Η ΕΕ αμφισβητεί ευθέως την επικράτηση του Πούτιν στις ρωσικές εκλογές

15:51 18/3/2024 - Πηγή: Emea.gr

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ, υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή ΄Ένωση αμφισβητεί ευθέως τα «ηγεμονικά» ποσοστά, της τάξης του 87,8%, που απέσπασε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στις προεδρικές εκλογές της Ρωσίας, επισημαίνοντας πως το αποτέλεσμα των εκλογών στα ουκρανικά εδάφη που τελούν υπό ρωσικό έλεγχο ήταν «προϊόν» καταπίεσης και εκφοβισμού.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του Guardian, ο Μπορέλ άφησε ξεκάθαρα αιχμές για την επιβλητική

νίκη του Βλαντιμίρ Πούτιν στις προεδρικές εκλογές της Ρωσίας, με ποσοστό που αγγίζει το 88%.

Σύμφωνα με τον Μπορέλ, οι εκλογές της Κυριακής «διεξήχθησαν σε ένα εξαιρετικά καταπιεστικό περιβάλλον που επιδεινώθηκε από τον παράνομο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας». 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει τη λύπη της για την απόφαση των ρωσικών αρχών να μην καλέσουν παρατηρητές του ΟΑΣΕ/ODIHR (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) στις εκλογές της, τονίζοντας πως αυτή η κίνηση «έρχεται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις της Ρωσίας στον ΟΑΣΕ και έχει στερήσει από τους ψηφοφόρους και τους θεσμούς της Ρωσίας μια αμερόληπτη και ανεξάρτητη αξιολόγηση αυτών των εκλογών».

Η ΕΕ τονίζει πως «δεν αναγνωρίζει και δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσει ούτε τη διεξαγωγή αυτών των λεγόμενων "εκλογών" στα εδάφη της Ουκρανίας ούτε τα αποτελέσματά τους».

Η Ένωση κάνει λόγο για παράνομες ενέργειες, επισημαίνοντας πως οι εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στη Ρωσία «είναι άκυρες και δεν μπορούν να παράγουν κανένα νομικό αποτέλεσμα. Η πολιτική ηγεσία της Ρωσίας και όσοι εμπλέκονται στην οργάνωσή τους θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες αυτών των παράνομων ενεργειών».

Keywords
Αναζητήσεις
i-ee-amfisvitei-eftheos-tin-epikratisi-tou-poutin-stis-rosikes-ekloges.htm
Τυχαία Θέματα