Ανοδικό ποδαρικό στο ΧΑ με το ΓΔ να «απειλεί» τα υψηλά 10ετίας

18:53 2/1/2024 - Πηγή: Emea.gr

Με φόρα από το 2023 το ΧΑ έκανε καλό ποδαρικό για το 2024 στην πρώτη συνεδρίαση της χρονιάς, κλείνοντας με άνοδο πάνω από τις 1.300 μονάδες αδιαφορώντας μάλιστα για την εικόνα των ευρωπαϊκών αγορών, όπως έκανε και πέρυσι. Οι τελευταίες δεν έδωσαν βοήθειες αλλά το ΧΑ έτσι κι αλλιώς ποντάρει σε άλλο αφήγημα: αυτό της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας μέσω των επενδύσεων, των εισροών ξένων επενδυτικών κεφαλαίων, της μείωσης του χρέους, καθώς και της οικονομικής προόδου σε σταθερή, μακροχρόνια βάση.

Κάπως έτσι ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε χθες στις 1.307 μονάδες και επέστρεψε ξανά μετά το δίμηνο

Ιουλίου- Αυγούστου 2023, στα υψηλά 10ετίας πάνω από τις από τις 1.300 μονάδες. Στην άνοδό του συνέβαλε τα μέγιστα η ΔΕΗ, που έκλεισε με κέρδη 4,93% όλες οι τραπεζικές μετοχές με οδηγό την Τράπεζα Πειραιώς που έκλεισε με κέρδη 3%, και επίσης η Ιντρακάτ, η Ιντραλότ που σημείωσε το μεγάλο τζίρο της ημέρας με πακέτα ο ΟΠΑΠ, ο Μυτιληναίος και ο ΟΤΕ.

Η ΔΕΗ εντυπωσίασε και σημείωσε νέα υψηλά δεκαετίας στα 11,71 ευρώ. Όλες οι μετοχές που δημιούργησαν την ανοδική κίνηση, έχουν αναπτυξιακό στόρι.

Οι συναλλαγές έφθασαν τα 69,4 εκατ. ευρώ, ενώ ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,12% στις 1307,63 μονάδες. Τα πακέτα έφθασαν τα 9,4 εκατ. ευρώ κυρίως στη μετοχή της Ιντραλότ.

Πρωταγωνιστής το ΧΑ το 2023

Την καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη είχε το 2023 το ΧΑ και μία από τις 5 καλύτερες διεθνώς ακόμα κι αν λάβουμε υπόψη μας τις πιο μικρές ή πλέον απίθανες αγορές στον πλανήτη, σε αναπτυσσόμενες χώρες που λόγω μεγέθους και συνθηκών δεν απασχολούν διόλου τα μεγάλα funds και τους σοβαρούς ξένους επενδυτές.

Αλλά το ΧΑ αντίθετα έλαμψε με ετήσια απόδοση 38,26% που ήρθε με μοιρασμένη και σταθερή άνοδο σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Έτσι εκεί που για τις διεθνείς αγορές το 2023 ήταν μία ανέλπιστα καλή χρονιά με τα κέρδη να έρχονται από την άνοδο στο τελευταίο δίμηνο, οι ελληνικές μετοχές έκτισαν το αίσθημα σταθερότητας και τη βεβαιότητα ότι κάτι έχει αλλάξει στην ελληνική οικονομία. Ο καθρέφτης της οικονομίας που είναι το χρηματιστηριακό ταμπλό απέδωσε την εικόνα αυτής της αλλαγής.

Η αγορά που συναγωνίστηκε επιτυχημένα το ΧΑ ήταν το Χρηματιστήριο της Κύπρου, με το ΧΑΚ να σημειώνει κέρδη άνω του 50% το 2023. Κατώτερες του ΧΑ αλλά μεγάλες ήταν το 2023 οι αποδόσεις των αγορών της Σόφιας, του Βουκουρεστίου, της Κωνσταντινούπολης, του Μιλάνου και της Μαδρίτης, από 36% η πρώτη έως 20% ετησίως η τελευταία.

Πολύ σημαντικό ήταν επίσης ότι οι μεγάλες διεθνείς αγορές, ξεπέρασαν στο τέλος της χρονιάς την κόπωση από την άνοδο των επιτοκίων και την πτώση της ανάπτυξης στις πλέον αναπτυγμένες οικονομίες κι έτσι είδαμε νέα ιστορικά υψηλά στο δείκτη DAX της Φραγκφούρτης με ετήσια απόδοση 17,5% αποκλειστικά χάρη στη μεγάλη άνοδο των δύο τελευταίων μηνών του χρόνου, όπως και στη Wall Street.

Στην αμερικανική αγορά ο μεγάλος δείκτης S&P 500 σημείωσε άνοδο 23,87% κι έχει επανέλθει στα ιστορικά υψηλά του αλλά δεν κατάφερε ακόμα να κατακτήσει πειστικά τις 2.800 μονάδες, επίπεδο στο οποίο ο δείκτης δίνει μάχες ξανά μετά το Δεκέμβριο του 2021 που είναι τα ιστορικά υψηλά του.

Keywords
Αναζητήσεις
anodiko-podariko-sto-cha-me-to-gd-na-apeilei-ta-ypsila-10etias.htm
Τυχαία Θέματα