Ισραήλ: Διακόπτει την μεταβίβαση των φορολογικών εσόδων στην Παλαιστινιακή Αρχή

Με την αιτιολογία ότι «υποστηρίζει» την επίθεση της Χαμάς, η κυβέρνηση του Ισραήλ αναστέλλει μέχρι νεοτέρας τη μεταβίβαση εκατομμυρίων στην Παλαιστινιακή Αρχή, που εδρεύει στη Δυτική Όχθη.

Ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς ανακοίνωσε μέσω X (του πρώην Twitter) ότι λόγω της «υποστήριξης της Παλαιστινιακής Αρχής στις σφαγές της Χαμάς», ζήτησε από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να εξεταστεί στο υπουργικό συμβούλιο αν οι μεταφορές των χρημάτων θα συνεχιστούν και πρόσθεσε «μέχρι να ληφθεί απόφαση, σταματάμε τις πληρωμές».

Συνόδευσε την

ανάρτηση με μοντάζ δηλώσεων στελεχών του κόμματος Φάταχ του Μαχμούντ Αμπάς, του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, που χαρακτηρίζουν την επίθεση της Χαμάς μέρος της «ένοπλης αντίστασης» εναντίον της ισραηλινής κατοχής.

Σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα, το Ισραήλ εισπράττει φόρους, τέλη και δασμούς για λογαριασμό της Παλαιστινιακής Αρχής και μεταφέρει στα ταμεία της περίπου150 εκατομμύρια ευρώ τον μήνα.

Η Παλαιστινιακή Αρχή δεν έχει αντιδράσει ως τώρα στην απόφαση του κ. Σμότριτς. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε αμέσως μετά την επίθεση πως το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, που κυβερνά στη Λωρίδα της Γάζας, δεν αντιπροσωπεύει τον παλαιστινιακό λαό, απέρριψε τις δολοφονίες αμάχων και κάλεσε όλα τα μέρη να απελευθερώσουν αντίστοιχα τους ομήρους και τους φυλακισμένους.

Μετά την επίθεση της Χαμάς -την οποία το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική» οργάνωση-, με πάνω από 1.400 νεκρούς, στην πλειονότητά τους άμαχους, ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει ακατάπαυστα τη Λωρίδα της Γάζας με τον μέχρι στιγμής απολογισμό να έχει ξεπεράσει τους 8.300 νεκρούς, επίσης στην πλειονότητά τους άμαχους, κατά τα πιο πρόσφατα δεδομένα του υπουργείου Υγείας.

Ο Νετανιάχου σχετικά με επικρίσεις για τους θανάτους αμάχων

Θέλοντας να αποκρούσει τις επικρίσεις για τον βαρύ απολογισμό των θυμάτων μεταξύ των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας στις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού σε αντίποινα για την επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου συνέκρινε τον πόλεμο αυτόν με τον αγώνα των Συμμάχων εναντίον του ναζισμού στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Παρά τις απώλειες στις τάξεις των αμάχων, κανένας δεν είπε στους Συμμάχους «μην εξαλείψετε τον ναζισμό», ανέφερε ο κ. Νετανιάχου. Δημοσιογράφος του είχε θέσει το ερώτημα αν το Ισραήλ επιβάλλει συλλογική τιμωρία στους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ αναφέρθηκε στην απάντησή του σε βομβαρδισμό της RAF στην Κοπεγχάγη που έπληξε κατά λάθος σχολείο καθώς πλησίαζε το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, την 21η Μαρτίου 1945, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 125 άμαχοι, ανάμεσά τους 86 παιδιά και 18 ενήλικοι μέσα στο εκπαιδευτικό ίδρυμα.

«Το 1944, η RAF βομβάρδισε το αρχηγείο της Γκεστάπο στην Κοπεγχάγη – απόλυτα νόμιμο στόχο. Όμως οι βρετανοί πιλότοι αστόχησαν κι αντί για το αρχηγείο της Γκεστάπο πέτυχαν νοσοκομείο παίδων σε μικρή απόσταση και νομίζω 84 παιδιά κάηκαν ζωντανά. Αυτό δεν ήταν έγκλημα πολέμου», είπε. «Δεν ήταν κάτι για το οποίο θα μπορούσες να κατηγορήσεις τη Βρετανία. Ήταν νόμιμη πολεμική ενέργεια, με τραγικές συνέπειες», όπως ενίοτε έχουν «τέτοιες νόμιμες ενέργειες».

Οι Σύμμαχοι μολαταύτα συνέχισαν τον πόλεμο μέχρι τέλους, παρά τις τραγικές συνέπειες, διότι γνώριζαν πως κρινόταν το μέλλον του πολιτισμού κι ολόκληρης της ανθρωπότητας και «λοιπόν, σας λέω τώρα πως κρίνεται το μέλλον του πολιτισμού μας», συμπλήρωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός.

Keywords
Αναζητήσεις
israil-diakoptei-tin-metavivasi-ton-forologikon-esodon-stin-palaistiniaki-archi.htm
Τυχαία Θέματα