Το ΧΑ και η επαφή, το rebalancing, η ΓΕΚ, και που είναι ο παπάς νο2

07:58 15/3/2024 - Πηγή: Emea.gr

Βρήκε ξανά την επαφή με τον εαυτό του το ΧΑ στις 1.417 μονάδες του Γενικού Δείκτη. Το ζήταγε άλλωστε τμήμα της αγοράς, έγινε λοιπόν. Δεν είναι και κανένα σοβαρό τεχνικό σημείο, ούτε έχει χαρακτηριστικά σταθερότητας, να το πούμε έτσι. Άλλωστε σήμερα πολλοί θα κοιτάζουν το FTSE.

Αλλά, η αγορά έχει σήμερα τρία θέματα που την απασχολούν με αυτήν ακριβώς τη σειρά:

Πρώτον, αν θα κάνει καλό καιρό κι αν θα μπορέσουν να φύγουν γρήγορα για τριήμερο.

Δεύτερον, το rebalancing. Το προηγούμενο ευνόησε την Τράπεζα

Πειραιώς και βοήθησε traders, βραχυχρόνιους και παπατζήδες με πολλά διαφορετικά βάθη στα πορτοφόλια, να φύγουν από τη μετοχή χωρίς να ανοίξει μύτη, ενώ αφαίρεσε πόντους από άλλες μετοχές. Θα επαναληφθεί το ίδιο;

Τρίτον, θα έχουμε το χρησμό της Moody’s, βράδυ Παρασκευής, με τους πάντες να αμολάνε καλούμπα.

Χθες, είπαμε μία ιστορία, με τον παπά, ξέρετε-που είναι ο παπάς- και θα ήθελα να θυμίσω τα βασικά σημεία της. Λέγαμε χθες:

«Αυτά τα swap χρησιμοποιούνται για να μη φαίνεσαι. Αγοράζεις πχ. από τη Goldman Sachs, swaps αντί για μετοχές ΔΕΗ. Προσέξτε τυχαίο παράδειγμα, έτσι; Εσύ είσαι αγοραστής, long. Ο οίκος είναι πωλητής, short. Πληρώνεις τόκους και απολαμβάνεις μερίσματα χωρίς φόρους, δεν φαίνεται το όνομά σου κλπ. Περνάς κάτω από τα ραντάρ, γιατί αυτά χρησιμοποιούνται πολύ για εξαγορές και δεν θέλεις να φαίνεται ότι μαζεύεις.

Θεωρητικά δεν απαιτείται φυσική παράδοση. Είναι μία εικονική αγοραπωλησία, αν δεν ζητηθούν στη λήξη οι μετοχές. Δηλαδή άμα τελειώσεις το συμβόλαιο, ο διακανονισμός είναι χρηματικός όπως λέει και το όνομα. Πληρώνεις τόκους, παίρνεις το κέρδος και το μέρισμα.

Επειδή όμως, όπως είπαμε χρησιμοποιούνται σε εξαγορές και θέλεις να πας στη Συνέλευση και να ρίξεις τη διοίκηση-λέμε τώρα- μπορεί να ζητήσεις φυσική παράδοση. Πως διασφαλίζεται ο πωλητής που είναι η GS; ΕΧΕΙ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΤΙΣ ΜΕΤΟΧΕΣ ΓΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΗ. Ή τις έχει ήδη και γι αυτό πήγε εκεί το εκάστοτε Helikon. Καλό, ε;

Και ξαφνικά, βλέπεις έναν παπατζή στη ΔΕΗ, να κάνει αντιστάθμιση, εδώ παπάς, εκεί παπάς, μία ανεβάζει μία κατεβάζει, πότε τις μετοχές, πότε τα μέσα και ξαφνικά χωρίς πώληση, χωρίς να πειραχθεί η μετοχή και να ανοίξει μύτη, η θέση εξαφανίζεται. «Που είναι ο παπάς»;

Υπάρχει καλύτερος για παρκάρισμα, ώστε να σβήσει το θέμα αναίμακτα από τη Goldman Sachs; Πάντως το Helikon πούλησε στις 5 Μαρτίου τις μετοχές Πειραιώς και μηδένισε, αλλά είχε κρατήσει κάποια swaps, τα οποία μετά έπεσαν κάτω του 5%.

Χθες η Goldman Sachs, γνωστοποίησε ότι μέσω 24 διαφορετικών εταιριών της, κατέχει ως αποτέλεσμα συναλλαγών στις 8 Μαρτίου, (τρεις ημέρες αργότερα δηλαδή), δικαιώματα ψήφου στην Πειραιώς:

- 41.874.079 δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν σε ισάριθμες μετοχές ήτοι 3,35%

- 17.208.121 ήτοι 1,38% δικαιώματα ψήφου προερχόμενα από χρηματοπιστωτικά μέσα (Securities Lending), και

- 23.540.196 ήτοι 1,88% δικαιώματα ψήφου προερχόμενα από χρηματοπιστωτικά μέσα (swaps).

Τα δικαιώματα ψήφου που κατέχει έμμεσα η «The Goldman Sachs Group, Inc» και προέρχονται από κοινές μετοχές και χρηματοπιστωτικά μέσα (Securities Lending και swaps) ανέρχονται συνολικά σε 82.622.396 ή σε ποσοστό 6,61% επί του συνόλου δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας.

