Τσίπρας: Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο με τους αγρότες- Μπορούν να γίνουν βελτιώσεις σε θέματα εισφορών

11:31 10/2/2016 - Πηγή: iPop

Ομιλία στην έκτακτη Συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, πραγματοποίησε ο Πρωθυπουργός το πρωί της Τετάρτης εστιάζοντας, στην προσφυγική κρίση, στο ασφαλιστικό το αγροτικό αλλά και στις διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού οικονομικού προγράμματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση, που έχει ως επίκεντρο την Κίνα και όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε οι αναταράξεις της επηρεάζουν και την Ευρώπη.

Όπως

τόνισε:

Η προσφυγική κρίση βρίσκεται στο απόγειο της

Επισήμανε πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο και υπογράμμισε:

Η Ελλάδα μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα που θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής, θα έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις για τη δημιουργία των κέντρων υποδοχής με τη συμβολή του στρατού

Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός σημείωσε, πως η Κυβέρνηση περιμένει τους Εταίρους να βοηθήσουν την Ευρώπη και επισήμανε, πως η οικονομική και προσφυγική κρίση συμπληρώνονται από την κρίση ασφάλειας, που δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο, ο οποίος πρέπει επιτέλους να σπάσει.

Ο Πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι χρειάζεται, όμως, πολιτική γενναιότητα, την οποία η Κυβέρνηση διαθέτει συμπληρώνοντας: «Έχουμε επιφέρει μεγάλη αλλαγή στην εσωτερική πολιτική της χώρας. Η Ελλάδα δεν περιορίζεται στη βοήθεια της Ευρώπης. Η χώρα μας μετατρέπεται σε χώρα κόμβο για τις κρίσιμες εξελίξεις. Μετατρέπεται σ΄αυτό που οφείλει πάντα να είναι- σε μια χώρα γέφυρα μεταξύ δύσης και ανατολής. Είμαι βέβαιος ότι σε λίγο χρόνο η εικόνα της χώρας διεθνώς θα έχει αλλάξει».

Ο Αλέξης Τσίπρας εστίασε στο Κυπριακό τονίζοντας:

Βλέπουμε και τον ρόλο της Ελλάδας στο Κυπριακό που έχει ανοίξει πάλι παράθυρο ελπίδας για λύσης του μέσα στο 2016. Παλεύουμε για μια δίκαιη λύση στο Κυπριακό που θα ξεκινάει από την απομάκρυνση των στρατευμάτων κατοχής από τη νήσο

Για την αξιολόγηση:

Ο Πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση επιθυμεί η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί σύντομα, υπογραμμίζοντας, πως τα έσοδα του 2015, παρά τις δυσκολίες αποδεικνύουν πως κάτι αλλάζει στην Ελλάδα.

«Περιμένουμε ότι αυτά που κάνουμε θα αναγνωριστούν από τους Θεσμούς που επιτηρούν τη χώρα μας. Πρέπει όλες οι πλευρές να επιδείξουν στάση συνεργασίας» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Για το ασφαλιστικό:

Ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο, τόνισε μιλώντας για την προωθούμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση : «Θα έχουμε μια μικρή αύξηση των εισφορών κατά 1% από τους εργοδότες- κάτι που έχουμε ήδη συμφωνήσει με τους φορείς. Η πρόταση αυτή ακολούθησε την συμφωνία κι είμαστε σίγουροι πως θα την αποδεχτούν και οι Θεσμοί. Η μεταρρύθμιση είναι αναγκαία για είναι το ασφαλιστικό σύστημα βιώσιμο».

Επιβεβαίωσε ακόμα, ότι η πρόταση γράφτηκε στα ελληνικά και δε δόθηκε από τους Θεσμούς. Σημείωσε μάλιστα, πως δόθηκε στη δημοσιότητα σ’ έναν ευρύ διάλογο, καθώς είναι μια πρόταση που έχει μια βασική αντίληψη και εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού.

