Γερμ. Ινστιτούτο Οικ. Ερευνών: Η απροθυμία της κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις καθυστερεί την ελάφρυνση του χρέους

Οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα «προχωρούν αλλά με πάρα πολύ αργό ρυθμό» υποστηρίζει ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) Μαρσέλ Φράτσερ, τονίζοντας ότι αυτό που προέχει είναι να επιστρέψει η εμπιστοσύνη των Ελλήνων και των ελληνικών επιχειρήσεων στους θεσμούς και το κράτος.

Όπως είπε, σε συνέντευξή του στη Ναυτεμπορική, «η απροθυμία της κυβέρνησης» επιφέρει «τεράστιο κόστος στους Έλληνες πολίτες», μεταξύ άλλων καθυστερώντας την ελάφρυνση του χρέους.

Ο επιφανής Γερμανός

οικονομολόγος χαρακτηρίζει «ανοησίες» τα περί προσωρινού Grexit, πρόταση την οποία έχει διατυπώσει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων γειτόνων της. Αναφέρει δε πως εχθρός της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι η Ευρώπη αλλά η χαμένη πίστη των Ελλήνων πολιτών και των ελληνικών επιχειρήσεων στους ελληνικούς θεσμούς.

Ο κ. Φράτσερ καθησυχάζει για την Deutsche Bank, ωστόσο προβλέπει εν γένει «περισσότερες αποτυχίες τραπεζών και μια τεράστια εξυγίανση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος» το επόμενο διάστημα. Ως επικρατέστερο σενάριο για την Ευρώπη θεωρεί μια περίοδο μακράς στασιμότητας, χωρίς ιδιαίτερη ανάπτυξη αλλά και χωρίς ύφεση. Παράλληλα, εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει Brexit, αν και τάσσεται υπέρ των αξιώσεων του Λονδίνου για εμβάθυνση της κοινής αγοράς, με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στην ευρωπαϊκή οικονομία. Στο 0,3% υπολογίζει την ανάπτυξη στη Γερμανία χάρη στις δαπάνες για τους πρόσφυγες το 2016.

Keywords
Τυχαία Θέματα