Σε λίγο θα τα ψάχνουμε αυτά τα δικαιώματα και τις 24 εταιρίες της GS και θα έχουν χαθεί χωρίς να πάρουμε χαμπάρι.

Η Πειραιώς αναμένει τυφλές εντολές αγοράς σήμερα από το rebalancing. Αλλά με τον τρόπο που την έκλεισαν επίσης χθες, μοιάζει να της φύλαξαν και δυνάμεις. Μπορούσε και πιο πάνω, εύκολα, έτσι έδειχνε τουλάχιστον.

Εκείνη που ούτε κρατήθηκε αλλά ούτε και πιέστηκε ήταν η Εθνική. Στη Eurobank πάλι έγινε μία περιποιημένη συλλογή και μετά απελευθερώθηκε, ενώ και η Alpha Bank φάνηκε σα να φυλάει δυνάμεις και κρατήθηκε.

Η αγορά όμως χθες παρατηρούσε τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Δεν ανέβασαν αυτές την αγορά, για να ξέρουμε τι λέμε. Το βάρος τους είναι μικρό. Αλλά έχουν εξαιρετική συμπεριφορά, ένα καλό αναπτυξιακό σενάριο η ΓΕΚ και το σενάριο περνάει μέσα από το deal της Ενεργειακής. Δύο πολύ καλές εταιρίες, που τελευταία προσφέρουν αποδόσεις.

Η αγορά περιμένει ότι το πράγμα έχει προχωρήσει και το deal είναι πολύ κοντά. Οπότε αναμένουμε και μεταξύ των δύο ψηφίζουμε τη μαμά ΓΕΚ, γιατί προτιμάμε να είμαστε με τον επιχειρηματία που ξέρουμε, δηλαδή το Γιώργο Περιστέρη, που έχει το πλάνο μακράς πνοής και προσπαθεί να το φέρει εις πέρας.

Έχει εντυπωσιαστεί κανείς με τη φοβερή και πολύπλοκη μανούβρα που χρειάστηκε να γίνει για να πάρουν αμέσως μετοχές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι ξένοι επενδυτές; Τι χρειάστηκε να κάνει ο Γιώργος Περιστέρης; Αύξηση κεφαλαίου δάνειο μετοχών, ακύρωση μετοχών κλπ. Διότι ακούω και για ξένους που ήταν πωλητές, πότε; Το μήνα εισαγωγής του ΔΑΑ και του placement της ΓΕΚ;

Η αγορά λοιπόν έχει deals λέγαμε. Και ένα από αυτά που βγήκε ήταν της ENTERSOFT. Η οποία μας κουνάει ήδη το μαντήλι. Θα υποβληθεί δημόσια πρόταση, αλλά η Olympia ανακοίνωσε ότι έχει ήδη ποσοστό άνω του 90,9% και θα βγάλει την εταιρία από το ΧΑ. Και προφανώς θα προχωρήσει και σε συγχώνευση με τις άλλες εταιρίες.

H FanDuel δηλαδή η εταιρία με την οποία υπέγραψε συμφωνία υπεργολαβίας η INTRALOT,  και σχετική τροποποίηση της σύμβασης με τη Λοταρία της Washington, D.C. είναι ανερχόμενος δυνατός παίκτης στις ΗΠΑ και αλλού. Για παράδειγμα στην Ιρλανδία και Βρετανία, όπου έχει βάση και αντίστοιχα είναι εισηγμένος ο βασικός μέτοχος. Επίσης στην Αυστραλία.  Αμερικάνικο ποδόσφαιρο, ξέρετε με τα κράνη, χόκεϋ, ιπποδρομίες, νομίζω και NBA και φυσικά πάσης φύσεως διαδικτυακά καζίνο και fantasy.

Αν η συμφωνία πάει καλά μπορεί να φέρει κι άλλες. Η εταιρία αυτή είναι και στην Πενσυλβάνια, στο Νιού Τζέρσεϊ και αλλού. Σύμφωαν με την ανακοίνωση της NTRALOT, η FanDuel αναλαμβάνει όλα τα κόστη μετάβασης στο σύστημά της που θα καταβληθούν στη Λοταρία, καθώς και λειτουργικά κόστη που προηγούμενα επιβάρυναν τη Λοταρία. Η συμφωνία προβλέπει εγγυημένο ελάχιστο ετήσιο έσοδο για τη Λοταρία και την INTRALOT και χρήση όλων των εργαλείων υπεύθυνου παιχνιδιού της FanDuel.

Η συμφωνία αποσκοπεί στην καλύτερη ανάπτυξη των διαδικτυακών πωλήσεων μέσω της εμπειρίας της FanDuel σε εθνικό επίπεδο αλλά και σε γειτονικές Πολιτείες και, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Λοταρίας, αναμένεται αύξηση του εσόδου για την Washington, D.C., και για τις τοπικές επιχειρήσεις.

Keywords
Αναζητήσεις
to-cha-kai-i-epafi-to-rebalancing-i-gek-kai-pou-einai-o-papas-no2.htm
Τυχαία Θέματα