Ο Αλέξης Τσίπρας, εξήγησε εστιάζοντας στην μεταρρύθμιση πως αφορά τον ελληνικό λαό και όχι τους Θεσμούς συμπληρώνοντας: «Δεν είναι μια υποχρέωση που μας επιβάλλει η συμφωνία. Είναι η υποχρέωση μας απέναντι στις νέες γενιές».

Για ακόμα μια φορά κάλεσε σε διάλογο τους αγρότες αλλά και όλες τις ομάδες που έχουν αντιρρήσεις για το ασφαλιστικό λέγοντας:

«Περιμένουμε προτάσεις κι είμαστε ανοιχτοί και στις βελτιώσεις
η πρότασή μας προστατεύει τους ασθενέστερους κι αυτό που πρέπει να γίνει σαφές είναι ότι η μεταρρύθμιση αυτή δεν είναι προαιρετική, αλλά αναγκαία για το μέλλον. Πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων».

Μιλώντας για τις συντάξεις σημείωσε, πως η Κυβέρνηση παλεύει ώστε να μην κοπούν και να προστατευτεί το εισόδημα των πιο αδύνατων.

Επιτέθηκε στην Νέα Δημοκρατία που ζητά απόσυρση του ασφαλιστικού τονίζοντας πως πρόκειται για ένα ρεσιτάλ ανευθυνότητας.

«Η Αντιπολίτευση αδιαφορεί για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και το πότε θα ξαναμπεί η χώρα σε ανάπτυξη» σημείωσε.

Ζήτησε από τους αγρότες να κάτσουν στο τραπέζι του διαλόγου και εξήγησε πως υπάρχουν πιθανότητες να γίνουν σχετικές βελτιώσεις συμπληρώνοντας: «Ο αγροτικός κόσμος κάνει λάθος που στηρίζεται σ’ αυτούς που τώρα κάνουν ότι τους υποστηρίζουν» και κάλεσε τους αγρότες να σκεφτούν: «Ποια ήταν η πρόταση της ΝΔ για το αγροτικό;»

Αναφερόμενος στις τηλεοπτικές άδειες ο Πρωθυπουργός δήλωσε:

«Όσοι έχουν αγωνία για τις τηλεοπτικές άδειες, για να μην ελεγχθούν τα δάνεια, να μην ελεγχθούν οι καταθέσεις στις ξένες τράπεζες, καλά κάνουν και φοβούνται» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ υπογράμμισε παράλληλα πως η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο εκλογών λέγοντας:

Επανεκλεγήκαμε μόλις πριν από τέσσερις μήνες με εντολή από το λαό να υλοποιήσουμε τη συμφωνία του καλοκαιριού διατηρώντας τις κόκκινες γραμμές και προστατεύοντας τους αδύναμους. Και αυτό θα κάνουμε

Για τις τηλεοπτικές άδειες και το παράλληλο πρόγραμμα:

«Θα κάνουμε το παν για να οργανωθεί ξανά ο κόσμος της εργασίας,
θα βάλουμε τέλος στη διαφθορά και την διαπλοκή και την αναρχία του τηλεοπτικού πεδίου. Οι τηλεοπτικές άδειες θα είναι τέσσερις.

Ήδη το νομοσχέδιο του παράλληλου προγράμματος, συζητείται στις Επιτροπές. Την επόμενη εβδομάδα θα ψηφιστεί. Ο καιρός της υπομονής της Κυβέρνησης απέναντι στην Αντιπολίτευση προκειμένου να υπάρχει συναίνεση για τον ΕΣΡ έλαβε τέλος».

Ο Πρωθυπουργός εξαπέλυσε εκ νέου επίθεση στη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας πως είναι κρίμα για τον κ. Μητσοτάκη να ξεκινά τη θητεία του «αποπληρώνοντας γραμμάτια διαπλοκής».

Ενώ κλείνοντας την ομιλία του σημείωσε:

Σ’ αυτήν την κρίσιμη στιγμή που βρίσκεται η χώρα, επιβάλλεται να καθίσουν όλοι στο ίδιο τραπέζι και να τα βρουν

photo:Nick Paleologos / SOOC

The post Τσίπρας: Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο με τους αγρότες- Μπορούν να γίνουν βελτιώσεις σε θέματα εισφορών appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα