Βρετανικό δικαστήριο αποφάσισε ότι ο επιχειρηματίας Κρεγκ Ράιτ δεν είναι ο «πατέρας» του bitcoin

17:46 14/3/2024 - Πηγή: Emea.gr

Ο αυστραλός προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών Κρεγκ Ράιτ, που διεκδικούσε την «πατρότητα» του bitcoin, δεν είναι ο δημιουργός του ψηφιακού νομίσματος, έκρινε ένας δικαστής στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου.

Ο Ράιτ ισχυριζόταν εδώ και χρόνια ότι είναι ο «εφευρέτης» του κρυπτονομίσματος. Ελεγε ότι εκείνος ήταν ο συγγραφέας της ακαδημαϊκής εργασίας που δημοσιεύτηκε το 2008 και αποτέλεσε τον θεμέλιο λίθο για τη δημιουργία του bitcoin. Εκείνη η «λευκή βίβλος» έφερε την υπογραφή «Σατόσι Νακαμότο», όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters

«Κατέληξα

στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν συντριπτικές αποδείξεις με βάση τις οποίες ο Δρ Ράιτ δεν είναι το πρόσωπο που δημιούργησε το σύστημα bitcoin ούτε ο συγγραφέας του αρχικού κώδικα του λογισμικού bitcoin» ανέφερε ο δικαστής Τζέιμς Μέλορ, εξηγώντας ότι θα παρουσιάσει το πλήρες σκεπτικό της απόφασής του σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Δεν διευκρίνισε πότε θα γίνει αυτό.

Εναντίον του Ράιτ είχε προσφύγει η Crypto Open Patent Alliance (COPA), μια ένωση που ζητά να καταργηθούν οι πατέντες στον τομέα των κρυπτονομισμάτων, η οποία τον κατηγορούσε ότι παραποίησε τα στοιχεία για να αποδείξει τα λεγόμενά του. Η COPA ζητούσε από το δικαστήριο να κρίνει ότι ο Ράιτ δεν είναι ο Σατόσι και να σταματήσει ως εκ τούτου να μηνύει όσους εξορύσσουν κρυπτονομίσματα. Μέλη της COPA είναι και «βαριά ονόματα» του τομέα, όπως η πλατφόρμα συναλλαγών Coinbase και η εταιρεία Block που ειδικεύεται στις ψηφιακές πληρωμές.

Σύμφωνα με το Reuters, ο δικαστής δέχτηκε ότι ο 53χρονος επιχειρηματίας δεν είναι ο συγγραφέας της «λευκής βίβλου», ούτε το πρόσωπο που εμφανιζόταν με το ψευδώνυμο Σατόσι Νακαμότο κατά την περίοδο 2008-11, ο μυστηριώδης εφευρέτης, γνωστός ως «πατέρας του bitcoin».

Κατά τη διάρκεια της δίκης, που κράτησε περίπου ενάμιση μήνα, ο δικηγόρος της COPA Τζόναθαν Χιου είπε ότι «ο Δρ Ράιτ δεν κατάφερε να παρουσιάσει ούτε ένα επαληθεύσιμο και αξιόπιστο έγγραφο» που θα στήριζε τους ισχυρισμούς του.

Η COPA σκοπεύει τώρα να ζητήσει από τις βρετανικές εισαγγελικές Αρχές να εξετάσουν το ενδεχόμενο άσκησης ποινικής δίωξης στον Ράιτ για ψευδορκία και παρακώλυση της δικαιοσύνης.

Η απόφαση αυτή ενδέχεται να καθορίσει και την πορεία μιας άλλης υπόθεσης με ενάγοντες από τη μία τον Ράιτ και από την άλλη 26 προγραμματιστές – ιδιώτες και εταιρείες, όπως η πλατφόρμα Coinbase – τους οποίους κατηγορούσε ο επιχειρηματίας ότι καταπάτησαν τα πνευματικά δικαιώματά του.

Keywords
Αναζητήσεις
vretaniko-dikastirio-apofasise-oti-o-epicheirimatias-kregk-rait-den-einai-o-pateras-tou-bitcoin.htm
Τυχαία Θέματα