Περιθώρια ανόδου από 32%-43% προβλέπει για τις τραπεζικές μετοχές η Eurobank

16:20 8/1/2024 - Πηγή: Emea.gr

Σε χρηματιστηριακή έκθεσή της, η Eurobank ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον των ελληνικών συστημικών τραπεζών και κάνει λόγο για συναρπαστική επενδυτική περίπτωση για την Πειραιώς, την Εθνική Τράπεζα και την Alpha.

Συγκεκριμένα, η έκθεση στέκεται στα μερίσματα των

τραπεζών, τα μεγάλα κέρδη και την αναμενόμενη υψηλή απόδοση κεφαλαίων έως το 2025 σε σχέση με την τιμή τους και βλέπει περιθώρια ανόδου  από 32%-43% για τις άλλες τρεις μεγάλες ελληνικές τράπεζες.

Αναφέρει ότι οι ΕΤΕ, Πειραιώς και Alpha Bank θα έχουν αυξημένα κέρδη ανά μετοχή κατά 58% σε ετήσιο επίπεδο και θα δώσουν μερίσματα, ενώ θα διαθέσουν πολλά δάνεια με ρυθμό πιστωτικής επέκτασης 4% στη διετία 2024-2025.

Έτσι η Eurobank Equities, δίνει σύσταση αγορών (buy) για τις Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς και ανεβάζει τις τιμές-στόχους στα 2,23 ευρώ για την Alpha (από 2,03 ευρώ πριν), στα 8,25 ευρώ για την ΕΤΕ (από 7,46 ευρώ πριν) και στα 4,66 ευρώ για την Πειραιώς (από 4,3 ευρώ πριν).

Οι νέες τιμές δίνουν περιθώρια ανόδου σε σχέση με το κλείσιμο των μετοχών την περασμένη Παρασκευή, κατά 32% για την Εθνική Τράπεζα, κατά 41% για την
Τράπεζα Πειραιώς και κατά 43% για την Alpha Bank. Η Eurobank Equities αναφέρει ότι οι τραπεζικές μετοχές διαπραγματεύονται ακόμα με πολλαπλασιαστή κερδών P/E στο 5 για το 2024 και τιμή στο 0,6 της λογιστικής αξίας (P/TBV).

Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, οι τρέχουσες τιμές στο ταμπλό του Χ.Α. δεν αντικατοπτρίζουν την ανθεκτικότητα των εσόδων, τα επίπεδα κεφαλαίου και την προοπτική διανομής μερισμάτων καθώς και τη βελτιωμένη ποιότητα του ενεργητικού.

«Έχοντας αυτά κατά νου, πιστεύουμε ότι ο συνδυασμός των ακόμα συντηρητικών εκτιμήσεων (η απόδοση κεφαλαίων RoTE για το 2025 υπολογίζεται στο 11%), των ελκυστικών αποτιμήσεων και επερχόμενων καταλυτών (δηλαδή επαναφορά μερισμάτων, πλήρης αποεπένδυση του ΤΧΣ, συρρίκνωση των spreads των ελληνικών ομολόγων) συνιστούν μια συναρπαστική επενδυτική περίπτωση», τονίζει η Eurobank Equities. 

Επαναλαμβάνει τη σύσταση αγοράς για όλες τις τράπεζες, και αναβαθμίζει τις τιμές-στόχους με την Τράπεζα Πειραιώς να παραμένει η κορυφαία της επιλογή
δεδομένης της ισχυρής εκτέλεσης του επιχειρηματικού της σχεδίου και του ελκυστικού προφίλ κινδύνου-απόδοσης. Σε ότι αφορά τα καθαρά έσοδα από τόκους μετά από τη μεγάλη άνοδό τους πάνω από 50% το 2023 (+58% στο εννεάμηνο) η εστίαση των επενδυτών έχει σαφώς μετατοπιστεί στις προοπτικές για το 2024-2025, ειδικά ενόψει πιθανών μειώσεων επιτοκίων.

Παρά την επικείμενη κορύφωση των εσόδων στο τέταρτο τρίμηνο του 2023 ή στο πρώτο τρίμηνο του 2024, προβλέπει ανθεκτικότητα το 2024, υποστηριζόμενη από την πιστωτική αύξηση 4% ετησίως το 2024-2025), και τη χαμηλότερη από το αναμενόμενο μετακίνηση καταθέσεων σε προθεσμιακές καθώς την υπάρχουσα συρρίκνωση των περιθωρίων δανεισμού, τα οποία είναι πιθανό να απωθήσουν μια αξιοσημείωτη συρρίκνωση των καθαρών επιτοκιακών περιθωρίων (ΝΙΜ) το 2025.

Keywords
Αναζητήσεις
perithoria-anodou-apo-32-43-provlepei-gia-tis-trapezikes-metoches-i-eurobank.htm
Τυχαία Θέματα