M. Mόντι: Η Ευρώπη οδηγείται στη διάλυση

Για πρώτη φορά σε μια μακρά ακαδημαϊκή και πολιτική ζωή του, η οποία διήλθε μέσα από το ευρωπαϊκό εγχείρημα, ο Mario Monti, σε συνέντευξη που έδωσε στο Politico, δηλώνει ότι φοβάται πως ένας συνδυασμός από ηθικά «διεφθαρμένες» εθνικές πολιτικές, από διαρθρωτικά κενά στη μηχανή Βρυξέλλες και εξωτερικές κρίσεις μπορεί να προκαλέσουν την κατάρρευση της ΕΕ.

«Η ΕΕ διέρχεται μια κρίση που με οδηγεί, όπως και άλλους, να εξετάσουμε στο κατά πόσο δεν είμαστε σε

κατεύθυνση προς διάλυση», δήλωσε ο M. Monti.

Όπως τόνισε πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, «η ΕΕ δεν έχει χτυπηθεί ποτέ πριν από ένα τέτοιο μεγάλο αριθμό διαφορετικών κρίσεων τέτοιας βαρύτητας», αναφερόμενος στο πρόβλημα του προσφυγικού, την άνοδο της τρομοκρατίας και την επίμονη οικονομική δυσπραγία της Ένωσης. «Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι, παρόλο που η ΕΕ έχει αναπτύξει η ίδια ιστορικά μέσα από μια διαδικασία κρίσης την αντιμετώπιση της κρίσης και την εξέλιξη, αυτή τη φορά μπορεί να μην συμβεί» αυτό», συνέχισε.

«Εκτιμώ ότι το σημείο καμπής ήταν η οικονομική κρίση, η οποία συνέπεσε με τη γαλλική Προεδρία του 2008», είπε ο κ. Monti. «Το πρόβλημα ήταν η διάσωση των τραπεζών αλλά και η διάσωση ακόμη και κρατών σε κάποιο βαθμό. Αυτό έπρεπε να είχε γίνει με χρήματα από τα κράτη μέλη και όχι από τον περιορισμένο προϋπολογισμό της ΕΕ», τονίζει.

Keywords
Τυχαία Θέματα