Κτήμα Γεροβασιλείου: Ένας τόπος μυσταγωγίας για τους λάτρεις του κρασιού (και όχι μόνο)

16:15 30/9/2023 - Πηγή: Emea.gr

Σε ένα μέρος που θαρρείς ότι οι Θεοί έπλασαν για να προσφέρουν στους ανθρώπους τον οίνο, την Επανομή, φιλοξενείται ο ιδιόκτητος ενιαίος αμπελώνας του Κτήματος Γεροβασιλείου, ο οποίος εκτείνεται σε σχεδόν 1.100 στρέμματα.

Ένα σημείο προσεκτικά επιλεγμένο. Με κλίμα μεσογειακό, με ήπιους χειμώνες και θερμά καλοκαίρια, τα οποία όμως μετριάζονται από την γλυκιά θαλάσσια αύρα.

Ο αμπελώνας έχει την μοναδική ιδιομορφία να γειτνιάζει στις τρεις πλευρές με τη θάλασσα σε απόσταση τεσσάρων περίπου χιλιομέτρων, ενώ από τη δυτική του πλευρά είναι ορατός ο Θερμαϊκός Κόλπος και ο ορεινός

όγκος του Ολύμπου με τις ακτές της Πιερίας

Από την πρώτη στιγμή που θα διαβεί κάποιος την εντυπωσιακή είσοδο, θα αντικρίσει έναν τόπο απέραντης ομορφιάς. Τεράστιες εκτάσεις αμπελιών που τερματίζουν στο υπέροχο γαλάζιο της θάλασσας.

Εκεί όμως που η φύση δημιούργησε τον καμβά, ο άνθρωπος ήρθε να προσθέσει τις κατάλληλες πινελιές για να συνθέσει ένα αριστουργηματικό αποτέλεσμα.

Τον χώρο κοσμούν περισσότερα από 35 έργα τέχνης ιδιαίτερης αισθητικής, με τις υπογραφές σημαντικών δημιουργών της γενιάς του ’30. όπως οι Ζογγολόπουλος και Μόραλης αλλά και πιο νέων, όπως ο Γιώργος Λάππας.

Η νέα γενιά της οικογένειας Γεροβασιλείου

Στον μοναδικό αυτό χώρο μας υποδέχθηκε μία από τις τρεις εκπροσώπους της νέας γενιάς της οικογένειας, η Βασιλική Γεροβασιλείου, που μαζί με τα αδέρφια της, Αργύρη και Μαριάνθη, ασχολούνται ενεργά με την επιχείρηση του πατέρα τους, από την πλευρά του Μάρκετινγκ, της Οινολογίας και της Διοίκησης αντιστοίχως.

Στα μάτια της μπορείς εύκολα να αντικρίσεις την φλόγα της δημιουργίας να «παντρεύεται» με ένα χαμόγελο γνήσιας ικανοποίησης όταν μιλά για το δημιούργημα του πατέρα της.

Όπως μας εξηγεί, στους αμπελώνες παράγονται περίπου 800.000 φιάλες ετησίων, εκ των το 35% εξάγεται σε περισσότερες από 27 χώρες. Πρώτες στη λίστα είναι η Γερμανία, η Αγγλία και η Αμερική, ενώ και η Ασία μπαίνει δυναμικά στο «παιχνίδι» της εισαγωγής κρασιών, η παραγωγή των αμπελώνων όμως δεν αρκεί να καλύψει τη ζήτηση. Καλή αγορά είναι και η Αυστραλία, λόγω της έντονης παρουσίας Ελλήνων. Όπως όμως μας σημειώνει με νόημα, στόχος της επιχείρησης δεν είναι οι εξαγωγές της να απευθύνονται στους Έλληνες του εξωτερικού, αλλά να επιλέγονται από τους ξένους.

Οι μοναδικές εγχώριες και ξένες ποικιλίες 

Μας μιλά με καμάρι για τις ποικιλίες που «χάρισαν» στα Κτήματα Γεροβασίλη την φήμη τους και μία θέση στην καρδιά -και το κελάρι- των καταναλωτών.

Ξεχωριστή αναφορά φυσικά γίνεται στη θρυλική Μαλαγουζιά. Μια ποικιλία που διέσωσε και οινοποίησε για πρώτη φορά ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου. Κάνει λόγο για «υιοθετημένη» ποικιλία που ενώ η «καταγωγή» της είναι από την Ναύπακτο, έγινε γνωστή και αγαπήθηκε μέσα από την Βόρεια Ελλάδα.

Ο αμπελώνας φιλοξενεί και παράγει ακόμα ποικιλίες όπως το Ασύρτικο, που προέρχεται από τη Σαντορίνη, και μαζί με την Μαλαγουζιά αποτελούν τις ελληνικές λευκές ποικιλίες του Κτήματος.

