Ο Αυγενάκης τονίζει πως έχει δοθεί «γενναίο πακέτο μέτρων» προς τους αγρότες

16:19 16/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει προσφέρει ένα «γενναίο πακέτο» παροχών στους αγρότες και τους ζήτησε να συνεκτιμήσουν τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί και να αντιληφθούν ότι η κυβέρνηση είναι ανοικτή σε διάλογο και δεν επιθυμεί κόντρα μαζί τους. 

Κατά την έναρξη εργασιών του Ενωσιακού Κέντρου Αναφοράς για την Ευζωία των Υδρόβιων Ζώων, ο Λ. Αυγενάκης κάλεσε τους αγρότες να ρίξουν τους τόνους, επισημαίνοντας ότι ο πρωθυπουργός κρατά ορθάνοικτο τον δρόμο του διαλόγου.

«Οι αγρότες μας, που

βρίσκονται στους δρόμους, θα ήταν χρήσιμο να συνεκτιμήσουν ότι ο δρόμος της κατανόησης, που οδηγεί στην επίλυση των προβλημάτων τους, είναι ανοικτός. Τον δρόμο αυτό τον κρατά ορθάνοικτο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη εγγύηση για τον αγώνα που κάνουν».

Το «γενναίο πακέτο μέτρων»

Μιλώντας για το «γενναίο πακέτο μέτρων» που προσφέρει η κυβέρνηση στους αγρότες, ο υπουργός επισήμανε ότι η κυβέρνηση κατανοεί τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τους στηρίζει με ουσιαστικό τρόπο.

«Η ελληνική Κυβέρνηση κατανοεί και αναγνωρίζει το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες παραγωγοί, αλλά και τις ευρύτερες προκλήσεις και τα ζητήματα που επιδρούν πλέον καθοριστικά στις ζωές όλων μας. Γι’ αυτό και ανακοίνωσε ένα γενναίο πακέτο μέτρων που μειώνει αισθητά το κόστος παραγωγής και στηρίζει με ουσιαστικό τρόπο την προσπάθεια τους».

«Δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια»

Σημειώνεται πως αναφορά στους αγρότες έκανε την Παρασκευή και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια στήριξης τους. Ωστόσο, στάθηκε στα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για την ανακούφιση τους.

«Τα δημοσιονομικά περιθώρια ήταν αυτά. Είναι δεδομένα, δεν έχουμε άλλο περιθώριο. Σίγουρα, μάλιστα και τα τελευταία πολύ σημαντικά μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, στη συνάντηση που είχαμε με τους αγρότες, δεν είχαν δημοσιονομικό κόστος. Βέβαια, η παρέμβαση για το ρεύμα είναι η πιο γενναία και δίκαιη παρέμβαση που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια, γιατί έχει χαρακτήρα σταθερότητας.

Είναι πολύ σημαντική η επιστροφή για 3η συνεχόμενη χρονιά του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο, δημοσιονομικού κόστους 82 εκατομμυρίων ευρώ. Υποσημείωση πρώτη: Θα δοθεί 50% μπροστά. Υποσημείωση δεύτερη: Ένα δίκαιο αίτημα των αγροτών από το 2016 που καταργήθηκε είναι η δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού επιστροφής. Το είπε ο Πρωθυπουργός. Αρχίζουμε τη συζήτηση, τον διάλογο. Από το 2025 και μετά αυτή η επιστροφή να γίνεται με πιο δίκαιο τρόπο, με μόνιμα χαρακτηριστικά.

Για τους αγρότες το πιο σημαντικό γι’ αυτούς δεν ήταν το ποσό, που, προφανώς, οι άνθρωποι θέλουν το μεγαλύτερο δυνατό, αλλά είναι και θέμα αντοχών της οικονομίας. Το πιο σημαντικό γι’ αυτούς ήταν να γίνει με πιο δίκαιο τρόπο και για αυτό δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός. Το είπε ουσιαστικά, ότι ξεκινά και σε αυτό τον διάλογο στον οποίο θα συμμετέχουν και οι εκπρόσωποι του πρωτογενούς τομέα. Εμείς θεωρούμε ότι οι όποιες διαμαρτυρίες πρέπει να γίνονται όπως προβλέπουν οι ισχύουσες διατάξεις για τις διαμαρτυρίες. Εγώ θα σας πω ότι υπάρχει νομοθεσία για τις πορείες, για τη διαμαρτυρία, έχει κάθε δικαίωμα ο κάθε πολίτης και το σέβεται το Κράτος αυτό, αλίμονο, αυτή τη διαμαρτυρία».

Αναφερόμενος στα  μπλόκα των αγροτών και τις ενδεχόμενες κινητοποιήσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως θα εφαρμοστεί ο νόμος όπου χρειάζεται και εκτίμησε πως η κατάσταση θα εκτονωθεί.

«Πάντοτε ο νόμος είναι πάνω από όλους και από όλα. Και κάνοντας και την αυτοκριτική μας κάθε φορά και για τα πανεπιστήμια, γιατί πρέπει να εξασφαλίζουμε ότι θα εφαρμοστεί σωστά ο νόμος και πάντοτε να εφαρμόζεται, αυτός είναι ο στόχος της κυβέρνησης. Να μην είναι καν είδηση η εφαρμογή του νόμου. Έχουμε απόσταση ακόμα να διανύσουμε, αλλά είμαστε η πρώτη κυβέρνηση που έχει διανύσει μεγάλη απόσταση σε αυτό. Εμείς δεν θέλουμε να συγκρουστούμε με καμία επαγγελματική ομάδα. Γιατί είναι άλλη περίπτωση οι αγρότες από τους αιώνιους φοιτητές που κάνουν “επανάσταση” για την επανάσταση.

Οι αγρότες είναι άνθρωποι οι οποίοι περνάνε δύσκολα, έχουν πάρει πολλά από αυτή την κυβέρνηση, αλλά σίγουρα έχουν και πολλά προβλήματα. Εμείς θεωρούμε ότι θα εκτονωθεί η κατάσταση, γιατί πραγματικά και ο πιο αντικειμενικός και ο πιο επικριτικός για την κυβέρνηση αναγνωρίζει -όχι μόνο τώρα, σε βάθος 4ετίας- ότι έχουν γίνει κινήσεις ουσίας. Βέβαια, υπάρχουν θέματα τα οποία προφανώς είναι διαρκή. Όπως, για παράδειγμα, η επαναδιαπραγμάτευση της ΚΑΠ.

Για το 2025, για μία νέα δηλαδή δημοσιονομικά χρονιά, πλέον θα ξεκινήσουμε τη συζήτηση για έναν σταθερό και πιο δίκαιο τρόπο επιστροφής, όπως συνέβαινε μέχρι το 2016, με έναν πιο δίκαιο τρόπο για να ξέρουν πλέον και για το ρεύμα και για το πετρέλαιο και για το ρεύμα σε βάθος 10ετίας. Με βάση την εκτίμηση της Κομισιόν η χώρα μας θα έχει τριπλάσια ανάπτυξη από την υπόλοιπη Ευρώπη. Κάποτε για την Ελλάδα μαζεύονταν σε όλη την Ευρώπη να συζητήσουν για το χρέος και το έλλειμμά της».

Keywords
Αναζητήσεις
o-avgenakis-tonizei-pos-echei-dothei-gennaio-paketo-metron-pros-tous-agrotes.htm
Τυχαία Θέματα