«Είναι εξωφρενικό αυτό που έκανε!» – Έξαλλος με τη Eurovision μέχρι και ο Μαργαρίτης Σχοινάς

Την έντονη δυσαρέσκειά του εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, για την απόφαση της EBU μην επιτραπούν οι σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Eurovision που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (11/05) στο Μάλμε της Σουηδίας, στον δημοφιλέστερο μουσικό διαγωνισμό της Ευρώπης, την ώρα που ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις ευρωεκλογές του 2024.

Ο Έλληνας αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για τον «ευρωπαϊκό τρόπο ζωής» ανέφερε πως η EBU απαγόρευσε στους θεατές να εισέλθουν στο Malmö Arena

με την ευρωπαϊκή σημαία, η οποία αντιπροσωπεύει όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ από το 1986, καθώς οι μόνες σημαίες που επιτρέπονταν ήταν εκείνες των συμμετεχουσών χωρών και της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

«Είναι εξωφρενικό αυτό που έκανε η EBU» είπε ο αντιπρόεδρος χαρακτηρίζοντας ως «άστοχη» την απόφαση αποκλεισμού σημαιών στον διαγωνισμό της Eurovision. «Δεν μπορώ να βρω λογική εξήγηση γιατί το κάνει αυτό η EBU. Και τι εξυπηρετεί αυτό; Λιγότερο από έναν μήνα από τις ευρωεκλογές, ποιος κερδίζει από την απαγόρευση της σημαίας της ΕΕ από τη Eurovision; Μόνο οι ευρωσκεπτικιστές και οι εχθροί της Ευρώπης» είπε στο Politico ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Ο Σχοινάς είπε ότι θα θέσει το θέμα στη διοίκηση της EBU: «Θα μιλήσω μαζί τους. Δεν θα το αφήσω αυτό να περάσει. Θα αναζητήσω εξηγήσεις και διευκρινίσεις» ολοκλήρωσε.

«Η Eurovision είναι πρωτίστως μια γιορτή της ευρωπαϊκής ενότητας, της διαφορετικότητας και των ταλέντων της Ευρώπης. Η ευρωπαϊκή σημαία είναι σύμβολο αυτού. Σε λιγότερο από ένα μήνα πριν από τις ευρωεκλογές, δεν πρέπει να υπάρχει κανένα εμπόδιο, μικρό ή μεγάλο, στον εορτασμό αυτού που ενώνει τους Ευρωπαίους», έγραψε επίσης στην πλατφόρμα Χ με αφορμή την απαγόρευση σημαιών της ΕΕ.

Θέση για το ζήτημα της απαγόρευσης της ευρωπαϊκής σημαίας στον διαγωνισμό πήρε και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επίσης επέκρινε την κίνηση της EBU, λέγοντας: «Είναι σίγουρα λυπηρό να απαγορεύεται η σημαία που είναι η σημαία όλων των μελών της ΕΕ και άλλων μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης που συμμετέχουν στον διαγωνισμό και συχνά κυματίζει δίπλα εθνικές σημαίες σε δημόσια κτίρια».

Τι υποστήριξε η EBU

Η EBU υποστήριξε ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στην πολιτική της και ότι ήταν «η ίδια με το 2023».

Όπως και στις προηγούμενες διοργανώσεις, έτσι και τώρα οι θεατές μπορούσαν να έχουν τη σημαία των χωρών τους και εκείνη του ουράνιου τόξου της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική, καθώς σε βίντεο από την περσινή χρονιά, εύκολα εντοπίζει κάποιος θεατής σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις εξέδρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα