Ελεύθερος Σκοπευτής: Η Ελλάδα στο επενδυτικό επίκεντρο!

07:54 3/1/2024 - Πηγή: Emea.gr

Με εμπροσθοβαρή ατζέντα ξεκινά τη χρονιά η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για δυνατό ξεκίνημα από το σερί επιτυχιών σε όλο το εύρος της οικονομίας, με το οποίο έκλεισε το 2023. Ενδεικτικό είναι το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, ο οποίος δεν σηκώνει το πόδι από το γκάζι και ειδικά όσον αφορά την επιδίωξή του να γίνει η ελληνική οικονομία σταθερός πόλος ανάπτυξης και υποδοχής επενδυτικών κεφαλαίων.

Για να δοθεί μία πρώτη εικόνα, που αποκρυπτογραφεί και το θετικό κλείσιμο στο ΧΑ. Πράγματι η πρώτη συνεδρίαση της χρονιάς δεν αποτελεί εγγύηση

ούτε είναι ενδεικτική, αλλά το θετικό ξεκίνημα, είναι ασφαλώς προτιμότερο. Όμως φέτος, και ήδη από το μήνα που τρέχει, έχουμε την εισαγωγή στο ΧΑ του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, συνεχίζουμε με την από-επένδυση της Τράπεζας Πειραιώς της οποίας θα προηγηθούν τα αποτελέσματα της τράπεζας για το 2023, όπως και των άλλων τραπεζών (και θα είναι από πολύ καλά έως πάρα πολύ καλά σύμφωνα με τους γνωρίζοντες) και στο μεσοδιάστημα, θα δούμε κι άλλες εισαγωγές στο ΧΑ πιθανόν εταιρειών ακίνητης περιουσίας όπως και λαϊκά ομόλογα εισηγμένων εταιρειών για να βρουν τοποθετήσεις όσοι δεν ικανοποιούνται από τον τόκο που προσφέρουν οι τράπεζες. Και βεβαίως για να βρουν τοποθετήσεις και οι θεσμικοί, σε μετοχές και ομόλογα.

Στο μεταξύ η ΔΕΗ μετά το μεγάλο deal της Ρουμανίας, εξακολουθούσε να περνά σεμνά στο ταμπλό, επιτρέποντας άνετη είσοδο στους μελετημένους. Οι υπόλοιποι δεν είχαν αντιληφθεί; Κάνει σπουδαία δουλειά η διοίκηση του Γιώργου Στάσση. Το deal στη Ρουμανία αλλάζει την εικόνα και τη μοίρα της ΔΕΗ, που εδώ και 20 χρόνια επιχειρεί μία εξαγορά στο εξωτερικό και το έκανε επιτέλους.

Ακολούθησε με γοργά βήματα επιχειρηματική συμφωνία με την Ιντρακάτ στις ΑΠΕ. Και να τώρα που η αγορά αναμένει ένα ακόμα νέο deal στον ίδιο χώρο από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες υπό την ηγεσία του Κωσταντίνου Μαύρου. Ίσως κάποιοι δεν έχουν αντιληφθεί πόσο μεγάλη αλλαγή έχει ήδη επέλθει στη ΔΕΗ που είχε βρεθεί σε μαύρα χάλια πριν λίγα χρόνια και εξελίσσεται πλέον σε διεθνή ηγέτη των ΑΠΕ στη ΝΑ Ευρώπη, με συγκεκριμένο πλάνο της διοίκησης. Ούτε έχουν αντιληφθεί ασφαλώς πόσο ισχυρό γεωπολιτικό ατού για τη χώρα είναι αυτό. Η μετοχή είναι αθόρυβα στο μεταξύ ήδη στα υψηλά δεκαετίας και αποτελεί μεγάλο επενδυτικό στοίχημα για το μέλλον, διότι παραμένει στο 1/3 της υψηλότερης ιστορικά τιμής της. Αλλά πάντως σε πολύ κοντινότερη απόσταση από εκείνες τις τιμές σε σχέση με άλλα blue chips. Η εταιρία διασώθηκε εγκαίρως. Στο οικονομικό της ημερολόγιο έχει σημαδέψει την 23η Ιανουαρίου ως «capital markets day».

Επανερχόμενοι στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού λοιπόν, παρατηρούμε ότι έχει συντονιστεί καταλλήλως με την όλη προσπάθεια προσέλκυσης κεφαλαίων, είτε άμεσα, είτε έμμεσα. Ξεκινά με Νταβός και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στα μέσα Ιανουαρίου και με θέμα Rebuilding Trust, (ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν θα έχει κάτι να πει επ’ αυτού;). Αλλά ο πρωθυπουργός έχει σημαδέψει τη Νέα Υόρκη στις 23-24 Ιανουαρίου, γιατί είναι το επενδυτικό συνέδριο της JP Morgan και με τον ελληνικής καταγωγής Τζέιμι Ντίμον του οίκου, να είναι ο άτυπος βασιλιάς της Wall Street ο πρωθυπουργός που θα έχει μαζί του τετ α τετ επί σκηνής, γνωρίζει ότι θα τον παρακολουθούν όλοι οι μεγάλοι επενδυτές. Όταν λέμε όλοι, ΟΛΟΙ.

Πόσο μεγάλος αρωγός αποδείχθηκε μέχρι στιγμής η JP Morgan, φωτίζοντας την ολική επαναφορά της χώρας στα οικονομικά σαλόνια; Αλλά επίσης και πόσο πολύ της «βγήκε», η επιλογή της Ελλάδας. Σε όλα τα επίπεδα και στις μετοχές και στα ομόλογα.  Με τη γαλλική SocGen, αυτοί ήταν οι δύο μεγάλοι «ταύροι» στα ελληνικά ομόλογα που πίστεψαν και στήριξαν το στόρι της αναβάθμισης.

Μπαίνοντας ο Φεβρουάριος ο πρωθυπουργός έχει τη Σύνοδο Κορυφής, αλλά συνεχίζει μετά εκτός Ευρώπης, με το εξαιρετικής σημασίας ταξίδι στην Ινδία, το οποίο εύλογα ενδιαφέρει σφόδρα, αφού η χώρα μεγαλώνει τόσο πληθυσμιακά, όσο και οικονομικά και μετατρέπεται σε οικονομικό κολοσσό εφάμιλλο της Κίνας. Μεγάλο το ενδιαφέρον και η κυβέρνηση θέλει να κτίσει στενότερη σχέση.

Deal δισεκατομμυρίου, θα είναι η εισαγωγή του ΔΑΑ. Και δεν είναι το μόνο. Γιατί και στην Πειραιώς που θα ανακοινώσει αποτελέσματα τέλος Φεβρουαρίου στοχεύουν σε αντίστοιχο deal, με την πώληση μετοχών του ΤΧΣ σε επενδυτές έλληνες και ξένους. Εις διπλούν μάλιστα, υπό την έννοια ότι ετοιμάζουν τους στόχους της ερχόμενης τριετίας θέλοντας να ανεβάσουν τα κέρδη τους στο επίπεδο του δισεκατομμυρίου. Θα δούμε κέρδη του δισεκατομμυρίου στις τράπεζες, έρχονται πλούσια μερίσματα με τον ΟΠΑΠ ήδη πρωταθλητή, αλλά δεν πάνε πίσω και άλλες εισηγμένες οι οποίες προοδεύουν. Υπάρχει όλο το υλικό για να εξελιχθεί σε πολύ καλή χρονιά το 2024.

Keywords
Αναζητήσεις
eleftheros-skopeftis-i-ellada-sto-ependytiko-epikentro.htm
Τυχαία Θέματα