Γιατί η Τουρκία ανησυχεί Ευρωπαίους και ΗΠΑ

της Σοφίας Ζαφείρη

Τρομοκρατικές επιθέσεις - Ασταμάτητες εισροές προσφύγων - Κόντρα με τη Ρωσία - Καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων

Η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με νέες ανησυχίες για θέματα ασφάλειας, μετά την τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα, την ευθύνη για την οποία ανέλαβαν Κούρδοι αυτονομιστές.

Η γειτονική χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μία σειρά προκλήσεων τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, με τους ειδικούς να θέτουν υπό αμφισβήτηση την ικανότητα της κυβέρνησης Ερντογάν να αντιμετωπίσει

με αποτελεσματικότητα όλα τα ανοιχτά μέτωπα που έχει μπροστά της.

«Συσσώρευση» εχθρών και τρομοκρατικές απειλές

Η Άγκυρα μάχεται με μία σειρά εχθρών τόσο στο εσωτερικό όσο και εκτός των συνόρων της.

Σύμφωνα με όσα είναι γνωστά η Τουρκία έχει τον 10ο ισχυρότερο στρατό παγκοσμίως, έχοντας να πολεμήσει όχι μόνο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος αλλά φροντίζει να βομβαρδίζει θέσεις τόσο των Κούρδων ανταρτών του YPG (Peoples' Protection Units) στη Συρία αλλά και του PKK (Kurdistan Workers' Party) στο Ιράκ.

Η κατάρρευση της εκεχειρίας με το ΡΚΚ, μετά από δύο χρόνια, τον περασμένο Ιούλιο έχει οδηγήσει σε ένα ξέσπασμα βίαιων συγκρούσεων και φυσικά κυβερνητικών διωγμών κατά δικαίων και αδίκων.

Άλλωστε το ΡΚΚ έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση τόσο από την Άγκυρα όσο και από τους συμμάχους της στη Δύση.

Η τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα και η ανάληψη της ευθύνης από τους Κούρδους αυτονομιστές «ανοίγει» σχεδόν διάπλατα τον δρόμο στην Άγκυρα να συνεχίσει τις επιθέσεις από αέρος ενάντια στους Κούρδους αντάρτες και εντός των συνόρων της Συρίας.

Την ίδια ώρα η Άγκυρα – τουλάχιστον στο προσκήνιο, γιατί υπάρχουν σαφείς κατηγορίες για εντελώς διαφορετικές σχέσεις στο παρασκήνιο – βρίσκεται σε πόλεμο με το Ισλαμικό Κράτος, στο οποίο καταλογίζει την τρομοκρατική επίθεση που άφησε πίσω της 100 νεκρούς στην Άγκυρα τον Οκτώβριο.

Η κόντρα με τη Ρωσία

Σε αυτήν την περίπτωση πέραν όλων των άλλων έχουμε να κάνουμε και με την κόντρα δύο ισχυρών «εγώ», αυτό του Ρώσου προέδρου Β. Πούτιν και του Τούρκου ομολόγου του Ρ. Τ. Ερντογάν.

Όλα ξεκίνησαν με την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού, με την Τουρκία να υποστηρίζει ότι παραβίασε τον εναέριο χώρο της και τους Ρώσους να απειλούν θεούς και δαίμονες για το ποιες θα είναι οι αντιδράσεις τους.

Η Ρωσία απάντησε κατά κύριο λόγο με οικονομικές κυρώσεις, με τον τουρισμό της Τουρκίας να είναι αυτός που δέχθηκε το ισχυρότερο πλήγμα.

Όλα δείχνουν ότι ο κ. Πούτιν δεν έχει καμία διάθεση να χαλαρώσει τη στάση του έναντι της Άγκυρας, με ένα «παιχνίδι πολέμου» το οποίο κατά τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φ. Ολάντ μπορεί να αποδειχθεί πολύ επικίνδυνο και να μετατραπεί τελικώς σε πραγματικό πόλεμο.

Οικονομικές επιπτώσεις

Φυσικά αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους επενδυτές είναι οι οικονομικές επιπτώσεις που έχουν όλα τα παραπάνω στην Τουρκία και στο ότι καθυστερούν όλο και περισσότερο την εφαρμογή απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης το ρωσικό εμπάργκο μπορεί να «αφαιρέσει» έως και 0,4% από τον ρυθμό ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας.

Παράλληλα οι αυξανόμενες προσφυγικές ροές έχουν και οικονομικό κόστος, ενώ το τουρκικό οικονομικό επιτελείο έχει προχωρήσει σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών του για την ανάπτυξη τόσο για το 2015 όσο και για φέτος, αναμένοντας ότι θα φθάσει στο 3% και 4% αντίστοιχα.

Keywords
Τυχαία Θέματα