Λιμνάζουν αποθεματικά €45 εκάτ. στον τομέα της ανακύκλωσης - Βάζει «χέρι» το ΥΠΕΝ

της Μαριάννας Τζάννε

Ένα πακτωλό 45 εκατομμυρίων ευρώ διαθέτουν τα εναλλακτικά συστήματα διαχείρισης ανακυκλώσιμων υλικών, χωρίς όμως να έχει επιτευχθεί ο ποσοτικός στόχος της ανακύκλωσης στην Ελλάδα που παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Μόλις στο 15% της παραγωγής ανέρχεται η ανακύκλωση υλικών ενώ ακόμη πιο απογοητευτικά είναι τα ποσοστά της διαλογής οργανικών αποβλήτων που εξακολουθούν να είναι στο 3% με τον υπερφιλόδοξο στόχο του νέου Εθνικού Σχεδιασμού Αποβλήτων να προβλέπει ότι η ανάκτηση υλικών θα σκαρφαλώσει

στο 74% ως το 2020 και η διάθεση στο 26%.

Μιλώντας χθες σε ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης και στενός συνεργάτης του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Τσιρώνη, κ. Δημήτρης Πολιτόπουλος, επανέλαβε την δέσμευση του υπουργείου για αλλαγή σχεδιασμού σε ό,τι αφορά τα εναλλακτικά συστήματα διαχείρισης και τις σχέσεις του με το ΕΟΑΝ.

Σήμερα από τα έσοδα των 22 συστημάτων ανακύκλωσης μόλις τα 900.000 πηγαίνουν στον Οργανισμό με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης που διαχειρίζεται τους μπλε κάδους να διαθέτει αποθεματικό 29 εκ. ευρώ.

Ακόμη πιο σοβαρά να είναι τα προβλήματα στα συστήματα της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης συσκευασιών και του ΣΥΔΕΣΥΣ, σύστημα που διαχειρίζεται μεταχειρισμένους συσσωρευτές. Όπως είπε ο κ. Πολιτόπουλος χθες, ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν τα μισά συστήματα με αποτέλεσμα είτε να πρέπει να συμμορφωθούν είτε να κλείσουν.

Σχετικές μάλιστα νομοθετικές ρυθμίσεις επίκεινται στις αρχές καλοκαιριού.

Ο επικεφαλής του ΕΟΑΝ ανακοίνωσε επίσης την δημιουργία δύο μητρώων για τον έλεγχο της διαχείρισης των απορριμμάτων. Σχετική μελέτη έχει ανατεθεί προκειμένου να προχωρήσει άμεσα στη σύνταξη κοινής υπουργικής απόφασης. Το ένα μητρώο θα είναι το Εθνικό Μητρώο Παραγωγών (ΕΜΠΑ), η σύνταξη του οποίου έχει ήδη ξεκινήσει, θα διαχειρίζεται ο ίδιος ο οργανισμός και θα αφορά ανακυκλώσιμα υλικά που παράγονται. Τα στοιχεία που θα δηλώνονται από τους παραγωγούς (βιομήχανους, εισαγωγείς, εμπόρους κτλ.) θα διασταυρώνονται με τα στοιχεία των 22 συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης υλικών.

Στόχος είναι η μείωση της εισφοροδιαφυγής των παραγωγών. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Πολιτόπουλο, ο αριθμός μητρώου ΕΜΠΑ για αυτές τις επιχειρήσεις θα αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου να μπορούν να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς. Επιπλέον, το ΕΜΠΑ θα συνδέεται με το Taxis, καθώς και με το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ). Σήμερα στην αγορά κυκλοφορούν περί τις 800.000 τόνους ανακυκλώσιμων υλικών, εκ των οποίων συλλέγονται οι 500.000. «Αν πλησιάσουμε στις 800.000 τόνους θα αυξηθούν και τα έσοδα, τα οποία μπορούν να διατεθούν στη διαχείριση της ανακύκλωσης» ανέφερε ο κ. Πολιτόπουλος. Το δεύτερο μητρώο που σχεδιάζεται από τον ΕΟΑΝ θα αφορά την καταγραφή όλων των αποβλήτων που παράγονται στην Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένων και των επικίνδυνων) και αναμένεται ότι θα λειτουργήσει προς το τέλος του έτους.

Keywords
Τυχαία Θέματα