DBRS: Βελτιώνεται η φερεγγυότητα της Ελλάδας – Η δημοσιονομική υπευθυνότητα μειώνει το χρέος – Τα βαρίδια

Η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας απέναντι στις προκλήσεις, η αύξηση των επενδύσεων που αναμένεται να στηρίξει την ανάπτυξη αλλά και η αφοσίωση της Αθήνας στην δημοσιονομική υπευθυνότητα, που έχει μειώσει το χρέος κατά 35 ποσοστιαίες μονάδες από το 2020, βελτιώνουν τη φερεγγυότητα της Ελλάδας, σύμφωνα με την

Morningstar DBRS. Ωστόσο, η κληρονομιά της κρίσης επιβαρύνει την αξιολόγηση.

Στην έκθεσή του με τις προοπτικές των αξιολογήσεων διεθνώς για το 2024, ο οίκος προβλέπει ότι η ανάπτυξη των οικονομιών θα παραμείνει ασθενή ή θα εξασθενήσει περαιτέρω το 2024, όμως σημειώνει ότι η συνολική τάση των αξιολογήσεων είναι σταθερή.

Στην Ευρώπη, η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε το 2023, εν μέσω υψηλών τιμών της ενέργειας, αυξημένου κόστους δανεισμού και δομικών προκλήσεων, κυρίως στη Γερμανία. Για το 2024, η Morningstar DBRS περιμένει βελτίωση της ανάπτυξης, αλλά προειδοποιεί ότι αυτή θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα.

Τα εμπορικά ακίνητα χαρακτηρίζονται από τον οίκο σαν μια πιθανή εστία ρίσκου για το 2023 σε διεθνές επίπεδο, ενώ οι αναλυτές τονίζουν ότι οι ενδεχόμενες εντάσεις στο χρηματοοικονομικό σύστημα εξακολουθούν να τους ανησυχούν, καθώς οι τιμές των κατοικιών παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Ανθεκτική η ελληνική οικονομία

Η Morningstar DBRS αξιολογεί την Ελλάδα με BBB (low) και σταθερές προοπτικές, κάτι που στηρίζεται στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν ενισχύσει την ανθεκτικότητα της οικονομίας.

Η Ελλάδα εξακολουθεί να κάνει πρόοδο στην υλοποίηση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας,  το οποίο περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα ενισχύσουν την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, μειώνοντας το επενδυτικό χάσμα έναντι της υπόλοιπης Ευρωζώνης, σημειώνουν οι αναλυτές.

Ο οίκος εκτιμά ότι οι ευρωπαϊκοί πόροι θα συνεχίσουν να δίνουν κίνητρα για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανάπτυξη, στηρίζοντας παράλληλα την αύξηση των επενδύσεων με κεφάλαια τα οποία διοχετεύονται πάνω από το ενισχυμένο τραπεζικό σύστημα.

Πάντως, όπως τονίζει η Morningstar DBRS, η αξιολόγηση της Ελλάδας επιβαρύνεται από την οικονομική κληρονομιά της παρατεταμένης κρίσης, το πολύ υψηλό χρέος, τα ακόμα σημαντικά κόκκινα δάνεια και την υψηλή ανεργία.

Η δημοσιονομική υπευθυνότητα μειώνει το χρέος

Σύμφωνα με τον οίκο, οι ελληνικές αρχές θα παραμείνουν αφοσιωμένες στη δημοσιονομική υπευθυνότητα, διασφαλίζοντας ότι το χρέος θα παραμείνει σε καθοδική τροχιά.

Άλλωστε, όπως επισημαίνει, τα μέτρα στήριξης έναντι της ενεργειακής ακρίβειας δεν απέτρεψαν την εμφάνιση πρωτογενούς πλεονάσματος 0,1% του ΑΕΠ, με νέο πλεόνασμα 1,1% να αναμένεται για το 2023 και 2,1% για το 2024.

Στο πλαίσιο αυτό, το ελληνικό χρέος έχει μειωθεί κατά 35 ποσοστιαίες μονάδες από το υψηλό του, το 2020, με τις 23 ποσοστιαίες μονάδες από αυτή τη μείωση να καταγράφονται το 2022.

«Η σημαντική βελτίωση στα δημόσια οικονομικά και το χρέος ενισχύεται από την ισχυρή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για την υλοποίηση ενός δημοσιονομικά συνετού σχεδίου», αναφέρουν οι αναλυτές.

Οι παράγοντες που βελτιώνουν τη φερεγγυότητα

Η ελληνική οικονομία εμφανίζεται ανθεκτική, με συνεχιζόμενη βελτίωση στην αγορά εργασίας, ισχυρή κατανάλωση και ανάκαμψη του τουριστικού τομέα. Καθώς το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας συνεχίζει να υλοποιείται, οι επενδύσεις αναμένεται να παραμείνουν μια σημαντική πηγή ανάπτυξης, αν και η Morningstar DBRS εντοπίζει εξωτερικούς κινδύνους.

Η βελτίωση της φερεγγυότητας είναι επίσης αποτέλεσμα της ενισχυμένης συνεργασίας με την ΕΕ και τους θεσμούς του ευρωσυστήματος, λόγω της δημοσιονομικής προσαρμογής και των μεταρρυθμίσεων.

Συνεπώς, τονίζει ο οίκος, η Ελλάδα εξακολουθεί να ωφελείται από την ισχυρή στήριξη και τα οφέλη στη χρηματοδότηση σε εποχές κρίσης, ειδικά με τα νέα εργαλεία της ΕΕ, τα οποία έχουν εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια.

Keywords
Αναζητήσεις
dbrs-veltionetai-i-ferengyotita-tis-elladas--i-dimosionomiki-ypefthynotita-meionei-to-chreos--ta-varidia.htm
Τυχαία Θέματα