Η ώρα της κάλπης - Οι 404.000 της ΝΔ γυρίζουν σελίδα στο κόμμα και τη χώρα με την εκλογή του νέου αρχηγού

Καινούργια σελίδα για τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και συνολικά για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, ανοίγει η μονομαχία ανάμεσα στον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη διεκδίκηση της αρχηγίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης που τερματίζει μια μακρά και επίπονη προεκλογική περίοδο με έντονες περιπλοκές πολιτικής αβεβαιότητας.

Με σύμμαχο τον καλό καιρό, που θυμίζει άνοιξη, οι 404.000

νεοδημοκράτες που απέκτησαν δικαίωμα ψήφου με τη συμμετοχή τους στον πρώτο γύρο της 20ής Δεκεμβρίου, προσέρχονται –από τις 7 το πρωί ως τις 7 το βράδυ- στις 1290 κάλπες για να επιλέξουν εκείνον που τους έπεισε περισσότερο ότι, εκτός από ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα είναι ο καταλληλότερος υποψήφιος πρωθυπουργός που θα θέσει τη ΝΔ σε τροχιά εξουσίας, μετατρέποντάς την σε αξιόπιστη εναλλακτική κυβερνητική δύναμη.

Eκτός απροόπτου θα γνωρίζουμε το νέο αρχηγό λίγο μετά τις 11 το βράδυ.

Λίγο πριν τις 11.00 άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στην Κηφισιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον μεγάλο γιο του και καταχειροκροτούμενος από τους συγκεντρωμένους. «Ξημερώνει νέα μέρα για την Νέα Δημοκρατία και την Ελλάδα», δήλωσε ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος και ευχαρίστησε τους Νεοδημοκράτες «που προσέρχονται και σήμερα μαζικά να ψηφίσουν».

«Την Δευτέρα η Νέα Δημοκρατία εκτός από ενωμένη θα είναι και ανανεωμένη», τόνισε και κατέληξε: «Η νέα μεγάλη κεντροδεξιά θα προτάξει σχέδιο εξόδου από την κρίση».

Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης αναμένεται να ψηφίσει λίγο αργότερα στο ΕΒΕΑ ενώ το εκλογικό τους δικαίωμα εξάσκησαν ήδη ο Κώστας Καραμανλής στη Θεσσαλονίκη και ο Γιάννης Πλακιωτάκης στον Αγ. Νικόλαο.

Ο μεταβατικός Πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε: «Σήμερα ολοκληρώνουμε τη διαδικασία που ξεκινήσαμε στις 20 Δεκεμβρίου ώστε να κάνουμε τη ΝΔ μια μεγάλη, δυνατή, σύγχρονη, ευρωπαϊκή πολιτική δύναμη. Με τη συμμετοχή μας διασφαλίζουμε την ομαλή πορεία της παράταξής μας στο μέλλον. Είναι μια κρητική υπόθεση. Και οι δύο είναι και άξιοι και ικανοί. Πιστεύω ότι μπορούν να αναδιοργανώσουν και πολιτικά και ιδεολογικά και οργανωτικά τη ΝΔ και φυσικά να κερδίσουν τον κ. Τσίπρα».

Το στοίχημα

Παρόλο που οι δύο μονομάχοι προέρχονται από την ίδια ιδεολογική κατεύθυνση, καθώς παραδοσιακά, τόσο ο κ. Μεϊμαράκης όσο και ο κ. Μητσοτάκης, υπήρξαν θιασώτες του ανοίγματος της ΝΔ προς το Κέντρο, στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου διαπιστώθηκαν διαφορετικές προσεγγίσεις σε αρκετά ζητήματα που αφορούν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Κεντροδεξιάς: την ανάγκη και τον βαθμό αν ανανέωσης, την αποτίμηση της προηγούμενης τελευταίας κυβερνητικής περιόδου με πρωθυπουργό τον Αντώνη σαμαρά, καθώς και την αντιπολιτευτική τακτική.

Στο κυρίαρχο ζήτημα, πάντως, που ήταν η αντιμετώπιση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και οι πιθανότητες συνεργασίας, οι δύο υποψήφιοι μάλλον συνέκλιναν το τελευταίο διάστημα, αποκλείοντας αμφότεροι κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Αλέξη Τσίπρα.

Με το προβάδισμα των 11,3 μονάδων του πρώτου γύρου (39,8% έναντι 28,5%), την αμέριστη στήριξη της «καραμανλικής» πτέρυγας και έχοντας την πλειονότητα των «επώνυμων» στελεχών στο πλευρό του, ο τέως πρόεδρος κ. Μεϊμαράκης μπήκε ως φαβορί στην τελική ευθεία της κούρσας. Από την πλευρά του, όμως, ο κ. Μητσοτάκης που έπεσε μέσα στις προβλέψεις που έκανε στον πρώτο γύρο, επιμένει ότι είναι το αουτσάιντερ που θα αποτελέσει και πάλι την έκπληξη της αναμέτρησης, έχοντας τη θερμή συμπαράσταση του Άδωνη Γεωργιάδη και ευελπιστώντας να λειτουργήσει υπέρ του η «μετρημένη ουδετερότητα» του Απόστολου Τζιτζικώστα.

