Έντονη και απότομη πτώση στην αγορά – Κάτω από τις 1.400 μονάδες ο Γενικός Δείκτης στο ΧΑ

21:25 11/3/2024 - Πηγή: Emea.gr

Μεγάλη, πραγματική, διόρθωση σημείωσε η αγορά με το Γενικό Δείκτη να χάνει το ψυχολογικό όριο των 1.400 μονάδων, αλλά και να απειλεί πλέον τις πρώτες βραχυχρόνιες στηρίξεις. Η πτώση 2,51% ήταν η μεγαλύτερη σε έκταση από την αρχή της χρονιάς και η δεύτερη σε ποσοστό άνω του 1% από τις 16 Ιανουαρίου, όταν ο Γενικός Δείκτης είχε χάσει 1,55%.

Η αναδιάταξη των παθητικών κεφαλαίων rebalancing μεγάλωσε την πτώση της αγοράς, καθώς στο τέλος της συνεδρίασης οι πωλήσεις των κεφαλαίων, έβλαψαν άλλους τίτλους και ειδικά τραπεζικά μετοχές, με πλέον χαμένη την Εθνική Τράπεζα

στις δημοπρασίες, αλλά και τη Eurobank. Στις δημοπρασίες, επίσης, έχασαν περαιτέρω έδαφος κι οι μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίου και JUMBO.

Όλα τα blue chips όμως αντιμετώπισαν πωλήσεις και καθώς υπάρχουν κέρδη στην αγορά η κατοχύρωση κερδών και οι ρευστοποιήσεις έφθασαν σε όλα τα σημεία του ταμπλό, όταν ο φόβος ότι μπορεί να απειληθούν κέρδη από τον προηγούμενο μήνα, αύξησαν τις ρευστοποιήσεις.

Οι έντονες και βίαιες ρευστοποιήσεις είναι χαρακτηριστικό των bull markets, ωστόσο η γρήγορη επίτευξη πολλών μεγάλων στόχων της αγοράς πριν ακόμα πλησιάσουμε στο τέλος του τριμήνου, έφερε την πώληση των ειδήσεων. Οι αγορές κινούνται ανοδικά με προοπτικές κι όχι με ειδήσεις. Με ειδήσεις οι αγορές πιο συχνά διορθώνουν κι ένα τέτοιο φαινόμενο είδαμε τη Δευτέρα. Το θετικό από την άλλη, είναι ότι η αγορά μετά την έντονη αποφόρτισή της, είναι ακόμα φθηνότερη από πριν.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε από την αρχή πτωτικά, επιχείρησε να βάλει ανάχωμα στην πτώση μεταξύ 1.410 - 1413 μονάδων μεταξύ 12:30 και 14:30, αλλά δεν τα κατάφερε. Έγινε αργότερα μία ακόμα προσπάθεια για να μη χαθούν οι 1.400 μονάδες, αλλά είχαν απειληθεί ή είχαν σπάσει margin, οπότε όσο δεν υπήρχαν ζημιές σε θέσεις, οι επενδυτές μείωναν την έκθεσή τους ή έπαιρναν κέρδη, για να είναι καλυμμένοι.

Στο τέλος της συνεδρίασης το rebalancing έσπρωξε χαμηλότερα το Γενικό Δείκτη και χάθηκαν οι 1.400 μονάδες. Έκλεισε τελικά στο χαμηλό της ημέρας στις 1.391.26 μονάδες με πτώση 2,51%.

Η αξία των συναλλαγών έφθασε στα 291,38 εκατ. ευρώ όχι μόνον από το rebalancing, αλλά κυρίως από την πίστωση των μετοχών της Πειραιώς στους Έλληνες επενδυτές, στην οποία έγιναν συναλλαγές 164,8 εκατ. ευρώ από τα οποία περίπου 1,2 εκατ. ευρώ σε πακέτα μόνον. Συνολικά τα πακέτα έφθασαν τα 14,3 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης FTSE της μεγάλης κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 2,68% στις 3.365.62 μονάδες ο δείκτης FTSE της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε στις 2.373.06 μονάδες με πτώση 2,55%. Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε στις 1.202.7 μονάδες με πτώση 2,28%. Έντονα πτωτική η εικόνα στο ταμπλό, με 99 μετοχές να υποχωρούν έναντι 14 που σημείωσαν άνοδο, σε μία συνεδρίαση που η πτώση διευρύνθηκε στη λήξη της.

Keywords
Αναζητήσεις
entoni-kai-apotomi-ptosi-stin-agora--kato-apo-tis-1400-monades-o-genikos-deiktis-sto-cha.htm
Τυχαία Θέματα