Χρ. Μεγάλου: Ψήφος εμπιστοσύνης των επενδυτών στο πλάνο της Πειραιώς

08:05 12/3/2024 - Πηγή: Emea.gr

Ψήφο εμπιστοσύνης στο τριετές πλάνο της Τράπεζας Πειραιώς, συνιστά η μεγάλη επιτυχία του placement, σύμφωνα με το CEO Χρήστο Μεγάλου. Μετά τη διάθεση των μετοχών, η Τράπεζα Πειραιώς έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ελεύθερης διασποράς στον τραπεζικό κλάδο περίπου 82% με τον John Paulson να διατηρεί

το ποσοστό του δηλαδή το 18% των μετοχών.

Ο κ. Μεγάλου, τόνισε ότι το θετικό μακροοικονομικό περιβάλλον της χώρας συνέβαλε τα μέγιστα στην ιστορική επιτυχία του placement. Η Τράπεζα Πειραιώς είναι πλέον μία τράπεζα με ιδιώτες μετόχους, αφού το ΤΧΣ διέθεσε μετοχές της 1,35 δισ. ευρώ και μάλιστα με premium. Πρόκειται για πρωτοφανή επιτυχία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο σε όλα τα επίπεδα. Υπάρχει όμως μυστικό στην επιτυχία αυτή πέρα από τη συμβολή του μακροοικονομικού κλίματος και την καλή πορεία όλου του κλάδου. Όπως είπε ο κ. Μεγάλου, «ότι δέσμευση αναλάβαμε την υλοποιήσαμε μέχρι κεραίας και πάντοτε υπερβαίναμε τους στόχους που θέταμε».

Ένας από τους στόχους τώρα είναι η επιβράβευση των μετόχων της τράπεζας ξεκινώντας με διανομή μερίσματος 10% φέτος από τα κέρδη του 2023 και η αύξηση του ποσοστού αυτού, «βήμα-βήμα και πάντοτε σε συνεννόηση με τον επόπτη». Επίσης ο κ. Μεγάλου, στοχεύει σε αξιοποίηση των κεφαλαίων της τράπεζας για περαιτέρω ανάπτυξή της, με χρηματοδοτήσεις που θα ενισχύσουν την ελληνική οικονομία, ενώ η μεγέθυνση της ψηφιακής τράπεζας Snappi είναι κορυφαίος στόχος της Πειραιώς.

Σχετικά με τη μείωση του αναβαλλόμενου φόρου DTC από τα κεφάλαια της τράπεζας, ο κ. Μεγάλου εκτιμά ότι θα επιταχυνθεί χάρη στην ισχυρή κερδοφορία του κλάδου. Προέβλεψε, μάλιστα, ότι η Πειραιώς θα μηδενίσει το DTC στο μισό από το προβλεπόμενο χρονικό διάστημα, σε 16 έτη έναντι 30 ετών που προβλέπει ο νόμος.

Ηλίας Ξηρουχάκης (ΤΧΣ): Επιτυχία χωρίς προηγούμενο

Η συναλλαγή της προηγούμενης εβδομάδας δεν έχει προηγούμενο - μία δευτερογενής πώληση συστημικής τράπεζας αυτού του ύψους, που ισοδυναμεί με συναλλαγές 111 ημερών και μάλιστα με premium, είπε ο επικεφαλής του ΤΧΣ Ηλίας Ξηρουχάκης.  

Όπως είπε, «το μεγάλο θαύμα που έχει συντελεστεί είναι η μετάβαση της τράπεζας από μια κατάσταση στην οποία βρέθηκε τα έτη 2018-2019, την οποία δεν θέλουμε να θυμόμαστε, σε φάση πλήρους μετασχηματισμού όπου βρίσκεται σήμερα» και είναι πλέον μια ανταγωνιστική, επαρκώς κεφαλαιοποιημένη και επενδυτικά ελκυστική ευρωπαϊκή τράπεζα.

Σήμερα δεν γίνεται απλώς σελίδας ή κεφαλαίου, αλλά αλλαγή βιβλίου, δήλωσε ο πρόεδρος της Πειραιώς - και πρόεδρος του ΧΑ - Γιώργος Χαντζηνικολάου. «Είναι μια σημαντική ημέρα για την Τράπεζα Πειραιώς αλλά και για το Χρηματιστήριο, καθώς και για την ελληνική οικονομία και τη χώρα μας γενικά. Θέλω να εκφράσω από καρδιάς, ευχαριστίες, σε όλους στην ομάδα της Πειραιώς που εργάστηκαν για πολλά χρόνια, πολύ σκληρά, για να πετύχουν αυτό το φοβερό αποτέλεσμα, κατέληξε.

Γιάννος Κοντόπουλος: Υπερκάλυψη σε έξι λεπτά

Το επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για τη δημόσια προσφορά, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ήταν αξιοσημείωτα υψηλό, οδηγώντας τη συνολική ζήτηση στο εντυπωσιακό ύψος των 10,7 δισ. ευρώ, αποκάλυψε ο CEΟ της ΕΧΑΕ, Γιάννος Κοντόπουλος. Όπως είπε, το διεθνές βιβλίο προσφορών καλύφθηκε ήδη από τα πρώτα έξι λεπτά από την εκκίνηση της συναλλαγής την περασμένη Δευτέρα, χάρη στο ισχυρότατο ενδιαφέρον από θεσμικούς επενδυτές, ιδιωτικά και επενδυτικά κεφάλαια.

Η εξαιρετική ανταπόκριση του διεθνούς και ελληνικού κοινού «αποτελεί μία ακόμα έμπρακτη επιβεβαίωση της δυναμικής που έχει αναπτύξει η ελληνική οικονομία και, ασφαλώς, υπογραμμίζει την εμπιστοσύνη τις προοπτικές ανάπτυξης των ελληνικών τραπεζών. Επιπλέον, το αποτέλεσμα δικαιώνει ακόμη μία φορά τη στρατηγική και το έργο που έχει επιτελέσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τα τελευταία χρόνια, συμβάλλοντας καθοριστικά στη στήριξη αλλά και ανάπτυξη των τραπεζών, αλλά και στην ανάδειξη της δυναμικής και των προοπτικών του τραπεζικού συστήματος στη χώρα μας», είπε ο κ. Κοντόπουλος.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Βασιλική Λαζαράκου σημείωσε πως «σήμερα είναι μία ημέρα σταθμός για την οικονομία, το τραπεζικό σύστημα και το χρηματιστήριο. Η επιτυχία στη συναλλαγή της Τράπεζας Πειραιώς που έγινε με premium, αποδεικνύει τη σταθερά θετική πορεία της Ελληνικής οικονομίας. Ταυτόχρονα φέρνει ένα βήμα πιο κοντά την αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου της Αθήνας και ενισχύει το αίσθημα της εμπιστοσύνης των επενδυτών προς την ελληνική αγορά. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς συμβάλλει με όλες τις δυνάμεις της στην προσπάθεια αναβάθμισης και διεύρυνσης της ελληνικής κεφαλαιαγοράς με στόχο τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας».

Keywords
Αναζητήσεις
chr-megalou-psifos-ebistosynis-ton-ependyton-sto-plano-tis-peiraios.htm
Τυχαία Θέματα