κάποιος!

Να έχεις επίγνωση

Αυτό που λέμε «mindfulness» δεν είναι εύκολη υπόθεση. Μπορεί να σχεδιάζεις πάντα το επόμενο βήμα, το επόμενο project, την επόμενη δουλειά.

Μπορεί, όμως, να είσαι πολύ απασχολημένη κοιτάζοντας μπροστά που χάνεις το τώρα, την πραγματική ζωή που ζεις. Δώσε προσοχή, μάθε να κοιτάς κάτω από την επιφάνεια για να καταλάβεις αν κάτι – ή κάποιος – αξίζει τον χρόνο και την προσπάθειά σου.

Θα απαλλαγείς από το άγχος και θα απολαύσεις περισσότερο τη ζωή σου.

PexelsΜάθε τα επαναλαμβανόμενα λάθη σου

Μπορεί να βιώνεις παρόμοιες εμπειρίες συχνά και να μην παρατηρείς τα λάθη και τα συγκεκριμένα μοτίβα που ακολουθείς. Μπορεί στις σχέσεις να ήσουν πάντα αυτός που θα φρόντιζε περισσότερο τον άλλον και μετά θα σκεφτόταν τον εαυτό του.

Κι αυτό το μοτίβο να το έκανες κατ’ επανάληψη σε κάθε σου σχέση. Ξανά και ξανά και να μην το είχες αντιληφθεί!

Να είσαι εσωστρεφής

Ή απλώς να κάνεις μια ενδοσκόπηση. Μπορείς να ξεκινήσεις γράφοντας όσα σε απασχολούν, περιστατικά που σε ενοχλούν ή σε φοβίζουν ή σε στεναχωρούν. Γράψε για αυτά και το πώς νιώθεις.

Και μετά θέσε μερικές ερωτήσεις σε σένα: Το έχεις επικοινωνήσει σωστά; Μήπως έκανες λάθος ερμηνεία στο άλλο;

Όταν κοιτάς μέσα σου, συνειδητοποιείς τα ελαττώματά σου και δίνεις προσοχή στα δικά σου κίνητρα. Μεγαλώνεις και αλλάζεις τον τρόπο με τον οποίοι οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν μαζί σου.

Διαβάστε επίσης:

Ξέρουμε τι ακριβώς σημειώνει ο ψυχολόγος σου όσο εσύ μιλάς!

Photos: Pexels, unsplash

Το άρθρο Τα 5 μαθήματα που θα σου δώσει ένας ψυχολόγος εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα