Ρωσία: Γιατί ο Πούτιν έδιωξε τον Σοϊγκού από το υπουργείο Άμυνας – Τι θέλει να πετύχει

Λίγες ημέρες μετά την ορκωμοσία του, ο Βλαντίμιρ Πούτιν «καρατόμησε» τον στενό συνεργάτη του Σεργκέι Σοϊγκού από την καρέκλα του υπουργού Άμυνας στην οποία καθόταν από το 2012.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρότεινε τον Αντρέι Μπελούσοφ, πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, για νέο υπουργό Άμυνας ενώ ο 68χρονος Σοϊγκού πρόκειται να διοριστεί γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.

Στο σημείο αυτό, πολλού είναι όσοι αναρωτιούνται για την συγκεκριμένη κίνηση του Ρώσου προέδρου και συγκεκριμένα πού αποσκοπεί, δεδομένου

ότι ο Σεργκέι Σοϊγκού έχει διαδραματίσει βασικό ρόλο στον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία..

Γιατί έδιωξε τον Σοϊγκού

Ο Σεργκέι Σοϊγκού έχει στενούς δεσμούς με τον πρόεδρο Πούτιν, τον οποίο συχνά παίρνει μαζί του σε αλιευτικά ταξίδια στην πατρίδα του, τη Σιβηρία.

Του δόθηκε το χαρτοφυλάκιο της άμυνας παρά το γεγονός ότι δεν έχει στρατιωτικό υπόβαθρο, γεγονός που εξόργισε ορισμένα από τα ανώτατα στελέχη του.

BREAKING:

Putin fires Defense Minister Sergei Shoigu

The war in Ukraine isn’t going great pic.twitter.com/N5NheZqkaO

— Visegrád 24 (@visegrad24) May 12, 2024

Πολιτικός μηχανικός στο επάγγελμα, ο Σοϊγκού έγινε γνωστός ως επικεφαλής του υπουργείου εκτάκτων αναγκών και αντιμετώπισης καταστροφών τη δεκαετία του 1990.

Ως υπουργός Άμυνας φαινόταν συχνά εκτός των δυνατοτήτων του, ιδίως μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από δύο και πλέον χρόνια, λέει ο αναλυτής του BBC Europe Danny Aeberhard.

Το 2023, ο Σοϊγκού ενεπλάκη σε μια δημόσια διαμάχη με τον επικεφαλής των μισθοφόρων του Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν σχετικά με τη διεξαγωγή του πολέμου από τη Ρωσία.

Ο στόχος του Πούτιν

Ο Πριγκόζιν, ο οποίος ηγήθηκε μιας βραχύβιας ανταρσίας κατά της Μόσχας, κατηγόρησε τον Σοϊγκού ότι είναι «βρωμιάρης» και «ηλικιωμένος κλόουν» σε ηχητικά μηνύματα που έγιναν viral.

Ο Πριγκόζιν μετά από τις πρώτες σημαντικές ήττες στον πόλεμο με την Ουκρανία, έφτασε στο σημείο να ζητά ανοιχτά από τον Ρώσο Πρόεδρο την αποπομπή του υπουργού Άμυνας.

Ο αρχηγός των μισθοφόρων πέθανε σε αεροπορικό δυστύχημα ενώ πετούσε από την Αγία Πετρούπολη στη Μόσχα τον Αύγουστο του 2023. Το Κρεμλίνο αρνήθηκε ότι το ίδιο έφταιγε.

Ο συντάκτης του BBC στη Ρωσία, Steve Rosenberg, δήλωσε ότι η αντικατάσταση τουΣοϊγκού δεν αποτέλεσε έκπληξη, καθώς η θέση του είχε αποδυναμωθεί και υπήρχε συζήτηση εδώ και αρκετό καιρό ότι θα μπορούσε να χάσει τη θέση του. Η εκστρατεία της Ρωσίας στην Ουκρανία μαστίζεται από στρατιωτικές αποτυχίες και μεγάλες απώλειες σε άνδρες και υλικό.

Η απομάκρυνση του υπουργού Άμυνας ξεκαθαρίζει στο εσωτερικό το ποιος «έφταιγε» για την απόλυτη αποτυχία στον πόλεμο με την Ουκρανία.

Ποιος είναι ο αντικαταστάτης του Σοϊγκού

Ο προτεινόμενος αντικαταστάτης του Σοϊγκού ο Μπελούσοφ, είναι οικονομολόγος με μικρή στρατιωτική εμπειρία και θα αποτελέσει έκπληξη για ορισμένους.

Αλλά κατά την άποψη άλλων αναλυτών, η κίνηση αυτή δείχνει ότι ο πρόεδρος Πούτιν επιδιώκει να ευθυγραμμίσει τη ρωσική οικονομία στενότερα με την πολεμική προσπάθεια.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι ο προτεινόμενος διορισμός ενός πολίτη έδειξε ότι ο ρόλος του υπουργού Άμυνας απαιτεί «καινοτομία».

Είπε ότι η Ρωσία μοιάζει περισσότερο με τη Σοβιετική Ένωση στα μέσα της δεκαετίας του 1980, όταν ένα υψηλό ποσοστό του ΑΕΠ πήγαινε σε στρατιωτικές δαπάνες.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η αλλαγή είναι λογική επειδή η Ρωσία πλησιάζει σε μια κατάσταση όπως η Σοβιετική Ένωση στα μέσα της δεκαετίας του 1980, όταν οι στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές αντιπροσώπευαν το 7,4% των κρατικών δαπανών.

Ως αποτέλεσμα, ήταν απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι οι στρατιωτικές δαπάνες ενσωματώνονται καλύτερα στη συνολική οικονομία της Ρωσίας, πρόσθεσε.

«Αυτός που είναι πιο ανοιχτός στις καινοτομίες είναι αυτός που θα είναι νικητής στο πεδίο της μάχης», είπε.

Η τοποθέτηση ενός οικονομολόγου ως υπουργού Άμυνας αντανακλά τις μεταβαλλόμενες προτεραιότητες του Κρεμλίνου, λέει ο Steve Rosenberg. Η ρωσική οικονομία βρίσκεται σε πολεμική βάση τώρα, οπότε είναι ζωτικής σημασίας το υπουργείο Άμυνας να έχει αρκετά χρήματα για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο.

Ποιος είναι στον στενό κύκλο του Πούτιν και διευθύνει τον πόλεμο;

Σύμφωνα με ανώνυμους κυβερνητικούς αξιωματούχους που επικαλείται η ανεξάρτητη ρωσική ιστοσελίδα The Bell, ο κ. Μπελούσοφ θεωρείται «σκληρός υπερασπιστής του κράτους, ο οποίος πιστεύει ότι η Ρωσία είναι περικυκλωμένη από εχθρούς».

Όπως και ο πρόεδρος Πούτιν, ο Μπελούσοφ βρίσκεται κοντά στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία. Λέγεται ότι είναι λάτρης των πολεμικών τεχνών -όπως και ο πρόεδρος Πούτιν- ο οποίος ασχολήθηκε με το καράτε και το ρωσικό άθλημα μάχης sambo στα νιάτα του.

Ο Μπελούσοφ πιστεύει ότι «η Ρωσία είναι περικυκλωμένη από εχθρούς».

Πριν γίνει αναπληρωτής πρωθυπουργός, εργάστηκε για αρκετά χρόνια ως βοηθός του κ. Πούτιν. Πριν από αυτό, ήταν υπουργός οικονομικής ανάπτυξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν το μόνο μέλος του οικονομικού περιβάλλοντος του προέδρου που υποστήριξε την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.

Ο κ. Πούτιν ορκίστηκε πρόεδρος για πέμπτη φορά την περασμένη Τρίτη, αφού κέρδισε τις πρόσφατες εκλογές στη Ρωσία με ποσοστό 87% των ψήφων και χωρίς να αντιμετωπίσει αξιόπιστους αντιπάλους. Ηγείται της Ρωσίας από τον Μάιο του 2000.

Keywords
Τυχαία Θέματα