Πωλήσεις μετοχών αξίας $400 δισ. «ετοιμάζουν» τα κρατικά επενδυτικά funds

Μειώνουν τις επενδύσεις τους καθώς το πετρέλαιο υποχωρεί και αναζητούν τρόπους ενίσχυσης των οικονομιών στις οποίες ανήκουν

Τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια (SWFs) μπορεί να αποσύρουν περί των 404,3 δισ. δολαρίων από τις επενδύσεις τους στις διεθνείς αγορές διαπραγματεύσεις μετοχών φέτος, καθώς η τιμή πετρελαίου παραμένει κολλημένη μεταξύ 30 και 40 δολαρίων και οι πλούσιες πετρελαιοπαραγωγές χώρες αναζητούν τρόπους να ενισχύσουν

τον πλούτο τους.

Ή τουλάχιστον αυτό εκτιμά το Sovereign Wealth Fund Institute (SWFI).

Η αξία των κορυφαίων κρατικών επενδυτικών κεφαλαίων μπορεί να υποχωρήσει φέτος στα 2,64 τρισ. δολάρια από 3,04 τρισ. που ήταν στα τέλη του 2015, σύμφωνα με το SWFI. Οι εκροές κεφαλαίων θα διπλασιαστούν, δηλαδή, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, όταν α κεφάλαια αυτά πώλησαν μετοχές αξίας 213,4 δισ. δολαρίων.

«Η εποχή που τα πετροδολάρια γέμιζαν τις αγορές μοιάζει να έχει παρέλθει», σημειώνει το Ινστιτούτο και προσθέτει ότι «τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια που στηρίζονται στα έσοδα από πωλήσεις εμπορευμάτων ανησυχούν για την πορεία των οικονομιών τους».

Τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια από το Κατάρ έως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Ρωσία, τα οποία κέρδισαν περί των επτά τρισ. δολαρίων σε πάγια όταν το πετρέλαιο είχε φθάσε στα 100 δολ., βρίσκονται σε διαδικασία ρευστοποίησης των επενδύσεών τους, μετά την πτώση κατά 70% της τιμής του μαύρου χρυσού από τα μέσα του 2014.

Κατά τη διάρκεια των καλών ημερών επένδυαν σε ΗΠΑ και Ευρώπη, αγοράζοντας μετοχές εταιρειών-συμβόλων, όπως η Barclays, αλλά και προχωρώντας σε αγορές-τρόπαια μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων στο Μανχάταν, ποδοσφαιρικών ομάδων στην Ευρώπη και πολυτελών κατοικιών στο Λονδίνο.

Όμως οι μέρες αυτές μοιάζουν να έχουν τελειώσει. Παράλληλα οι απευθείας επενδύσεις από τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια έχουν υποχωρήσει στα 113,9 δισ. το 2015 από 122,9 δισ. που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα.

Σύμφωνα με το SWFI τις μεγαλύτερες προκλήσεις αντιμετωπίζουν τα επενδυτικά κεφάλαια του Περσικού Κόλπου, όπως το Abu Dhabi Investment Autority και το Qatar Investment Authority, ενώ προβλήματα έχει και το επενδυτικό κεφάλαιο της Ρωσίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα