Εβδομαδιαία πτώση 5,9% για τον Nikkei - Ράλι για τα ιαπωνικά ομόλογα

Με μεικτά πρόσημα και κυρίως πτωτικά κινήθηκαν τα ασιατικά χρηματιστήρια την Παρασκευή, εν μέσω μεγάλης πτώσης του δολαρίου, παρά το θετικό προβάδισμα από τη Wall Street.

Το δολάριο οδεύει προς τη χειρότερη εβδομαδιαία πτώση από το 2009, η οποία πυροδοτήθηκε από τα αδύναμα μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ (PMI υπηρεσιών), τα οποία δείχνουν ότι τελικά η αμερικανική οικονομία είναι σχετικά ευαίσθητη σε εξωγενείς παράγοντες, όπως οι αναταραχές στην Κίνα και τις αναδυόμενες οικονομίες.

«Το αμερικανικό δολάριο

έχει υποχωρήσει κατά 3,2% έναντι των υπόλοιπων νομισμάτων, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ την Τετάρτη κατέγραψε τη χειρότερη πτώση εδώ και επτά χρόνια» τονίζει ο Evan Lucas, αναλυτής αγορών στην IG.

Ο δείκτης δολαρίου βρίσκεται στις 96,58 μονάδες.

Στο μεταξύ, τα ιαπωνικά ομόλογα συνεχίζουν να πλησιάζουν προς το μηδέν, καθώς οι αγορές προεξοφλούν ότι η Fed δεν πρόκειται να προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων φέτος.

«Οι προσδοκίες ότι η Fed δεν θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων φέτος αυξάνονται μέρα με τη μέρα, δεδομένης της αδύναμης ανάπτυξης και της σύσφιξης των συνθηκών δανεισμού. Το βασικό στοιχείο για την μετέπειτα πορεία αποτελούν τα στοιχεία εργασίας που βγαίνουν σήμερα» υποστηρίζει ο Jason Wong, αναλυτής νομισμάτων στην Bank of New Zealand Ltd., στο Ουέλινγκτον.

Ο MSCI Asia Pacific υποχώρησε κατά 0,3%, καταγράφοντας εβδομαδιαία πτώση 0,5%.

Ο ιαπωνικός Topix υποχώρησε κατά 1,4%, ο Nikkei διεύρυνε τις απώλειες για πέμπτη συνεχή συνεδρίαση, κλείνοντας με πτώση 1,32% στις 16.819 μονάδες και με εβδομαδιαία πτώση 5,9%.

Το γεν κατέγραψε την μεγαλύτερη εβδομαδιαία απόδοση από τον Ιούλιο του 2009.

Το δολάριο υποχώρησε στο κρίσιμο επίπεδο των 116 γεν (συγκεκριμένα στο 116,82).

Ως αποτέλεσμα οι εξαγωγικές μετοχές, όπως οι Toyota, Nissan και Honda έκλεισαν πτωτικά, με απώλειες 1,88%-3,3%.

Στην Αυστραλία, ο δείκτης έκλεισε με οριακή πτώση στις 4.976 μονάδες. Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν οι χρηματοοικονομικές μετοχές, ενώ σε θετικό έδαφος έκλεισαν οι ενεργειακές και οι μετοχές πρώτων υλών.

Στη Νότιο Κορέα, ο δείκτης έκλεισε επίσης οριακά στις 1.917 μονάδες.

Στην Κίνα, ο Shanghai composite έκλεισε με πτώση 0,61% στις 2/763 μονάδες, ο Shenzhen composite με πτώση 1,15% στις 1.750 μονάδες ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,62%.

Στο πεδίο των μετοχών, οι εταιρείες πρώτων υλών στην Αυστραλία έκλεισαν με μεικτά πρόσημα. Η Rio Tinto και η BHP Billiton ενισχύθηκαν κατά 3,2% και 4,8% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, οι τιμές μετάλλων μπορεί να καταγράψουν ένα βραχυπρόθεσμο ράλι.

Οι τιμές πετρελαίου παρέμειναν ευμετάβλητες, με εναλλαγές προσήμων μέσα στην εβδομάδα. Το συμβόλαιο του WTI κινήθηκε σήμερα σταθεροποιητικά στα 31,73 δολάρια το βαρέλι, έχοντας υποχωρήσει κατά 1,7% στη Wall Street.

Το συμβόλαιο του Brent υποχώρησε κατά 0,35% στα 34,37 δολάρια το βαρέλι, μετά από πτώση 1,6% στη Wall Street.

Οι ενεργειακές μετοχές κινήθηκαν με μεικτά πρόσημα. Η Santos έκλεισε με άνοδο 2,23% διαγράφοντας τις πρωινές απώλειες έως και 3,2%. Η Woodside Petroleum έκλεισε με άνοδο 0,41%, η ιαπωνική Inpex με άνοδο 1,23% ενώ στη Νότιο Κορέα η S-Oil έκλεισε με κέρδη 1,2%. Στην Κίνα η CNOOC έκλεισε με άνοδο 2,34% και η China Oilfield με κέρδη 4,24%.

Keywords
Τυχαία Θέματα