Στην κατηγορία των ελληνικών ερυθρών συναντάμε το Λημνιό, την αρχαιότερη ελληνική ποικιλία που είναι σε παραγωγή μέχρι σήμερα, την οποία αναφέρει και ο Αριστοφάνης τον 5ο αιώνα π.Χ, το Μαυρούδι, το Μαυροτράγανο και το Ξινόμαυρο. Επίσης, καλλιεργούνται οι γαλλικές λευκές Chardonnay, Sauvignon Blanc και Viognier και οι ερυθρές Syrah και Merlot, ενώ παράλληλα, οι πειραματισμοί και οι μελέτες σε φυτεύσεις ελληνικών και ξενικών ποικιλιών είναι συνεχείς.

Η κυρία Γεροβασίλειου μας εξηγεί ότι η γεωγραφική τοποθεσία του αμπελώνα τού προσφέρει μια φυσικά «ασπίδα» έναντι της κλιματικής αλλαγής, ενώ, στον αντίποδα, περιοχές όπως η Καμπανία και το Μπορντώ αναμένεται να αντιμετωπίσουν σοβαρές προκλήσεις.

Παρά το γεγονός ότι η ίδια και τα αδέρφια της είναι άνθρωποι νεαρής ηλικίας, η οικογένεια Γεροβασιλείου έχει ήδη στρέψει την προσοχή της στο μέλλον. Για τον λόγο αυτό, έχει απευθυνθεί σε ειδικούς συμβούλους, προκειμένου να μπορέσει μελλοντικά να ενταχθεί και η τρίτη γενιά, η οποία, σύμφωνα με μελέτες, είναι η πιο κρίσιμη στις οικογενειακές επιχειρήσεις.

Μια υπέροχη συλλογή με περισσότερα από 2600 ανοιχτήρια

Δε γίνεται να επισκεφθείς τα κτήματα Γεροβασιλείου και να μην απολαύσεις την υπέροχη συλλογή που έχει δημιουργήσει με αγάπη και μεράκι ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου και αποτελείται από 2.600 ανοιχτήρια.

Φιλοξενείται στο μουσείο Οίνου το δέχεται χιλιάδες επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει δημιουργηθεί στην «καρδιά» των κτημάτων, δίπλα στην υπόγεια κάβα παλαίωσης και την αίθουσα γευσιγνωσίας.

Ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου το 1976, έχοντας ως κίνητρο το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για την ανάδειξη της αμπελοοινικής κληρονομιάς, ξεκίνησε να συλλέγει εργαλεία αμπελουργίας, οινοποίησης, εμφιάλωσης και βαρελοποιίας από όλο τον κόσμο.

Η συλλογή ανοιχτηριών ξεκίνησε τη δεκαετία του ’70, και ο αριθμός των 2600 αντικειμένων την κατατάσσει σε μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο. Περιλαμβάνει σπάνια και ιδιαίτερης αισθητικής  ανοιχτήρια από τον 18° αιώνα, ορόσημα τεχνολογικής εξέλιξης, υψηλής αισθητικής και κοινωνικού συμβολισμού.

Στη μεγάλη βιτρίνα, κριτήριο κατάταξης τους είναι ο μηχανισμός τους. Συγκεκριμένα, χωρίζονται στα μη μηχανικά, τα οποία χρειάζονται μυϊκή δύναμη, και στα μηχανικά που δεν την απαιτούν.


Σημειώνεται ότι τα ανοιχτήρια χρησίμευαν τον 18ο αιώνα για να ανοίγουν τα μπουκάλια των αρωμάτων και για το λόγο αυτό φτιάχνονταν σαν έργα τέχνης. Το παλαιότερο κομμάτι της συλλογής είναι ένα Thomason του 1802.


Το έργο της κατασκευής του μουσείου σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από τους καθηγητές του Μεταπτυχιακού της Μουσειολογίας—Διαχείρισης Πολιτισμού στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Ματούλα Σκαλτσά (μουσειολόγος) και Πάνο Τζώνο (αρχιτέκτονας), ενώ τα εγκαίνια έλαβαν χώρα τον Οκτώβριο του 2008 από τον τότε Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

Μια ολοκληρωμένη εμπειρία αισθήσεων

Η υπέροχη ξενάγησή μας ολοκληρώθηκε στην αίθουσα γευσιγνωσίας των κτημάτων. Μετά από έναν θερμό χαιρετισμού του ίδιου του Βαγγέλη Γεροβασιλείου, τα ποτήρια μας γέμισαν από λευκό, ροζέ και κόκκινο κρασί, συνοδευόμενο από γευστικές δημιουργίες που ικανοποιούν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

Το γευστικό ταξίδι συμπληρώνει υπέροχα η θέα του τοπίου, με το ηλιοβασίλεμα να αποτελεί την καλύτερη ολοκλήρωση μιας υπέροχης εμπειρίας που κάθε λάτρης του κρασιού, και όχι μόνο, επιβάλλεται να ζήσει.

Keywords
Αναζητήσεις
ktima-gerovasileiou-enas-topos-mystagogias-gia-tous-latreis-tou-krasiou-kai-ochi-mono.htm
Τυχαία Θέματα