“Οχι” του ΤΑΙΠΕΔ στο αίτημα παράτασης του διαγωνισμού της Εγνατίας Οδού

Την συνέχιση του διαγωνισμού για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού με την υποβολή δεσμευτικών προσφορών και από τις άλλες δύο κοινοπραξίες αποφάσισε το ΤΑΙΠΕΔ. Το διοικητικό συμβούλιο απέρριψε το αίτημα της Ελλάκτωρ να παραταθεί για ένα μήνα ο διαγωνισμός προκειμένου να καταθέσει προσφορά η ΆΚΤΩΡ Παραχωρήσεις.

Κατόπιν αυτών ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί κανονικά την 1 Απριλίου, αν δεν προχωρήσει

σε δικαστική προσφυγή η εταιρεία με την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων για να μπλοκάρει την διαδικασία.

Η Άκτωρ Παραχωρήσεις επικαλέστηκε τον αιφνιδιασμό της από την Ισπανική ROADIS, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες ενημέρωσε γραπτώς την εταιρεία για την απόσυρση του ενδιαφέροντος μόλις την περασμένη εβδομάδα.

O διαγωνισμός για την Εγνατία, παρατάθηκε με απόφαση ΤΑΙΠΕΔ στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς, μετά την προσφυγή στο ΣτΕ των δύο υποψηφίων. Το ανώτατο δικαστήριο είχε κάνει δεκτά τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει οι κοινοπραξίες ΑΚΤΩΡ –Roadis και Mυτιληναίος – Vinci, μέχρι την εκδίκαση της κύριας προσφυγής. To ΤΑΙΠΕΔ για να μην παγώσει ο διαγωνισμός αποφάσισε τότε με την θέλησή του, να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Δ’ Τμήματος αναστολών και να δώσει τη δυνατότητα και στις δύο κοινοπραξίες που είχαν μείνει εκτός του διαγωνισμού, να καταθέσουν προσφορά την 1 Απριλίου.

Ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες συμβάσεις οδικών έργων, η οποία παραχωρείται για περίοδο 35 ετών. Η σύμβαση περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του αυτοκινητόδρομου μήκους 670 χιλιομέτρων και τους τρεις κάθετους οδικούς άξονες (Σιάτιστα – Ιεροπηγή Κρυσταλλοπηγή, Χαλάστρα – Εύζωνοι και ΘεσσαλονίκηΣέρρες – Προμαχώνας)για 35 χρόνια.

Εκτός από την είσπραξη των διοδίων, ο ανάδοχος θα έχει έσοδα από την εκμετάλλευση Σταθμών Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) αλλά και των παρόδιων εκτάσεων του αυτοκινητόδρομου από κοινού με όλα τα περιουσιακά δικαιώματα, υλικά και άυλα, που σχετίζονται με τον οδικό άξονα.

Keywords
Τυχαία Θέματα