Τις τελευταίες ώρες προτού να ανοίξουν οι κάλπες τα επιτελεία των δύο μονομάχων αναδύθηκαν σε μια έντονη «πόρτα – πόρτα» κινητοποίηση με τηλεφωνήματα και κάθε άλλου είδους επαφές με τους ψηφοφόρους που αυτοί τη φορά είναι συγκεκριμένοι. Στο στόχαστρο των συνεργατών των δύο υποψηφίων τέθηκαν οι 128.000 χιλιάδες ψηφοφόροι που στον πρώτο γύρο ψήφισαν τους κυρίους Γεωργιάδη και Τζιτζικώστα και όντας σχεδόν το ένα τρίτο του εκλογικού σώματος αποτελούν τους ρυθμιστές της αναμέτρησης, κατ΄ αρχήν με τη συμμετοχή τους, αλλά, κυρίως, με την επιλογή την οποία θα κάνουν μπροστά στην κάλπη.

Μηνύματα ενότητας

Στο κλείσιμο της προεκλογικής περιόδου, ο κ. Μεϊμαράκης έστειλε, μέσω twitter, μήνυμα στους ψηφοφόρους με έμφαση στον ενωτικό χαρακτήρα που θέλει να δώσει στην υποψηφιότητά του. Ο τέως πρόεδρος σημείωσε ότι από τη Δευτέρα δεν θα υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. «Το 28% μαζί θα το κάνουμε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό που θα φέρει τη Ν.Δ. πρώτο κόμμα και θα την κάνει κυβέρνηση», πρόσθεσε για να καταλήξει: «Η Ν.Δ. είναι μία. Είναι κόμμα δημοκρατικό, κεντροδεξιό, σύγχρονο, φιλελεύθερο».

«Θέλω να απευθυνθώ στους πολίτες, ανεξαρτήτως της προτίμησης τους στον πρώτο γύρο και να τους ζητήσω να συμμετέχουν στην αυριανή εκλογή», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης. «Από Δευτέρα χτίζουμε τη μεγάλη κεντροδεξιά που σύντομα θα δώσει αξιόπιστη εναλλακτική κυβερνητική πρόταση στην Ελλάδα», συμπλήρωσε. Ενώ πρόσθεσε ότι «μετά από 3,5 μήνες προεκλογικού αγώνα είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος για την αυριανή νίκη», καθώς «χιλιάδες πολίτες ανακάλυψαν πάλι μια ελπίδα για ένα διαφορετικό είδος πολιτικής». Και κατέληξε: «Αυτό δεν πρέπει να χάσουμε ως ΝΔ».

Όποιος όμως και αν είναι ο νέος αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας τη Δευτέρα το πρωί τον περιμένει σκληρή δουλειά αφού πρωταρχικός του στόχος είναι να επουλώσει τις πληγές και να προχωρήσει στην αναδιοργάνωση του κόμματος.

Διαδικαστικά προβλήματα

Αν και έχουν προκύψει ορισμένα διαδικαστικά προβλήματα αυτά δεν φαίνονται ικανά να σταθούν εμπόδιο στην ομαλή διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας.

Το πρώτο πρόβλημα αφορά όσους ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές και δεν είχαν καταγραφεί στους ηλεκτρονικούς καταλόγους. Υπολογίζεται πως περίπου 4 χιλιάδες πολίτες ψήφισαν κατά τη διάρκεια της μισής ώρας μετά τις 7 το βράδυ που είχε πέσει το σύστημα και είχαν καταγραφεί στους καταλόγους με το χέρι.

Το δεύτερο θέμα αφορά την επαλήθευση των αποτελεσμάτων. Στον πρώτο γύρο υπήρξε διασταύρωση των στοιχείων που έρχονταν στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ με φάξ από τα κατά τόπους εκλογικά κέντρα. Η διαδικασία αυτή όμως προκάλεσε τεράστια προβλήματα και καθυστερήσεις στην έκδοση και ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Έτσι η ΚΕΦΕ πρότεινε να αντικατασταθούν τα φάξ από ένα τηλεφωνικό κέντρο στο οποίο θα καλούν οι αρμόδιοι από τα εκλογικά κέντρα και έτσι να υπάρχει η σχετική ταυτοποίηση με τα αποτελέσματα που θα αποστέλλονται με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

Keywords
Τυχαία Θέματα