Eurogroup: Τελειώστε με το αασφαλιστικό για να έρθει η αξιολόγηση

Ένα Eurogroup στο οποίο η Ελλάδα δεν ήταν το κεντρικό και δύσκολο θέμα συζήτησης αποδείχθηκε το σημερινό, με τον πρόεδρό του Γερούν Ντάισελμπλουμ, να αναφέρεται με θετικό τρόπο για τη χώρα μας, ενώ ήταν το τέταρτο στη σειρά θέμα το οποίο συζήτησαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει πρώτα να υπάρξει συμφωνία τόσο για τη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα όσο και στη μορφή που

θα έχει το νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων προκειμένου να υπάρξει ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Εξέφρασε, πάντως, την άποψη ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος και κυρίως πολύ καλή συνεργασία μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών.

Όπως τόνισε «όπως γνωρίζεται οι επικεφαλής των θεσμών ήταν στην Αθήνα. Ενημερωθήκαμε ότι υπάρχει πολύ καλή συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών και έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος. Παρά ταύτα παραμένουν ορισμένα θέματα τα οποία θα πρέπει να εξετασθούν περαιτέρω, όπως είναι η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα αλλά και το νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων. Πρόκειται για δύο θέματα στα οποία θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση εφαρμογής του προγράμματος».

Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί, εμφανίστηκε ελαφρώς πιο συγκρατημένος, τονίζοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να ολοκληρωθούν ακόμη και εάν είναι δύσκολες τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

«Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε τεχνικό επίπεδο. Μόλις ολοκληρωθούν και υπάρξει συμφωνία σε ορισμένα θέματα, αν και γνωρίζω ότι ορισμένες μεταρρυθμίσεις είναι πολύ δύσκολες, κοινωνικά και πολιτικά, όπως αυτή του ασφαλιστικού. Θα πρέπει, όμως, να ολοκληρωθούν, ώστε να υπάρξει και η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος. Εμείς θα εργαστούμε όσο καλύτερα μπορούμε προκειμένου να υπάρξει επιτυχής κατάληξη», υπογράμμισε.

Αναφορικά με την ελληνική οικονομία, εκτίμησε ότι, εφόσον εφαρμοστούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, θα κατορθώσει να επιστρέψει σε θετική πορεία, στο β' εξάμηνο του 2016.

Αναφορικά με το ποια είναι τα βασικά προβλήματα που υπάρχουν μεταξύ Ελλάδας και δανειστών και απατώντας σε αντίστοιχη ερώτηση ο κ. Μοσκοβισί υποστήριξε ότι «πρέπει να έχουμε περισσότερα στοιχεία για το δημοσιονομικό κενό και πως αυτό θα καλυφθεί. Αυτό ακριβώς εξετάζουν τα τεχνικά κλιμάκια, προκειμένου να επιστρέψουν οι επικεφαλής των θεσμών. Δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την επιστροφή των θεσμών, ούτε με τις διαπραγματεύσεις που έγιναν. Ήταν τόσο καλές όσο μπορούσαν να πάνε. Αναμένουμε να υπάρξει ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν από το Πάσχα».

Στο σημείο αυτό ο κ. Μοσκοβισί κλήθηκε να διευκρινίσει... σε ποιο Πάσχα αναφέρεται, σε αυτό της Καθολικής ή της Ορθόδοξης Εκκλησίας και διευκρίνισε ότι αφορά το «Πάσχα που γιορτάζεται στις Βρυξέλλες», προφανώς δηλαδή το Πάσχα των Καθολικών που είναι στα τέλη Μαρτίου.

Για σημαντική πρόοδο στο θέμα των διαπραγματεύσεων μίλησε και ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, τονίζοντας, όμως, ότι πρέπει ακόμη να γίνουν αρκετά. Προσέθεσε ακόμη ότι ορισμένα μεγέθη -όπως τα έσοδα του προϋπολογισμού - είναι καλύτερα του αναμενόμενου.

Keywords
Τυχαία Θέματα