Απώλειες για το πετρέλαιο – Κάλεσμα OPEC για μείωση των αποθεμάτων

Σε πτωτική τροχιά εκ νέου το πετρέλαιο που δεν κατάφερε να κρατήσει τα κέρδη μετά τις δηλώσεις Ντράγκι της ΕΚΤ για πιθανά νέα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης, που το έφεραν να διαπραγματεύεται πάνω από τα 32 δολάρια το βαρέλι, δεδομένων και των άσχημων καιρικών συνθηκών που αύξησαν τη ζήτηση στο βόρειο ημισφαίριο. Ορισμένοι επενδυτές ακόμη εικάζουν ότι η κεντρική τράπεζα

της Ιαπωνίας, Bank of Japan, ίσως να προχωρήσει σε αύξηση του προγράμματος αγοράς assets στη συνεδρίασή της στα τέλη Ιανουαρίου.

Νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 10:16 το πετρέλαιο τύπου Brent έχανε 67 σεντς και υποχώρησε στα 31,51 δολ/βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό έχασε 58 σεντς, υποχωρώντας στα 31,61 δολ/βαρέλι.

Αυτή την ώρα, το πετρέλαιο τύπου WTI είναι στα 31,41 δολάρια, υποχωρώντας κατά 0,78%, ενώ το Brent είναι στα 31,58 δολάρια με πτώση 0,60%.

«Ο κόσμος παίρνει τα κέρδη μετά από μια τεράστια αύξηση. Ο άλλος παράγοντας (πτώσης) θα έρθει από το γεγονός ότι η αγορά εξακολουθεί να είναι σε απαισιόδοξη διάθεση, ενώ η αγορά έχει υπερπροσφορά», αναφέρει ο Daniel Ang, αναλυτής της Phillip Futures.

Ειδικότερα, περί τις 11:15 π.μ. ώρα Ελλάδος, η τιμή του πετρελαίου Brent σημειώνει πτώση κατά 3,40%, στα 31,75 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό υποχωρεί κατά 3,60%, στα 31,05 δολάρια το βαρέλι.

Η παραγωγή του Ιράκ έσπασε ρεκόρ τον Δεκέμβριο, λόγω αυξημένης παραγωγής, ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου πετρελαίου, Asim Jihad, στο Reuters.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Saudi Aramcο, Khalid al-Falih, ανέφερε σήμερα ότι ο δημόσιος πετρελαϊκός κολοσσός δεν θα μειώσει τη νέα του επένδυση σε παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου παρά την περιστολή των δαπανών, λόγω των χαμηλών τιμών του πετρελαίου.

Παράλληλα, ο επικεφαλής του OPEC στην Ινδονησία είπε ότι η υποστήριξη των χωρών μελών του OPEC που εξάγουν πετρέλαιο, σε ό,τι αφορά την αύξηση των τιμών του αργού, είναι χαμηλή, με μόνο μια χώρα του OPEC να ζητά συνάντηση εκτάκτου ανάγκης για το θέμα.

Νωρίτερα, μέσα στη μέρα το Brent έκανε ράλι αγγίζοντας και τα 32,81 δολάρια, ενώ το αμερικανικό αργό έφτασε τα 32,74 δολάρια. Οι τιμές του πετρελαίου εκτοξεύθηκαν κατά 10% την Παρασκευή σε ένα από τα μεγαλύτερα ράλι που έχουν γίνει ποτέ, ενώ την ίδια ώρα οι επενδυτές που είχαν σορτάρει, έσπευσαν να κλείσουν τις θέσεις τους.

«Η αλλαγή στο επενδυτικό κλίμα ήταν παράγοντας – κλειδί, με τις σορτ θέσεις στο πετρέλαιο WTI να υποχωρούν από τα ιστορικά υψηλά την περασμένη εβδομάδα», αναφέρει το ANZ.

Σύμφωνα με τη Morgan Stanley το πιο αδύναμο δολάριο υποστήριζε τα προθεσμιακά συμβόλαια πετρελαίου που είναι αποτιμημένα στο αμερικανικό νόμισμα.

Οι τιμές του πετρελαίου, όμως, έλαβαν επιπλέον ώθηση, μετά την ανακοίνωσή της Baker Hughes, εταιρεία παρόχου υπηρεσιών σε πετρελαιοπηγές, ότι ο αριθμός των ενεργών εξέδρων άντλησης πετρελαίου στις ΗΠΑ υποχώρησαν κατά πέντε, στις 510, την περασμένη εβδομάδα.

Επίσης, οι κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν τελευταία στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη συνέβαλαν στην ενίσχυση των τιμών του πετρελαίου, καθώς ενισχύθηκαν οι προσδοκίες για αύξηση της ζήτησης για καύσιμα.
Οι αναλυτές, πάντως, σημειώνουν ότι το rebound στις τιμές του πετρελαίου είναι μάλλον πρόσκαιρο, καθώς το πρόβλημα της παγκόσμιας υπερπροσφοράς και της παράλληλης αδύναμης ζήτησης, παραμένει άλυτο.

Keywords
Τυχαία Θέματα