Γάζα: Άρνηση συνεργασίας της Αιγύπτου με το Ισραήλ για το πέρασμα της Ράφα – Πάνω από 150.000 οι νέοι εκτοπισμένοι

Η Αίγυπτος αρνήθηκε να συνεργαστεί με το Ισραήλ για την είσοδο βοήθειας στη Γάζα από το πέρασμα της Ράφα λόγω της «απαράδεκτης κλιμάκωσης» από την πλευρά του Ισραήλ, μετέδωσε το αιγυπτιακό τηλεοπτικό δίκτυο Alqahera News satellite, επικαλούμενο έναν ανώτερο αξιωματούχο.

Ο ισραηλινός στρατός ζήτησε νωρίς σήμερα από τους κατοίκους και άλλων

συνοικιών της Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, να απομακρυθούν από εκεί και να μετακινηθούν στη «διευρυμένη ανθρωπιστική περιοχή» στην αλ Μαουάσι, σύμφωνα με ανάρτηση που έκανε στο Χ εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων.

Την ίδια ώρα η Λουίζ Γουότεριτζ, εκπρόσωπος της UNRWA δήλωσε πως «όπου κι αν κοιτάξεις τώρα στη δυτική Ράφα σήμερα το πρωί, οι οικογένειες μαζεύουν τα πράγματά τους. Οι δρόμοι είναι πολύ πιο άδειοι».

«Η UNRWA υπολογίζει ότι 150.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τώρα τη Ράφα», πρόσθεσε.

«Έχουν εκδοθεί εντολές εκκένωσης σε νέες περιοχές προς την κεντρική Ράφα στη νότια Γάζα και την Τζαμπαλία στη Βόρεια Γάζα», είπε η Γουότεριτζ, αναφερόμενη σε οδηγίες του ισραηλινού στρατού το πρωί του Σαββάτου.

Το Ισραήλ επιτέθηκε στη Λωρίδα της Γάζας ως αντίποινα για μια διασυνοριακή εισβολή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 που σκότωσε περίπου 1.200 ανθρώπους.

Σχεδόν 35.000 Παλαιστίνιοι, οι περισσότεροι από τους οποίους γυναίκες και παιδιά, έχουν σκοτωθεί από τότε και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές. Τεράστιες εκτάσεις της Γάζας ήταν επίσης ερειπωμένες εν μέσω ενός ακρωτηριασμένου αποκλεισμού τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης.

Πριν από την χερσαία επίθεσή τους, οι ισραηλινές δυνάμεις εξέδωσαν αυτή την εβδομάδα εντολές εκκένωσης 100.000 ανθρώπων στην ανατολική Ράφα, όπου ζουν περίπου 1,4 εκατομμύρια εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.

Το Ισραήλ κατηγορείται για γενοκτονία στο Διεθνές Δικαστήριο. Μια προσωρινή απόφαση τον Ιανουάριο ανέφερε ότι είναι «εύλογο» ότι το Τελ Αβίβ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα, διατάσσοντάς το να σταματήσει τέτοιες ενέργειες και να λάβει μέτρα για να εγγυηθεί ότι παρέχεται ανθρωπιστική βοήθεια σε αμάχους.

Η Νότια Αφρική ζήτησε την Παρασκευή από το ICJ να διατάξει το Ισραήλ να αποσυρθεί από τη Ράφα ως μέρος πρόσθετων έκτακτων μέτρων για τον πόλεμο.

Keywords
Τυχαία Θέματα