Tι δείχνει η σχέση χρυσού/πετρελαίου

Η τιμή του πετρελαίου σε σχέση με μία ουγγιά χρυσού είναι στο χαμηλότερο σημείο της εδώ και δεκαετίες, πράγμα που ανησυχεί αναλυτές για πιθανή οικονομική κρίση.

Tο ονομαζόμενο και gold/oil ratio, δείχνει το χάσμα την τιμή μεταξύ των δύο εμπορευμάτων, το οποίο έχει μεγαλώσει από την αρχή της χρονιάς.

Την περασμένη Πέμπτη η σχέση χρυσού/πετρελαίου έφτασε στα 47 βαρέλια η ουγγιά, από τα 42 το μεσημέρι της Τρίτης και ενώ ο μέσος όρος 30τιας είναι στα 17 βαρέλια.

"Η συγκεκριμένη σχέση είναι πολύ σημαντική

αφού προέβλεψε όλες της προηγούμενες κρίσεις", σημειώνει σε σχόλιό του ο Nour Al Hammoury , επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής στην ADS Securities.

Ένας από τους λόγους που το χάσμα στη σχέση χρυσού/πετρελαίου ενισχύεται ανά περιόδους οικονομικών κρίσεων είναι επειδή οι τιμές του πετρελαίου έχουν την τάση να σημειώνουν πτώση όταν η οικονομική ανάπτυξη είναι ασθενής και οι επενδυτές ανησυχούν για το μέλλον, ενώ ο χρυσός ευνοείται από αυτό το περιβάλλον ανασφάλειας.

Η σχέση των δύο commodities ήταν την Πέμπτη στο υψηλότερο επίπεδό της από την δεκαετία του '70, όπως και απεικονίζεται στον πίνακα του Macrotrends.net.

Οι τιμές του χρυσού έχουν σημειώσει άνοδο 15% στον χρόνο, ενώ η Goldman Sachs προβλέπει πτώση στα 1.100 δολάρια τους επόμενους μήνες.

Την ίδια περίοδο η τιμή του πετρελαίου έχει καταγράψει πτώση 21%.

Δείτε το gold/oil ratio σε σύγκριση με τον δείκτη φόβου VIX VIX.

Keywords
Τυχαία Θέματα