Ανακάμπτουν από τα χαμηλά 15 μηνών οι ευρωπαϊκές αγορές ενόψει ΕΚΤ

Ανοδική αντίδραση για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τη μεγαλύτερη πτώση από τον Αύγουστο, καθώς οι επενδυτές στρέφονται προς την σημερινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η πρώτη για το 2016.

Αν και οι αναλυτές δεν περιμένουν καμία δράση από την ΕΚΤ, η κεντρική τράπεζα θα ξεκινήσει

ξανά το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που είχε σταματήσει για την περίοδο των γιορτών, ενώ η προσοχή θα είναι στραμμένη και στα σχόλια του επικεφαλής της, Μάριο Ντράγκι, για την πορεία των επιτοκίων το προσεχές διάστημα.

«Οι αγορές θα αναζητήσουν σημάδια για το πώς θα αντιδράσει η ΕΚΤ στην νέα πτώση του πετρελαίου, τις συνεχείς αναταράξεις στις κινεζικές αγορές και την έντονη μεταβλητότητα», υποστηρίζει ο οικονομολόγος της Oxford Economics, Ben May.

Μετά την έντονη μεταβλητότητα στις ασιατικές αγορές, η οποία μεταδόθηκε στις παγκόσμιες χρηματαγορές, η συνεδρίαση της ΕΚΤ αποτελεί μια καλή ευκαιρία για να αποσπάσει την προσοχή από το ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα.

Ο Stoxx Europe 600 ενισχύεται 1%, με όλους τους επιμέρους δείκτες να ενισχύονται με εξαίρεση τις τράπεζες που υποχωρούν με «οδηγό» την γερμανική Deutsche Bank AG.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης έχει υποχωρήσει κατά 3,2% σε νέα χαμηλά από τον Οκτώβριο του 2014, έχοντα εισέλθει σε bear market από την προηγούμενη εβδομάδα. Για το 2016 ο δείκτης έχει υποχωρήσει κατά 12%.

Ο FTSE 100 καταγράφει άνοδο 0,62% στις 5.708 μονάδες, ο DAX ενισχύεται 0,28% στις 9.417 μονάδες, ο CAC 40 κινείται με κέρδη 0,46% στις 4.143 μονάδες, ο IBEX με άνοδο 1% στις 8.364 μονάδες και ο FTSE MIB με άνοδο 1,14% στις 18.173 μονάδες.

Έντονη ανησυχία συνεχίζει να προκαλεί ο τραπεζικός κλάδος της Ιταλίας, που έχει «χάσει» το 24% της αξίας του από τις αρχές του έτους με τους επενδυτές να στρέφουν το βλέμμα στα κόκκινα δάνεια, εν μέσω μάλιστα των αυξανόμενων φόβων για την παγκόσμια ανάπτυξη στις χρηματαγορές.

Ήταν η περίπτωση της Monte dei Paschi, της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της Ιταλίας που αποδείχθηκε και η πλέον ευάλωτη από τις μεγαλύτερες τράπεζες, που βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της μεγάλης πτώσης των τραπεζικών μετοχών. Η εν λόγω τράπεζα είδε να εξαφανίζεται το 59% της αγοραίας αξίας της από τα τέλη του 2015.

Στο πεδίο των μετοχών, ενδεικτικά, η Pearson Plc ενισχύεται 5,2% μετά την ανακοίνωση ότι σκοπεύει να περικόψει περίπου 4.000 θέσεις εργασίας, δηλαδή περίπου το 10% του προσωπικού της.

Η Logitech International SA ενισχύεται κατά 7% μετά την ανακοίνωση ότι αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για τις πωλήσεις και τα κέρδη του 2016.

Η St. James's Place Plc καταγράφει άνοδο 1,2% μετά την ανακοίνωση ότι αύξησε τα επενδυτικά της κεφάλαια κατά 20%.
Ωστόσο, πτώση 5,8% καταγράφει η Deutsche Bank μετά την ανακοίνωση ζημιών 6,7 δισ. ευρώ για το 2015 κυρίως εξαιτίας προστίμων τα οποία ανέρχονται πάνω από 5 δισ. ευρώ ετησίως.

Η Marine Harvest ASA υποχωρεί κατά 2,6% μετά την ανακοίνωση πτώσης της κερδοφορίας το δ' τρίμηνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα